rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 13, 2012

RinaRizqi

holaa..
nak intoduce you all dengan rinarizqi ni.hihi.saja promote shawl sendiri.Shawl ni pjg n bleh cover chest tau.Design ada sikit curved kt hujung tp x curve sgt.just nice.this shawl is called sophie shawl as our first batch,pls like and support us!look furthermore to this link.Happy shopping:)

p/s:We are having sale this week.woot woot~

Tuesday, December 11, 2012

7 months solid food for my baby

phew.baru nak update blog.cuti sakan tapi blog x leh nak update sangat bz la kunun.anyway,just a little update to share you all about my little boy yang bam2.;p. He's already 8 months 2 weeks and he becomes a very active boy .oh.btw dia belum crawling.dia still in army crawling..sigh.i guess his bum is too heavy thats why he does not want to use his lutut untuk crawl.haha.its ok.blum ready tu.i think dia macam i la tu x crawl btul terus jalan.ye dak budak bam2 rizqi nak ikut mommy ye.haha.tapi dia nye army crawl mak oii sungguh laju,sedar2 dia dah pi mana ntah n berpusing la dari satu tempat ke tempat lain.mulut pulak aktif btul sebut da da da da.huhu.so comel.okla.ni timetable masa dia makan umur 7 bulan haritu.xdela ikut sangat kadang2 bagi lain.this is just for my plan untuk x mo pikir banyak apa nak bagi anak makan.tengok i bagi benda sama 3-4 hari pastu baru nak tuka menu lain.hihihi.kalo mommy lain mesti lunch n dinner lain2 makanan kan.sorry la rizqi.mommy just do what i can.nak lebih2 tunggu u umur 1 tahun kot.hihi,.

 click2 7 months solid food for rizqi

aummm...yummy.this picture i gave him porridge with salmon.mommy pon x penah makan macam ni,.untung rizqi dapat mommy ni,haha
salmon digoreng dulu dengan extra virgin olive oil baru campur dalam porridge.baru rizqi ni suka.kalo campur macam tu je dia buat muka sket.haha.


ni kalo dia ralit,suka benar main stereng tu.sambil makan sambil vroom2.sah ikut abah.



My happy baby. Thank to Allah because gave me a non-picky eater.semua dia enjoy makan.

p/s: awal bagi rizqi makan ikan?oh..i refer kat nutritionist book tu gak ada je resipi ikan untuk baby umur 6-8 bulan.Rizqi x de alergic so dengan happy nya i introduced him the fish.hihi


Tuesday, November 13, 2012

rizqi handsome


Tajuk x tahan..huhu.A little update.nk tulis pjg x sempat lagi since i still have pbs yg x siap lg tu..aduii..ni saja letak pic rizqi umur 7 bulan.handsome nih boleh ganti aaron aziz.hihi.solid food for 7 months x sempat nk create .i pon bg gitu2 ja solid food x leh fokus btul lg ni..tp rizqi i dh bg dia mkn bubur..dia ok dah mkn bubur.nnti i share apa i buat utk rizqi:-)

Sunday, October 28, 2012

rizqi is 7 months old

How time flies..rizqi is already 7 months old kalo ikut kira hari start dia lahir ke dunia.cepatnya masa.anak mommy ni makin besar n makin bijak.love u so much rizqi:-)





Ni gamba before dia 7 bulan.geram tgk rizqi comel sgt..haha.puji anak sendiri..semua mak mesti mcm i kan.

P/s: tengah tunggu bila rizqi nak merangkak.tengok dia macam nk jalan terus je..i dulu x merangkak..baru ler i tau bila mak i bgtau haritu.kot2 rizqi ikut i la n x mau merangkak nk jalan terus.haha

Sunday, October 14, 2012

Jadual makan umur 6 bulan

Rizqi is already 6 months 2 weeks. I dah bagi dia makan solid food dengan jayanya!yeayyy!tapi x konsisten sangat because first time cuba bagi dia makan pon lepas balik kerja.balik dah lewat jadi rizqi first solid makan waktu malam.huhuhu.mommy want to be the first to give him the solid food.x mau suh babysitter bagi kan..

So, what is rizqi's first solid food?

I gave him avocado puree. I follow 4 days rule tu.bagi la sampai 4 hari.tengok dia poo poo dengan elok so i tukar dengan apple pulak. Oh.that time i guna philips avent tu.it is so easy to use it sampai hubby i pon boleh je buatkan makanan untuk rizqi:)).berbaloi2.i'm lovin it.senang n jimat masa i. Lepas bagi puree apple, rizqi macam x berak sangat.then, i bagi rizqi makan bubur nasi yang dikisar halus. tapi rizqi x berak la..i bagi sekali je.then esok tu terus bagi dia makan carrot pulak. Sebab google orang kata nasi tu boleh jadi sembelit..if sembelit/susah berak just remember this..BRAT=Banana, rice, apple and toast. ooo.thats why la..so untuk 2-3 minggu ni rizqi jadi vegetarian dulu ye.makan buah and sayur..biskut farley heinz tu i penah bagi tapi cket je..sebab kita bekerja kan tu kadang2 macam x sempat n i kesian kat baby tu terbagi gak.,but sekali je bagi.hihi.yg penting rizqi dah fully breasfeed until 6 months so i ok je. 

Disebabkan i pening nak asyik pikir apa rizqi nak makan jadi i dah buat 1 jadual makan solid food untuk rizqi.bila dia 7 bulan nnti i bagi dia different food plak.yeayyy.rajinnn nya mommy.hahaha


boleh click for larger view
i follow this timetable that i've created for rizqi.

now, tengok la gambar rizqi yang syok makan

 mommy. apa ni mommy bagi?

 ohh..i want it more...i want food i want food..(rizqi cakap sambil ketuk2 meja)
 I gave you avocado puree my dear. campur ngan breastmilk. bagus ni untuk brain! (mommy seumur hidup ni first time rasa buah avocado..ahahah)
Yummyyyy..nak spoon tu jugakk..

haha..a new experience to me n hubby.siap record lagi because i dont want to miss a thing.tengok muka dia macam mana dia rasa makanan..what i can say is rizqi loves food.tak kira la sedap ke tak sedap tengok dia layan je.semua nak.ni baru bagi vegetarian.x tau la nnti 7 bulan camne gamaknya..hihi

i banyak buat reference from group fb macam HSFFYB, Solid & Semisolid Food and Solid Food For My Baby. Pastu banyak gak google macam wholesomebabyfood. banyak info.just google it:)


Wednesday, September 26, 2012

wordless wednesday-just watch rizqi's fav video

rizqi mesti suka kalo tengok video ni.huhu.kalo nngis mesti dia senyap tengok video ni.haih..mmg suka tgk diri sendiri ni.haha
video


Sunday, September 23, 2012

one more week solid food!


How time flies.Rizqi is one more week to be introduce to his first solid food!So, as a mother sudah tentu sangat excited!its a new experience right.hihi.Dan x lama lagi menandakan i dah berjaya breastfeed my baby boy until 6 months.What a great achievement for me even i need to face many difficulties n also despite my too much work.i sometimes can't  bear it.nak tido ngan rizqi je.huhu..Oh ok.ni entry cepat gak ni.just wanna share what i bought for rizqi's first experience with solid food soon;p. 
I went to KL on last merdeka holiday.Jadi sempat singgah Onebabyworld and Fabulousmom.Masa tu kat OBW ada promo Philips Avent steamer/ blender tu.main beli je coz dah malas pikir banyak n i of course nak semua benda yang memudahkan kerja,haha.same reason mcm masa beli freestyle tu dulu,harga belakang kira.
first time cuba bagi rizqi duduk kat bumbo seat.eh.is it bumbo seat?coz kt ctu ada brand mcm bumbo seat tu.i x chcek btul2x.tapi rizqi duduk dgn jayanya!so pass!rizqi can eat..eh eh.tapi i still x bagi dia mkn lg coz time tu dia baru 5 bln.i baca if budak dh boleh duduk sendiri, pandai control kepala, n berat 2x ganda berat asal that baby dh ready to eat.
tgk tu..mula senyum

gelak la dia duk kat kusi tu.hihihi

what i bought from obw:

i bought this for only RM367 from old price RM400++.forgot to check sebab tengah menaip sambil bf rizqi.huhu.x sabar nak guna!nanti i review.cehhh.banyak masanya.ni pon sebab bersengkang mata sambil nk pump.huhu
MAM's bowl





easy roll and clean bib. i bought the blue one. harga x ingatmasa tu ada sale so i guess murah lg. tau rizqi mesti mkn messy nnti so better ada yg sng cuci..hihi.pastu cari munchkin nya spoon.tapi xdak ler kt obw masa tu.so zass gi fabulousmom plak.coz i love their nursing bras too.



ni i beli untuk suap makanan kat dia nanti.xdela yg beli mcm tommee tippee tu yg bleh sense heat. reason nk beli munckin infant spoon ni sebab sudu dia ada banyak n lagi cute kot.hhuuhu.tengokla if rasa bosan i g beli brand lain plk.tengok colour dia nyummy2
beli lagi bowl?nape?sebab comey colour dia striking.hihih.beli yg stay put suction bowl to ensure rizqi's food x berselerak nanti.

jingle jungle's food freezer tray .murah yg ni!RM12 kot.nk buat puree senang simpan n mudah nk keluarkan dia coz dia dia dibuat dari silicone. bnyk gak review kata ok yg ni.tapi i beli 1 je.nyesal plk x beli bnyk.xpa.bleh beli lagi lainkali.ni first time nak masak kat baby ni.


bought this for my reference. beli ni masa tgh pantang lagi.wahhh.semangat


abih la ratus2.xpa la mommy duk diam2 pasni.eh.boleh ke tahan nafsu shopping?huhuuhu.

aritu sempat mintak adik yang duk kat damansara gi tlg beli baby high chair IKEA tu. dapat less harga jadi RM55. tapi rupanya ikea penah wat sale lg murah dari tu..ciss,,takpa la,beli je coz x sabar bagi baby rizqi duduk.haha.balik kelate haritu for my brother's engagement i balik n dapat dah kerusi tu.rizqi syok duduk.yeay!nnti mommy suap makanan sambil rizqi duk kat kerusi tu ye.




Sunday, September 9, 2012

raya di kelantan

Yuhuuu...still lack of update..today just wanna share our raya at keantan pulak..huhu.lambatnya mommy rizqi ni update kan..actually theme baju raya kitorg thn ni supposed to be red.tapi kat taiping theme family in laws adalah hijau.so baju raya merah ni pakai kat kelate la.We all balik raya ke kelantan on second day of raya.

 rizqi smileeeee

 alaa.lama kan rizqi x jumpa atuk..atuk baru balik dari mekah. dapat la jubah dari mekah..yeayy

 rizqi n abah

penat beraya.meh tidoo la

wahaha.thats all for today's update.x leh nak karang banyak coz rizqi want his mommy right now..:p

Thursday, August 23, 2012

Our first Raya

Selamat Hari Raya everyone. How's hari raya treating everybody?.
This year we celebrated our first raya in taiping (my hubby's kampung).Even raya kat umah MIL i tetap rasa best jugak..janji kena bergilir-gilir kan,.hihi.ok.here i put a few pictures of our first hari raya.
oh well..We had so fun collecting duit raya for rizqi too.bertuah kan baby.Rasa feel raya kali ini lain la sebab first time raya ngan ada baby:).hihi

 Our theme this year is light green. Rizqi is wearing a baju melayu in light green and also a cute kopiah with his name which i   ordered from sew addict-handmade by fizan. Baju melayu rizqi agak besar gak i forgot nk jahit.yg tu ladt minit beli kat kiosk dalam tesco sbrg jaya haritu.

 sesi bergambar satu family

 Rizqi malu-malu dapat duit raya from tok

Ustaz Rizqi n mommy

ni saja letak pic ni coz cute sangat rizqi wat mata terbeliak.hihihih.rizqi rizqi..

Ok.thats all for today.Later i update more about rizqi ya.daaa

Monday, August 13, 2012

lama x update


pic of the day

oh.what a long hiatus.tgk2 dh sebulan kot x update apa.wakakaka.paling lama ni x berupdate.x menyempat sungguh.tunggu lah cuti nnti ke.ni nk wat kuih raya pon x sempat tauu..sian kat diri sendiri.nak update mcm2 sampai boleh basi gamba la..oh my rizqi.mommy so bz  n need to layan u sampai mommy nk gi toilet pon berdebar takut rizqi panggil mommy.huhu..fyi rizqi dah boleh meniarap..huu..bnyknya nk update pasal rizqi proggression.nnti nak update rizqi punya majlis berendoi la dulu sebb tu plg best kot event utk rizqi.hihi..k la.nak kena angkat rizqi tido ngan mommy dah ni.wait for my update k.(mcm ramainya nak baca).wahaha

Monday, July 2, 2012

Rizqi and his new stroller

Assalamualaikum.

Hola everyone!

Its been soo long i did not write any post..superrr bz ok.Baby pon dah 3 months!haha.All my time i spend it to manage my  my little boy, my house and my work.Dah kerja ni lagi bz.pulak tu my little boy rizqi ni jenis tak tidur sangat tapi alhamdulillah dia mau tidur malam. Dah tau pola tidur dia.Tapi bila malam i dah ngantuk la kan.huhu.ini pon dapat la type sket ni.I have so many things to share but i don;t have much time to write. Ok back to the story about stroller. Finally i bought my dream stroller!I chose Maclaren techno xlr for my little boy!!!Thanks to hubby yang belanja.I bought the stroller online.nape beli oline?i takdak masa nak gi mall la.and kat penang ni mahaiii maclaren tu.so i google2 yg murah n colour yang berkenan tu kat website ni http://www.mybabyshop.com.my/.Harga beli time tu RM959.40.So still within my budget below 1k.yeaaayy!mybabyshop tu ok sangat service dia.bayar hari ni esok dapat dah..i like!!dia guna courier ktm.i tak tau pulak ada ktm courier tu.tapi ok la cepat n efisien.tu penting.Oh.i dulu cakap nak beli combi gak kan,hihi.tahlaa..hari2 mimpi maclaren pastu tengok macam nampak lebih gah je baby i duk dalam tu..(belum duduk lagi tapi mimpi rizqi duk dalam stroller tu).jadi i gi click la order stroller tu.ngeh2..meh tengok handsome tak baby i duduk dalam stroller maclaren ni.I gi KL lepas cuti sekolah haritu.nasib dapat stroller tu dulu before gi kl.boleh rasmi pakai stroller tu kat kl..wahhh.jauhnya baby i jalan2.hihi

at Bisou OU together with mak adik _Rizqi's aunt and his cute cousin Sophie. Gi Ou semata nak makan red velvet cake kat bisou tu and Garrets.huhu.

 My handsome boy. 2 months++

Me and Rizqi. alhamdulillah i tried to change my attire slowly after my baby is born. Hopefully my intention to be a good mother will be last forever

Friday, June 1, 2012

Buy stroller or Baby Carrier?

Headache! 

Still surveying which one is the best for Rizqi.Now, i can see my baby likes to be 'didukung' or 'diriba'.haha,Sometimes i put him on the rocker he will behave and play by himself (talking2..awww so cute) but that will take about 5 minutes only then he will cry out loud.Oh ye.my baby sudah umur 2 bulan 5 hari.Tapi stroller or any baby carrier tak beli2 lagi!haaha.sian.i ni plak mmg duk umah je memanjang jadi keperluan itu rasa tak diperlukan lagi.tapi ni dah nak balik penang mmg kena beli la kan senang nak bawak jalan2. since Rizqi loves outdoor so much!dari nangis2 kalo kita dukung dia bawak gi luar tengok burung ke tengok pokok ke dia macam seronok pulak.huhuhu.jadi i dah start rasa kena beli stroller nihh.

i pon dah lama berkenan ngan maclaren since tengok kwn i pakai smart la plak.baby boy mcm sesuai ngan nama maclaren tu..huhu.Tapi maclaren takleh facing mother..mcm quinny or combi.i jatuh chenta pulak ngan 2 brand tu sebab dia ciri2 yg i nak.Mula tu i kenal quinny je x tau pon pasal combi.my SIL la yg introduce.tengok katalog dia mcm menariks.bila gi tengok real lagi best!tu yg mcm berkenan.harga pulak tak la mahal sgt.quinny is quite steep harga dia.jadi i think combi is more affordable for me.kena amik yg design lama sket lagi murah.hihi.tp combi spazio pon cun.gara2 berkenan tgk lisa  one of the blogger jugak beli.huhu.jeles i.Antara stroller menjadi pilihan hatiku.

source:  axeana
i like the colour!The most important it fit my budget too.I want to find a stroller that below 1k

source: wouldntmind 

Maclaren yang smart.

source: quinny

Quinny yang super elegant n funky.I wonder how Rizqi's reaction if we put him on the stroller like that.haha


But...there's always a but.huhu.Dalam pening2 nak cari stroller i baru terpikir camna kalo rizqi takmo duduk dalam stroller?dahla beli mahai2..nak dekat 1k ok bakal pelaburan.lainla i beli yang second hand nanti. tup2 dia reject tak mo naik stroller.masa dia umur 1 bulan lebih haritu pon dah gedik2 kaki nak lompat2 n jalan.i assume dia akan cepat berjalan since tengok dia suka nak berdiri..aiyoooo...my hubby suggested to buy baby carrier instead.hmm.ok jugak tapi kalo kite gi restoran nak makan takkan nak kena makan gilir2 macam i selalu tengok orang2 buat tu.sorang pegang baby sorang lagi makan dulu..boring la gitu.i pon mau makan!huhuhu.lagipon kalo yg baby carrier cam best and awesome such as baby bjorn, ergo, jumpsac,snuggbaby tu mahal ohhh..yg i survey ergobaby tu nak dekat 600?menangissss laa ko.harga nak dekat ngan stroller.tapi cun ya ampun.

 source: google
ololololo..comeyy la kalo gini.ergobaby carrier ni mmg cun la..colour n design pon best. nak sidai baju, pi masak, sapu sampah semua ko boleh buat dengan adanya baby carrier..huu..berpikir lagi..Rizqi ni pon dah start manja2 nak orang dekat ngan dia n peluk dia baru senang nak tido.

Ok Rina.I think i have my own conclusion.Beli dua2 senang!haha,must find a good deal and within budget too.





Saturday, May 26, 2012

Mencabarnya jaga baby boy..

Eh.tajuk entry tu bukan nak merungut.;p.
I just nak bagitau my experience menjaga baby as i'm a new mommy therefore so many challenges that i need to face. Ok.to begin with, i skang ni balik kelate.dah x berpantang kat taiping. Jadi hubby agak jauh la nak selalu mai datang balik kelate kan.Banyak la i need to buat sorang2.nasib my mom willing to take care of baby masa siang2.mlm2 i ler yg jaga.huhu.dahla rizqi ni suka bangun malam!cranky habisla asyik ok ek ok ek ok kalo malam.kadang tu penah dia bangun dari kul 1 pagi sampai la kul 7pg.x letih ke baby ni?huhu..ingat lapar i bagi la nenen.pastu nak lagi.Baby boy ni kuat minum susu banding baby girl. Demand dia tinggi.huhu.nasib baik la susu ada..even selalu sangat la orang2 tua kata i x cukup susu sebab baby asyik nangis je..hmmm..tengok baby i tu dah gemuk still cakap x cukup susu lagi kaa?layan kan aje..dengar je la apa nak dikato tapi dalam hati membara.then lepas baby minum susu mesti nak muakk a.k.a muntah susu.baby rizqi ni perangai ikut sejibik bapaknya kot masa kecik2 dulu sebab dia suka muak lepas minum susu.ehh.jangan nak kata i x burp kan baby tauu,..even dah burp pon dia boleh muak lagi..baru je tuka baju tengok dia muak lagi.begitulah smpai 2-3 kali laa..x boleh biarkan dia ngan baju muak tu coz takut semut gigit dia,,tak pasal lagi mau nangis lagi.sian dia.bersengkang mata la jaga...huuu.so.tuka la baju lagi..pastu baby kencing n berak pulak..nasib baik aku beli baju banyak2..jadi x la kehabisan baju.kalo dalam list korang yang bakal bersalin nanti beli baju baby 5 helai aku rasa x cukup tuu.sila tambah lagi!hahaha..lainla baby u ols xde masalah langsung macam i.everyday baju2 n kain2 kotor baby mesti penuh.nasib baik bapak aku basuh baju baby selalu.I just basuh lampin cloth diaper baby ja.

Kalo baby boy ni paling mencabar waktu nak salin diaper and waktu mandi!i selalu berpeluh2 la kalo nak mandikan baby rizqi ni.Dia x suka mandiii..alaaaa...masuk air je dia nangis.2-3 kalo je mood dia baik n senyap.selebihnya mesti nangis.huhu.dia special sket sebab suara jeritan dia kuattt!maybe efek i masa ngandung dulu i suka kuat suara masa ngaja..(takkan aku nak bisik kot masa ngaja dah keje aku cikgu).i tengok baby girl  my SIL plak senyap je masa mandi.beza sungguh ngan rizqi.haha.Part mencabarnya baby boy ni sebab baby boy suka pancut!unxpected plak tuu!sampai abih la katil mak mertua i ngan katil mak i kena pancutan.hahah.(i berpantang kat bilik mak2 ku).berpeluh serius kalo bab ituu.sesape yang bakal ada baby boy berjaga2 la anda,sediakan lampin banyak2 bukan untuk cover montot dia aja tapi utk cover takut2 dia pancut masa u ols nak angkat dia salin diaper.haha..

Okla,.tu je nak cerita.Maybe ada di kalangan korang yang pernah hadapi situasi macam ku.Till then..tata.thank u for reading this entry:)

Sharing you my pic of baby boy setelah ditukar lampinnya. Oh.ni time dia lepas kena cukur.jadi botak!hihi.Rambut baby sebenarnya curly.

baby Rizqi is wearing CD thirsties.

p/s: Orang kata jaga baby boy memang susah masa kecik tapi bila besar senang nak jaga:')

Sunday, May 20, 2012

Berpantang My Way

Nak pantang berapa lama?40 hari, 44 hari, 60 hari or 100 hari?haa.pilihan masing2. My way?i chose 44 days pantang makan2.hee.. mak i kata kalo orang kelate 40 hari je pantang.Ntah.i rasa cam nak pantang 44 hari tu.Tapi i rasa i x la terlalu strict pon makan.tu pon my PIL kata i kuat sungguh pantang.Sebab haritu kan baby Rizqi kena kuning,jadi terpaksa la pantang bagai macam x makan halia, cili2 or rempah2 hangat mcm lada hitam n jamu2 pon x makan la. Demi baby biarla orang nak kata apa.badan mmg nak pakai lama tapi baby adalah segalanya.
I berpantang kat rumah mertua.jadi mmg la kena ikut apa yang dimasak kan.cuma i request tak mo la makan benda2 yg boleh jadi naik kuning. Nasib mujarab gak cara i walaupon lambat.At least turun.Macam2 la petua dipakai.mandi daun inai la,ubat sensei la (yang air warna kuning tu), sengkuang cina la.mcm2..eh..i bukan nak cite pasal kuning ni.huhu.baby dah ok dah.makin gumuk ada. 

Ok ni la antara cara pantangku:

  • Jamu/supplement lepas bersalin: As i posted before, i bought set salindah yang boleh guna masa    ngandung n lepas bersalin. tapi i x makan sangat pon.kena pantang jamu2/ubat masa baby kena kuning.Start makan lepas confirm baby dah ok kuning.makan jamu makcik tukang urut bagi.ada la 3 hari aku makan.pastu mkn salindah balik.
  • Pemakaian luaran:  Untuk luaran i beli Nona Roguy. Serius i love minyak herbanika tu.sekarang still pakai lagi. Masa duduk dalam ward kan pantang cowboy, jadi i guna minyak herbanika tu jadi pilis n sapu kat badan, tapak kaki n etc.memang berangin sedap je pakai.Tungku2 pulak i used tungku moden and tungku besi sumbangan MIL. i tak bertungku selalu.kadang2 tu sekali je tungku.x sempat weh...masa kita nak tungku masa tu la baby nak bangun.masa pantang mmg banyak habis kat baby je...
  • Mandian herba: 2 minggu pertama   mandi air rebusan daun2 khas yang parents i bawak dari kelate.Best gila mandi air rebusan daun.pastu stok habis i beli mandian herba dari izdiharshoppe. senang sebab dah siap bungkus.Rebus dan pakai banyak kali. I still mandi lagi air rebusan ni sampai 60 hari katanya untuk kesan optimum.         
  • Makanan berpantang: Yang ni memang i pantang untuk 44 hari.Tahan dari makan semua benda bergoreng, sejuk dan berangin. Nasik lemak boleh ke makan masa pantang?Aku pantanggg..sebab nak body cepat turun.hihi.Hari2 makan ikan.Hasilnya 2 minggu berat badan dah susut 10kg.OK what.Tapi sekarang dah balun semua kecuali ais. Antara menu masa pantang, ikan selar bakar+ sayur sawi rebus/masak air, ikan siakap bakar or stim, ikan kering masak rasem (sedap kuah), kerabu ulam                                                                                                              buh ikan kering bakar tumbuk . pah suka bagi i makan ikan kering.huhu.orang tua dulu2. Tak lupa jugak i makan sup ikan haruan n ikan yu. Sup ikan haruan bagus untuk sembuhkan luka dalaman n ikan yu bagus untuk banyakkan susu. sedap gak makan tu. Tapi PIL kata sedih tengok makanan  i makan plain je.huhu.laa.i suka je.sebelum ni pon mmg makan ikan rebus cicah budu pon sedapp apa. Buah-buah i cuma makan epal merah n oren sunkist dan prune .orang kata oren baik untuk sembuhkan luka.Ada sekali je makan cheesecake nak jaga hati MIL punya birthday.huhu.tengok takda apa pon jadi.Anak sulung orang kata kena cuba dulu tengok macam mana.
  • Bengkung: Pakai hari-hari.tapi bila dah sebulan dah mula start malas.haha.tapi pakai la jugak smpai 44hari.Bengkung untuk kempiskan perut kan n naikkan peranakkan. Tukang urut tu kata peranakan i dah ok tu yg i rasa x apa. Tapi dia mmg bising aa suh i pakai setiap masa kecuali gi mandi je.lecehhh..
  • Milk booster: minum horlicks hari2 n makan kurma+madu. Mula2 i minum milo tapi ada orang cakap minum milo bleh sebabkan sembelit?eh..mak i minum ok ja.,tapi cuba gak la tips tu.

Tu ler antaranya. Tapi yang i tension lepas bersalin ni payahhh benor nk membuang..haha.ckp pasal sembelit plak.jangan geli sebab ini memang kita kena hadapi masa berpantang.tensionnn ok..!plak tu kita tak boleh nak suka hati teran2.ada luka jahitan tu kan. i depend kat ubat jer.takut.yg bukan jenis makan  tapi jenis cucuk kat butt.takut kena efek baby.kan.boleh menangis berjam dalam toilet kalo ada masalah tu..huhu,tapi sekarang i dah jumpa penawarnya...sebab dah abih berpantang ni i cuba makan phytonatal nona roguy tu.berkesannn!x efek kat baby yg breastfeeding.Okla..lain orang lain cara pantang.This is my way.x la strict sangat.:p


       

Sunday, May 6, 2012

Baby and Demam kuning

Happy Sunday everyone.
Today nak cerita pasal demam kuning. Rasanya semua mommies mesti tau pasal demam kuning ni kan?or dalam bahasa lain panggil jaundice.Boleh kata babies sure kena kuning ni cuma tinggi or rendah je.kalo tak kena kuning tu memang sihat betul baby tu..Ada banyak reason jadinya kuning ni. Especially if the parents blood are O+ jadi mmg high chance untuk dapat kuning. Me and hubby have the same blood group, O+.So i try to avoid baby kena kuning since i pregnant lagi.Antara i buat ialah minum susu kambing (hi-Goat), makan kurma hari2 n x lupa makan spirulina. Unfortunately, my baby kena jugak kuning even i consumed all those things. hmm..maybe ini ujian bagiku. I mudah bersalin tapi i dapat bahagian lain ujian dari-Nya..Poor my baby.Kena demam kuning tinggi sampai masuk wad.Dah detect baby macam ada kuning sikit masa hari kedua dia lahir. So, my parents bagi tips suh minum susu kambing kat MIL since i balik berpantang kat rumah MILhari ketiga..dulu maybe parents i penah buat mcm tu kot kat adik2 i yg kena kuning..i x buat research awal2 terus setuju. alahaii..sian my baby,rupanya susu kambing x elok pon bagi kat baby. (bila pikir balik tension gila n menyesal sungguh..sampai nangis la).

Hari keempat, still x surut pon kuning baby.boleh nampak kat mata dia kuning2 tu.I tahan lagi la ingatkan akan surut esok2. Tengok2 hari kelima nurse datang umah n cakap baby nampak kuning sangat.bawak la baby rizqi ni ke klinik kesihatan.Check result hah amek..16.5 bacaan.i dah lemah lututla dengar kalo lebih dari 15 kena masuk wad..dalam hati x mau masuk wad tapi demi baby terpaksa la.

 Poor baby Rizqi.Tido bawah lampu.Hari pertama dia nak kena tido bawah lampu tu mmg struggle gila sebab dia x mau duduk dalam tu. I'm so stressed!dengan sakit x hilang lagi.pantang cowboy la kat situ ngan baby. Nangis2 nak balik sebab sedih sangat tengok dia duk dalam tu n kita mmg x cukup tido la. Nasib baik ada support yg tak terhingga from my hubby, parents, MIL n semua yg bagi semangat,kalo x boleh meroyan gak kot.huu..:((. Baby jaundice kena selalu bagi breastfeed every 1-2 hours.jadi memang i tak tido la sangat nak menjaga baby.Nasib baik gak i bought medela freestyle tu,penyelamat jugak sebab boleh pump susu time dia tengah tido kan..Tapi i sangat marah ler ngan wad kat hospital tpg tu,.sorry to say,bukan i against govt hospital  tapi diorg bg susu fm without my permission!they said my baby x cukup susu sbb nangis gila2 masa diorg nak mandikan or amik darah baby ke apa time tu n bila dah siap baru bawak baby kat i baru nak bagitau dah bagi susu fm. wth!sedangkan klinik penawar tempat i beranak tu pon mintak permission tanya nak x susu fm?of course i jwb x mau n nak fully bf.tapi seb baik la nurse kt klinik tu paham bahasa.ni terbalik plk hospital govt mcm x friendly bf je.sampai ke sudah i still tension ngan wad hospital tu.ye laa.even my susu x semeriah org lain tapi rasa cukup la utk tahap perut baby masa tu.(still emo)


my baby rizqi time ni dah turun kuning dia.cian dia. nasib baik turun.kalo makin naik takut sangat la sebab bleh effect kat otak kan.mintak jauh2.


Punca jaundis a.k.a demam kuning yang i baca:

jaundis berlaku bila bilirubin berkumpul di bawah kulit yang menghasilkan warna kuning. Darah yang mengandungi bilirubin akan diproses oleh hati dan dibuang melalui air kencing atau najis. Sewaktu baby dalam perut, hati ibu  yang melakukan proses tersebut. bila baby lahir, terpaksalah baby sendiri yang bekerja. tetapi, organ2 baby belum matang lagi jadi disebabkan itu terjadilah jaundis kat baby. 

bilirubin yang dikeluarkan banyak melalui najis. sebab itu kena bagi penyusuan ibu yang kerap. 
baby mudah hadam dan mudah nak buang air besar. Ada sesetengah org tua suka suh bagi minum air masak kan katanya baby akan kerap kencing jaundice tu akan cepat turun.hmm...x betul tu. turun gak tapi lambatt..

Punca jaundis ni banyak juga.
antara puncanya bila darah si ibu dan anak berlainan, anak lahir pramatang, kesan lebam bila lahir...
jaundis pun ada macam2 jenis. Kadang2 ada  lambat sembuh dari jaundis ada pula cepat sembuh.
Antaranya jaundis normal, jaundis patalogic, dan jaundis susu ibu. Ada anak sepupu hubby kena jaundis sampai sebulan!sebabnya dia jaundis susu ibu.

Seingat i masa nak masuk wad tu doktor tanya i masa ngandung makan apa.i ckp ler mkn salindah ubat homeopati. Diorg ni x bagi mkn homeopati2 ni katanya bnyk mslh.hmmm..tahh.i tgk cikgu2 sekolah yg mkn tu semua elok je anak.kena kuning gak tp x tinggi pon.So i assume baby i kena sebab jenis darah dia. mcm2 teori.Masa jaga baby kat wad i pantang terus dari makan jamu, salindah,halia, lada hitam n cili. alhamdulillah, baby akhirnya ada perubahan even selalu je org2 tua suh mkn mcm2. 

p/s: pesanan untuk diri sendiri, pastikan buat research sebelum dengar ckp org2 tua yg suh bg baby mkn mcm2.Sian kat baby.




Tuesday, May 1, 2012

Chronology of My Little Prince delivery

Holaa.
Lama x update blog bila ada anak ni mmg jadi super BZ.susah la ada masa nak wat karangan kat blog ni.ni pon curi2 tengok baby dah tido boleh la type2.huhu.It is wonderful being a mother but at the same time need a lot of commitment and strongly be patient with baby's behaviour.aa,.biasa lah tu.awal2 ni mmg kekok la jadi mommy ni.lama2 alah bisa tegal biasa kan.Ok.nak story about my unexpected delivery ni.still mcm mimpi lagi kan dah beranak dah pon..

28th March 2012 (37 weeks 3 days)

Malam tu dari lepas isyak smpai tgh malam sibuk duk wat soalan exam.masih x rasa apa2.duk tekun buat soalan sebab cuba nak siapkan keje2 before beranak kan. Hubby hari tu nak tido awal.biasanya dia tido lewat. I'm still doing my work sampai nak dekat kul 2.00 pagi. 

29th March 2012 (37 weeks 4 days)

ok.keje masih x siap..perut tetiba rasa something..mcm sengugut tu..tp i wat dek ingat normal kot..jadi terus baring sebelah hubby.I try to sleep. But i felt my tummy macam sengugut sangat sampai bape kali bangun gi toilet nak check kenapa asyik sakit je perut..Dalam kepala x terpikir pon nak beranak.Dalam sakit2 tu tengok hubby sedap je lena. I dah gelisah2 tak leh tido.Akibat tak leh tido and rasa sakit perut cam sengugut makin kerap sampai nak baring pon tak selesa. Jadi i pon gerak la hubby.Masa tu kul 5.00 pagi.Kata kat dia yg i x leh tidoo..dia plk ingat i gerak dia suh semayang subuh.huhu.baru kul 5 kot.then, dia suh tido sambil duduk n  menyandar kat badan dia.,tapi tetap i x leh tido.i ckp kt dia nk amik mc la nnti.dia suh p klinik suh check takut la apa2.i decided nak gi klinik kat Telok Air Tawar yang first i gi utk check pregnancy dulu.

Sakit perut makin kerap.dah kul 6 pagi tapi sakit x hilang2 gak.tapi i still gagah semayang subuh.Lepas pray,i bersiap2 ngan hubby nak gi klinik.Sebelum gi klinik i saja rendam akar fatimah tu dulu dalam bekas.Mana la tau berguna nanti. I sempat makan roti sekeping untuk isi perut.Then, hubby bawak la gi klinik tu.Tengok2 klinik tak bukak lagi.Masa tu dah kul 8.00 pagi.I ngan hubby tunggu la situ sambil hubby gi beli lagi breakfast.I lalu makan twiggies je.Tunggu punya tunggu, klinik pon bukak la. Sekali tanya pekerja situ diorang kata doktor mai kol 10 pagi..Adoii..takkan nak tahan sakit tu lama lagi..terus i pikir nak gi Klinik Penawar/dewan bersalin muslimah kat permatang pauh. Sebab situ doktor pompuan.penah gi gak sekali situ,. Sebelum sampai situ pon hubby siap gi isi minyak keta.huhu.mmg tak terpikir sakit nak beranak.bila hubby bwk keta dalam 2 -3 minit sakit tu mesti datang.,i mintak hubby bawak slow2 keta. kalo orang lain yang nak terberanak mesti suh bawak laju2 kan.huhu.

Bila sampai kat klinik tengok kena tunggu lagi nak jumpa doktor..sampai la kul 10 pagi..lama tuu oi!..sian hubby i duk pegang je tangan dia. Bila dapat jumpa doktor, i cakap la mintak doktor tengok nape i sakit perut.doktor tanya dah bape minggu.i cakap ler dah 37 minggu.dia terus suh i baring n kena la seluk utk check bukaan!Dia suh tarik nafas masa dia seluk.nasib x sakit pon..Lepas seluk, doktor cakap .".eh..dah 5 cm ni"...i was like uhhh??  (x percayaa!.terkejut gila kot dah 5 cm)..terus rasa nak balik taiping,hubby siap call Doktor Khairul kat Columbia Hospital tanya agak2 sempat tak kitorg sampai if nak beranak kat taiping.(mind u i stay in penang so nak sampai taiping tu dalam sejam gak).Doktor Khairul kata sempat n kena terus masuk wad kecemasan.Tapi Doktor Hanita yang check i kat klinik tu cakap takut x sempat sebab i macam cepat sangat bukaan.nanti terberanak dalam keta camno?huhu..lepas discuss2 akhirnya decide nak beranak situ je laa..i sebenarnya langsung x ready pon nak beranak.teknik pernafasan pon failed lagi.asyik x ingat je. Doc suh i gi check tekanan darah n jantung baby kat 1 bilik..(*sebenarnya bilik labour room).i mintak hubby balik umah  amik semua air selusuh n air akar fatimah tadi(nasib baik rendam!).. 

Tekanan jantung baby ok.That time dah pukul 11.00 pagi.I rasa2.Doktor Hanita pon datang lagi and seluk lagi utk check bukaan.Dia kata i dah 8 cm tuu..huiii.lagi berdebar2 la i sebab everything so fast!baru je rasa check tadi 5cm kot.mmg x sempat balik tepeng lah..terus diorang ready ngan barang2 untuk deliver.i berdoa sangat hubby cepat la amik barang2 tu.dalam tengah tunggu hubby i call my penyelia petang kat sekolah nak cakap i dah nak terberanak, call my parents untuk minta maaf everything n my MIL too.Lepas  calling2 tu Doktor Hanita pon pecahkan air ketuban.Contraction pon datang sket2.that time hubby pon dah sampai.Sempat la minum air akar fatimah  n air selusuh hubby bawak tu... Nasib baik jugak klinik tu islamic.jadi semua benda tu diorang bagi je bawak masuk,.siap masa i tengah contraction tu nurse2 sapu air selusuh kat perut i.bagus gila.i'm so touched. Tak lupa mintak ampun ngan suami jugak.Genggam erat tangan dia.Contraction mmg sakit!bila datang tu perut rasa bergoyang ke kiri ke kanan.sampai keluar air mata.pegang2 tangan hubby n nurse kat sebelah.hubby tak putus2 bagi semangat..thanks so much dear. Oh..ada satu part tu doktor suh teran.katanya suh teran mcm nak berak tu.i pon teran la ikut cakap dia.i teran2 tapi baby x kluar2 pon.yang dia suh teran tu supaya i berak rupanya!huhuhu.masa tu dah x tau malu dah kot.first time kot hubby tengok.lepas habis je semua isi perut keluar, semua yang ada kat situ suh teran lagi bila ada contraction datang.honestly i memang x pandai langsung teran.practise tarik nafas semua tu tetiba jadi blur.i main teran je sambil ikut arahan diorang.nurse suruh tengok perut kalo masa teran tu n jangan angkat punggung.Tapi i terangkat2 gak la .doktor bape kali tegur masa tu baru tersedar kita dah terangkat punggung. For your information,kat situ sangat islamic  sampai masa i tengah contracion semua akan berzikir doa nabi yunus. masa i nak bersalin tu mmg depan mata besar2 alam poster amalan zikir masa nak bersalin tu.Jadi boleh la baca masa sakit.Mungkin tu salah satu sebab i mudah bersalin.Cuma i x reti teran je..(sedih).Bila dah tengok patient x reti nak teran, doc pon terus la wat episiotomy.tapi i x rasa sakit pon.rasa macam kena toreh je la tapi x sakit.can u imagine?Disebabkan i masih lagi terkapai2 nak teran,.(i dah xde tenaga n nafas pendek2..so doc buat juga vacuum).. . that time ada nurse senior tu tekan gila2 perut i,, i tepis2 tangan dia cakap sakit2!masa tu mmg sakit gila kot.huhuu.Erm..Bila dah vacuum i rasa baby laju gila kluar dari perut.terus rasa kosong perut!hilang serta merta sakit perut tu.Seriously, i felt like dreaming too bila nampak baby.Dengar suara baby nangis rasa suara itu la paling sedap didengar di dunia.Best perasaan tu. Hubby nangis bila i dah selamat bersalin.I'm so touched by you dear..thanks so much.Dia happy sangat la baby dah ada depan mata. 

Lepas baby dah dibersihkan, diorang bawak ke tempat baby.Hubby sempat la amik gambar baby and tunjuk kat i.Still macam mimpi.tengok baby sendiri.hihi.Then, I pon kena la lalui sesi jahit menjahit tu..Sebelum jahit doc n nurse tekan2 perut so everything darah beku boleh keluar..Then, kena la jahit..Sakit ke?Sikit2 lah.Malas nak tanya doc banyak ke jahitan.Doc kata sekejap je dia jahit n dia dah letak bius.so i did not feel the pain..mmg kejap je.So i assume jahitan i sikit,hihi. Selesai je semua nurse pakaikan pad n stokin,barulah i dapat jumpa my lil prince.dah letak nama..Nama yang dipikir2kan time pregnant dulu.. :)

Meet our bundle of joy

Rizqi Aqil Bin Mohd Anis Fadzli
Born on 29th March 2012 at Klinik Penawar/Dewan Bersalin Muslimah 
Time of delivery 12.10pm, Weighing 2.7 kg
Method of delivery normal (vacuum)


We love you so much little prince:)

Friday, March 30, 2012

I'm officially a mother at 37 weeks:)

Holaa

I'm officially a mother.My baby boy was born on Thursday, 29th March 2012 at 12.10pm.He wanted to come out to see the world earlier than expected date. Nak jadi baby March,.x jadi baby April..wait for the unexpected story of my son's birth.(i rasa macam mimpi lagiii)


assalamualaikum semua...
Mama saya penat n x larat lagi.jadi cerita saya akan disambung lagi bila mama saya sudah sihat:)

Tuesday, March 27, 2012

Alhamdulillah rezeki baby

Alhamdulillah..now i'm 37 weeks and still healthy.still boleh jalan2, mengajar and masih larat untuk pray normal walaupon sudah semakin slow untuk naik turun.Cuma tadi gi check kat klinik desa, nurse kata perut sudah mengeras n nampak turun sedikit n anytime baby boleh keluar.check dekat columbia asia hospital pon camtu bila balik taiping..huhu.kaki pon dah bengkak sebelah..some said if kaki bengkak 3 kali then lepas tu surut maknanya nak beranak ler tu.,jadi tunggu la saat itu.hubby sudah x sabar tengok baby.erm,..mental kena kuat ni..

So,for update tonight..last week balik taiping and collect what my sister in law belikan masa expo klcc haritu..dia kata yg midvalley punya kureng best jadi ini aje yg dpt dibeli.huhu.tapi apa pon thank u so much sebab jadi runner i gi expo.nasib u ngandung gak kan boleh la pesan barang baby.hihi



Its an Electric Steam Steriliser combo together with bottle & food warmer brand autumnz.harga rm150.murah la tu kan berbanding harga asal.then i pesan belikan botol MAM jugak.comel giler kot botol tu.cute sangat the bird.Botol MAM ni ada macam2 design tapi nasib baik my SIL tau i suka animals.hihi.harga dia mahai sket dari tommee tippee jadi pesan1 dulu.tengok baby suka botol mana sebab i dah beli botol tommee tippee. Pastu SIL belikan treenie drying rack kat fabulous mom masa sale haritu.murah sket dari munchkin tapi design dia ala2 munchkin gitu..comelll..suka!

Now nak cerita rezeki baby gak ni.My baby duk dalam perut lagi tapi dah dapat prezzieee!thank u sekali lagi kepada adik iparku yang telah bagi hadiah baju baby yg best ni  (coz ada cats!) n also that cute bib:)

Another prezzie..


Its a diaper bag!purple color i loikee!hadiah ni cousin hubby bagi :)

this one too,.present for baby:)))))(bape banyak senyum dah)
Its a fisher price rocker for baby!thank u so much my dear brother. Your nephew gonna love this too:)

and not to forget..rezeki baby lagii..tapi ini hadiah diri sendiri.huhu


MEDELA FREESTYLE yang lama aku kepingin..nak bagi rezeki kat baby kan.sanggup la mama ni belikan.huhu.tapi i x beli la yang harga 2k tu. i bought medela freestyle from here qbabyshoppe. Harga reasonable untuk i beli. Owner dia baik gila sanggup gi hantar ke umah.tapi i pesan hantar ke umah kwn di shah alam.free of charge uu..dapat  jugak free jingle jungle bottle.yeay!Cuma puzzled dengan instruction first time nak guna fs ni.camno nak basuh parts dia ek.boleh ke basuh ngan steriliser or just guna boiling water?bateri kena charge 8 hours only or 24 hours?huu..kena belajoo nii.sape2 ada medela freestyle sila tunjuk ajar padaku.jasamu dikenang:)


p/s: Alhamdulillah dapat macam2 baby ni.nnti jadi good boy ye.