rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, October 14, 2012

Jadual makan umur 6 bulan

Rizqi is already 6 months 2 weeks. I dah bagi dia makan solid food dengan jayanya!yeayyy!tapi x konsisten sangat because first time cuba bagi dia makan pon lepas balik kerja.balik dah lewat jadi rizqi first solid makan waktu malam.huhuhu.mommy want to be the first to give him the solid food.x mau suh babysitter bagi kan..

So, what is rizqi's first solid food?

I gave him avocado puree. I follow 4 days rule tu.bagi la sampai 4 hari.tengok dia poo poo dengan elok so i tukar dengan apple pulak. Oh.that time i guna philips avent tu.it is so easy to use it sampai hubby i pon boleh je buatkan makanan untuk rizqi:)).berbaloi2.i'm lovin it.senang n jimat masa i. Lepas bagi puree apple, rizqi macam x berak sangat.then, i bagi rizqi makan bubur nasi yang dikisar halus. tapi rizqi x berak la..i bagi sekali je.then esok tu terus bagi dia makan carrot pulak. Sebab google orang kata nasi tu boleh jadi sembelit..if sembelit/susah berak just remember this..BRAT=Banana, rice, apple and toast. ooo.thats why la..so untuk 2-3 minggu ni rizqi jadi vegetarian dulu ye.makan buah and sayur..biskut farley heinz tu i penah bagi tapi cket je..sebab kita bekerja kan tu kadang2 macam x sempat n i kesian kat baby tu terbagi gak.,but sekali je bagi.hihi.yg penting rizqi dah fully breasfeed until 6 months so i ok je. 

Disebabkan i pening nak asyik pikir apa rizqi nak makan jadi i dah buat 1 jadual makan solid food untuk rizqi.bila dia 7 bulan nnti i bagi dia different food plak.yeayyy.rajinnn nya mommy.hahaha


boleh click for larger view
i follow this timetable that i've created for rizqi.

now, tengok la gambar rizqi yang syok makan

 mommy. apa ni mommy bagi?

 ohh..i want it more...i want food i want food..(rizqi cakap sambil ketuk2 meja)
 I gave you avocado puree my dear. campur ngan breastmilk. bagus ni untuk brain! (mommy seumur hidup ni first time rasa buah avocado..ahahah)
Yummyyyy..nak spoon tu jugakk..

haha..a new experience to me n hubby.siap record lagi because i dont want to miss a thing.tengok muka dia macam mana dia rasa makanan..what i can say is rizqi loves food.tak kira la sedap ke tak sedap tengok dia layan je.semua nak.ni baru bagi vegetarian.x tau la nnti 7 bulan camne gamaknya..hihi

i banyak buat reference from group fb macam HSFFYB, Solid & Semisolid Food and Solid Food For My Baby. Pastu banyak gak google macam wholesomebabyfood. banyak info.just google it:)


6 comments:

aTy _faRed~ said...

Aty pon ngah menunggu hari jer nih..besh..tak sabar nk tngk reaksi ank..:-)

najmi said...

hihi sama la rina mi pun first time rasa avocado sbb buat puree kat nuh haha jakun

ReYNa said...

Aty mesti lebih rajin buat research kat qaleef kan.hihih

mie, hahah.tu la.sy nih jakun tgk avocado tu nk mkn pon x reti.rizqi boleh habiskan.huhu

pae dasuki said...

Assalamualaikum,

Hi Reyna,
I tengah search on where to get Medela FS with good price,masa I jumpa your blog;)
So far how's the performance of the Medela FS you bought from the www.qbabyshoppe.com.my?ok tak. Kalau ok I ingat nak beli form them also ;)
(My pump ni dah tunggu masa je nak K.O..hoho)

www.embunism.blogspot.com

ReYNa said...

hi pae dasuki, performance medela fs mmg sgt tip top.i'm lovin it!!seriously.if you have budget just go for it.qbabyshoppe pon owner die baik.so far i xde masalah ngan medela fs ni:).nnti i buat review ye

colourfulsomethings said...

Salam..
Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis.
InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

PM
https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
Whatsapp 017-277 1232

Tengok design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1