rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 28, 2011

Petua minyak kelapa untuk memudahkan bersalin

Minggu ni sudah 6 bulan baby ada dalam perut.hihi.cepatnyaaa..lagi 3 bulan dah nak harungi.I'm super excited plus takut jugak la weh.mana ada pengalaman lagi ni.tengok orang beranak pon x sanggup tengok lagi.huuu..Jadi i try cari info dengan banyak baca petua tradisional n tips2 orang untuk memudahkan bersalin kat tenet. Jumpa tips guna minyak kelapa. Macam ok je minyak kelapa tu since ia mmg diakui berkhasiat. Caranya ialah dengan minum minyak kelapa buatan sendiri 1 sudu teh 3 kali seminggu start kandungan 6 bulan lagi.bila dah masuk 9 bulan, minumlah setiap hari.

How to make home-made coconut oil? I malas nak beli jadi buat sendiri. Google kat youtube jumpa la video yang senang nak buat. Tapi i try buat sikit je dulu.tengok jadi ke tak.baru wat semalam. Sebenarnya nak update pasal barang2 yang beli last weekend.tapi malas lagi.hihi.baik cite pasal ni dulu.esok2 i update barang yg i borong.hihi.Ok.sambung cite buat minyak kelapa nii..Kalo kat youtube tu dia tunjuk step by step start dari camna dia dapatkan santan.tapi i senang je guna santan yang lebih yang kat umah n cuba buat..jadiiiii jugakk.ce tengok video ni.



So start semalam dah berjaya buat.i dah minum 1 sudu.ingatkan boleh minum bila2 masa.tapi tengok2 kena minum awal2 pagi.hihihi.takpa.esok pagi minum lah before gi kerja. Hopefully petua ini berhasil bila tiba waktunya. Harap Allah makbulkan doaku. Oklah.Selamat mencuba:-)


Saturday, December 24, 2011

Barut untuk baby

Barut sudah sampai!cepat gile ok!order hari khamis dpt hari jumaat tengahari. efficient sungguh kak mazlin owner mybabycomel.hihi.actually dh lama survey tgk barut2 tp baru minggu ni nak beli. pasni nak beli bengkung utk i pulak la.huhu.set tilam kekabu nak gak beli.oh macam2.senang click2 je..hari ni order esok sampai.goyang kaki.huhu. semakin menjadi2 demam beli online.



thanks poslaju gak.mmg cepat!


ni la rupenya barut yg i order.beli 3 jenis.
1 set kain cotton bertali (putih) saiz S
2 set kain flannel bercorak saiz M
1 set kain flannel zap on plain color saiz L


Beli semua saiz sebab malas nak beli dah.ikut panduan yg kak mazlin bagi dlm website dia.panduan ibu muda.hihi.ada gak email dia tanya macam2 tp dia jwb semua,bagus2.i loike.Can u see i bought many pattern yg ada stars?sebab suka design tu.jd order semua warna yg sangkut paut ngan stars.haha





Friday, December 23, 2011

Baby felt slippers

Bertungkus lumus membuat benda alah ni.wah2..walaupun lemau sgt minggu ni tp berjaya menghabiskan masa buat baby felt shoes ni.hihihihhi...smpai lenguh2..plk tu mula2 je tekun buat 1 kasut.pastu jd x fokus dh.tu yg kasut kedua jd kurang mantop.takpala..asal nmpk bentuk kasut.actually ni amik template baby felt slipper dari  martha stewart. ukur pun main hentam lah. nk tjk tutorial pon x boleh sbb i wat suka2 hati. oh.btw dia nye cam cun je tp i punye cam gemoks n x tau la baby i bleh muat ke x ni.hihi.sekali pakai kang macam Ronald McD tu.tengoklah if i rajin i will add some more decoration..pasni rasa nak deco baby bibs je kot.lagi senang..


Baby felt slippers for handsome boy

Tuesday, December 20, 2011

Tips tahu jantina baby

Minggu ni rasa mcm lemau sket.dunno why.asyik rasa nak baring je.kdg2 jadi moody.sian kat hubby layankan i.adakah kesan jalan lama sgt kat kl?huhu.tapi mmg aa rasa mcm malas je nih.nk update blog pon tertangguh-tangguh.Nak kata perut besar tak la besar sgt lagi.I am now 23 weeks.My baby becomes more active day by day.Boleh rasa makin kuat kick bila dia seronok pusing2 dalam perut.huhu.kadang2 geli2 gak..this is what we call a great feeling for us as mom-to-be.masa ni la boleh rasa kan how magical to be a mother.I'm so glad to be one of the lucky person to have this kind of experience. Ye la.x semua orang dapat merasa pengalaman mengandung.jadi ini adalah tanda kita patut bersyukur atas rezeki Allah bagi bila kita mengandung:)

As mentioned before, i did my 4D scan at Columbia Asia Hospital Taiping. Why?sebab x sabar ler nak tau gender.kalo ikutkan boleh je tunggu smpai beranak nnti biar surprise.tapi kan susah btul nak beli baju2 baby kalo x tau gender.hhihi.kalo dah beli pinky2  tetibe keluar boy pulak x ke naya?kena simpan utk next baby.lambat lagi la noo..so disebabkan itu la pi check n at the same time nak usha gak Columbia Asia kat taiping tu ok ke doktornya?berapa charge dia kenakan?sebab maybe i akan ada 2 option plak ni.because sebelum ni gi KPJ Penang rasa harga dia agak mahai utk i yang sederhana ni.huhu.Rumah sewa plak tak berapa selesa sgt nak berpantang.tandas cangkung je ada kat bilik bawah.FYI rumah sewa i 2 tingkat n jenis rumah lama gitu so condition kureng sesuai.hmm..tak ke haru nnti time berpantang?ish2.jadi fikir2 selesa gi taiping lah.then seminggu pas deliver balik kelate(oh..laratkah daku?)..Utk pengetahuan juga, gynae situ namanya Dr Khairul. Sangat friendly n charge x semahai i kena di KPJ Png. dia siap bagitau kalo nak deliver situ dia boleh bagi MC seminggu..wahhh

Korang yang masih lagi tak tau gender anak dalam perut mesti selalu kena tanya kan ngan orang sekeliling/kwn2/family? contoh soalan cepumas. "dah scan baby?" " apa jantina baby?" ."u rasa baby girl ke baby boy dalam perut?".haa..bagi orang yg berpengalaman mcm orang2 tua, diorg boleh teka apa jantina. Ni antara tips2 yang i dpt:

1) Mak i cakap kalo baby boy, kat leher akan ada nampak macam gelang2 hitam n masa pegnen asyik nak gi ludah kat toilet. haha.ni experience mak i yang beranak 6 orang adik lelaki..Adik i semua lelaki lor..huhu.i'm the only daughter.

2) Opah cakap kalo kita rasa berat baby lebih ke kiri, maknanya baby girl..kalo berat baby lebih ke kanan, baby boy.

3) Mak kepada kawan i bagitau kalo perut macam bulat n leper, baby girl..kalo perut muncung ke depan n macam tajam sket bentuknya, baby boy. Ini pengalaman dia yang anak perempuan semuanya,huhu

4) Kawan i cakap kalo ko suka makan daging masa pegnen, confirm anak ko lelaki. kalo ko suka makan ikan n sayur anak ko tu pompuan..

5) Kawan i sorang lagi ckp tengok muka si ibu,kalo berseri2, baby boy..kalo muka x berseri, baby girl sebab orang kata anak pompuan tarik seri wajah ibu dia..(gituuu)

6) Tips dari google, kalo ibu suka tido mengiring ke kiri..kemungkinan anak pompuan..kalo tido mengiring ke kanan adalah anak lelaki.

7) Orang kata kalo ibu suka bersolek, kemungkinan anak pompuan..kalo x suka bersolek kemungkinan anak lelaki.

8) Tips lain..Tengok garisan pada perut ibu..Kalo garisan tegak dari bawah ke atas tu jelas/x putus, maybe anak lelaki..tapi kalo terputus garisan, maybe anak pompuan..

Oh..well..banyak tips.tapi sebenarnya x leh percaya bulat2.sebab semua tu ditentukan Allah. Ada jugak yang tips contohnya no.2..opah kata pasal berat2 baby tu..i rasa baby mcm ke kiri.(x tau la sbb i suka tido ke kiri kot)..kalo no 1 tu i mcm x nmpk lagi gelang hitam tu.huhuhu..jadi depends orang.ada gak beberapa tips yg betul.pokok pangkalnya takpa la mana2 jantina..asalkan sihat!Yes,i dulu verangan nak baby girl..ye laa...payah la family kitorg ni ada pompuan.sepupu2 i bnyk laki..hubby i pon sama.adik dia pon sorang je pompuan.jadi genetik lelaki tu very strong la.So,can u guess what is my baby's gender??i dah wat 4D. baby sihat n ikut size week.muka tengok macam ikut i kot.haha.lega rasa baby sihat..the gender? Doktor Khairul siap zoom..confirm la............jeng jeng jeng....

.
.

.

.
.




ITS A Handsome BOY


p/s : After this i will buy more blue colour for my lil boy.Senang mama nak beli barang pas ni kan;p


Thursday, December 15, 2011

Cerita baby stuff

Ok.mari cerita barang baby!Tapi i x gi la yang warehouse sale.Pegi sale kat shopping complex n gi kedai baby je.hihihi.Skang ni kan year end sale.merata2 buat jualan murah.I main belasah je apa yang rasa mcm murah n boleh beli mmg i beli la.tp tgk kemampuan diri.My aim gi kl tu nak gi tgk stroller, baby cot and also baju baby yang comel2.Kalo yang Pureen sale tu pon mintak adik ipar tolong gi aritu.so dapat la beberapa barang baby.


Tengok lah hasil belian.ni baru half.nak beli semua mau habih ribu riban. so beli sikit2 dulu.hihi



Yang ni pulak i beli kat mothercare.kan skang tgh sale boleh la beli.murah la sket banding biasa kan.hihi.i siap gi 3 branch mothercare.gi pavilion, the curve n midvalley.tp last2 beli 2 je set baju.beli shortsleeve bodysuits n also sleepsuits.bnyk yg i berkenan saiz takde utk newborn.ni pon amik utk new baby n size 0-3 months.anyway that time i'm still clueless about my baby's gender.jadi pening lah mau pilih!beli yang baa baa black sheep ngan ada owl n meow2..cute kan?oh.i also bought perineal gel tu.nnti i cerita lah apa itu perineal gel.


Hohoo..ini shopping kat one baby world..boleh tgk kat website die.harga sama je kot.macam2 lah i beli..nursing bra, breast pad, receiving blanket, romper, adjustable infant wrap, pin, belly band, sock n digital thermometer.brg2 i la mcm mahal sket sbb beli nursing bras tu.saja beli buat stok.huhu


yang atas tu beli kat fabulous mom. Ada gak sale. Tapi i dh beli sket2 sbb bnyk beli kat onebabyworld. kedai ni pon small je.i beli 4 rompers lagi. tapi tersalah beli saiz besar la 1 tu.xpa.kena guna bile dia dh besar sket.nasib baik murah.rm6.00 kot 1.Brg2 lain beli gak baby hat & mittens set, washcloths n bra extender (beli takut diperlukan kemudian hari)


Yang ni pulak hasil belian oleh adik iparku.Thanks fana!nanti boleh pesan lagi ye.Total barang ini katanya RM70.00.huhu


Oh..ini la yg i nak beli sesangat tuh..Finally i bought a baby cot!ada kat dlm kotak tu.warna putih.sila imagine.hihi.nnti i deco2 sket. Beli kat Babies Kingdom. Before this i dah gi tgk kat ikea. ingat nak beli yang sniglar tu je sbb murah.Ikea boleh dpat dalam RM165.tapi bila tgk kat babies kingdom tu lagi best la baby cot dia.sbb dia boleh adjust 3 heights and ada roda!(boleh nak tolak ke mana aje).Harga baby cot itu ialah RM299 after discount:)).harga sebenor dia RM330. Ok laa kan? Babies Kingdom ada gak wat pakej baby cot tu tapi sbb i dh bajet2 jadi x dapek nk beli pakej.


Color Felt from Daiso!akhirnya ku beli jua.Konon rajin la sgt nak buat baby loafers or booties. Terkenan tengok orang lain buat comel2 je.beli 2 color je, red and white sbb time tu x tau lg gender baby..(bkn sbb tema krismas ok).hihi..tapi bile balik taiping i gi check plk la kat columbia hospital..kali ni baby sgt cooperative.dia dgr ckp doktor suh tunjuk laa.sblm ni maluu2.n the result?

RAHSIA Lagiii..tunggu lah next post.hiihi.ni sbb nk kena gi tesco nak g buy la brg nk projek baby felt shoes ni,haha.bye:p

baby stuff

i'm 22 weeks right now?wah...macam kejap je rasa.ni dah seminggu kot x update blog.bukan apa.baru blk dr kl.penat x abih lagi.weekend ni blk tepeng lagi.huhuu..nasib baik la tpg tu x jauh.boleh ler nk blk selalu.balik kelate next month la pulak kan sbb haritu dah bertapa kat kelantan dh jadik bibik adik2.oh ohhh..ada cerita nk update sikit.i ols dh beli brg babyyyy!!!woowwwieeee...berkobar2 sbb baru merasa beli barang baby untuk pertama kalinya.hihi.ok.cerita akan disambung esok;p

Thursday, December 1, 2011

My parents sudah balik dari Mekah!

Alhamdulillah..my parents sudah selamat balik ke Malaysia pada hari Selasa bersamaan 29 November.Rasa macam lama je diorg pegi.Bukan main seronok lagi my parents dapat gi sana sampaikan tahun depan nak pegi lagi and ada plan nak bawak adik2 kecikku gi sana plak.Cuma i n my hubby x ada rezeki lagi la nak gi Mekah lagi.Kena tunggu baby besar dulu:).Takpa sebab datuk nenek dia dah doa baik2 kat cucunya ni.Gembira la dengar my mom n my father doa yang bagus2 kat bakal cucu ni.Hopefully doa mereka dimakbulkan..Aminn...

Banyak gak barang2 yang my parents bwk balik.bermacam2.Alhamdulillah, rezeki baby ni dapat la merasa air zam zam, kurma nabi, buah kismis, badam n pelbagai kacang2 dari Mekah.Dah siap simpan untuk time nak beranak n also majlis akikah gak nanti.hihihi.

Antara makanan2 yang wajib dari Mekah.I dah siap bungkus nak bawak balik Penang. Oh.nampak tak bentuk yang macam akar kayu tu?Close up di bawah...




Ini namanya Akar Fatimah. Banyak ada kat Mekah. Rasanya ramai mommy or mommy-to-be tau pasal akar ni. Akar Fatimah ni bagus untuk dibuat air selusuh masa menunggu hari yang mendebarkan ituuuuu (beranak!). I google2 n dpt info dari beberapa blog org kata akar ni perlu direndam bila dh nak dekat2 due tu n diminum airnya..Ada pulak yg cakap boleh diminum lg 2 minggu nak bersalin..ada gak info kata kena minum bila dah nak bersalin...mana satu x tau..takpa,i will try tanya org yang lebih berpengalaman. Air rendaman akar ni mujarab untuk mempercepatkan bukaan pintu serviks. Jadi kita akan mudah bersalin tanpa rasa sakit yg terlalu lama. Lagi satu apa yang best pasal akar ni sbb dia boleh guna banyak kali. Kita boleh jemur akar ni bagi kering n simpan balik utk kegunaan masa akan datang. Tunggu my next second child..elelele..haha.bercita2 tinggi gak ni. Ok..sebenarnya ini mcm usaha kita la kan. Soal mudah bersalin tu semua Allah tentukan. Anggap la ni mcm usaha/ikhtiar kita di samping kita berdoa minta jalan kita dipermudahkan oleh Allah:)




Oh..ni lagi satu nak tambah. Tengok gambar atas. Ni la laksa Kelate..yg ni jenis laksam (lakse)..dah lama benor i x makan benda ni.sbb dulu x bape suka.tp bila dh lama x mkn teringin la pulak kan...hihi.nasib baik nenek ada wat makan2 sikit sempena my parents balik dari Mekah.,.Nikmat makan..:)



Sunday, November 27, 2011

Maternity wear/Nursing wear

Perut makin lama makin besar.tapi i still think my tummy is cute.hihi.takdela besar sgt sesuai la ngan kandungan yg nak masuk 5 bulan ni. Oleh itu, pakaian lamaku dah x boleh pakai sgt especially baju kurung modenku.for now still boleh masuk tapi kat perut obvious gak aa..dh ketat cket.kalo seluar jeans tu dh lama aku lupakan.sbb mostly i bnyk pakai yg skinny2 tu(konon efek kurus).Skang ni banyak pakai skirt je la.tu pon baru ada 2 je.1 yg bkn utk maternity n 1 lagi utk maternity(just in case rasa x boleh tahan ngan keketatan). Jadi, try google baju maternity kat online.Mostly web yg i jumpa sebelum ni agak kureng berkenan di hati sbb rasa mcm mak2 sgt..hihi.n mcm besar sgt rasa.,hanya boleh dipakai masa ngandung je.lps ngandung simpan dlm almari hingga tunggu mengandung kali kedua..ececcecece..I rasa mcm malas sgt nak beli baju yg hanya pakai utk temporary.,baik beli yg boleh dipakai smpai bila2 kan?boleh dipakai juga utk nursing..hihi,..jom ushar baju maternity.







cantik Jessica Alba ni walaupun tgh pregnant



p/s: i want to be gorgeous too even i'm pregnant














Saturday, November 26, 2011

A great gift from huda

I have received these wonderful gifts from my bestie since childhood, Huda!OMG..i thought she wanted to give me only 3 books..but she kindly gave me four books and gifts from Bali..aduhh..aku suka gilaaa. i never expected these at all. Thank youuu soo much huda...Only God knows how happy i am..:))))..tak tau nak balas apa.tunggu aku beranak dulu pastu aku gi jalan2 n travel2 lagi boleh la buy gifts for you as a return.haha.


Ada buku guide untuk menjadi ibu bapa yang cemerlang, recipe's book, novel, mask and sabun pon ado.patutla bag i love bali tu wangi semacam.huhuhu

p/s: huda.aku suka itu buku fresh eggs don't float..sebab apa?Sebab aku paling suka buku resipi.hihihi..sonoknyaaaaa aku..mlm ni nak start baca buku2 itu.thanks laling:)

Friday, November 25, 2011

Apa barang yang harus dibeli for newborn?

Sekarang ni dah masuk 19 weeks++.jadi x lama lagi dah nak masuk 5 bulan!kena start pikir dah ni apa yang harus dibeli utk our junior.awal sangat kah?heee...mcm kejap je masa berlalu.baik pikir dari sekarang.Pulak tu cuti2 sekolah ni lagi best nak survey barang.Hajat di hati akan pi KL la nanti.Kalo tunggu bukak sekolah n perut besar alamatnya semua beli online je or pesan kat orang.Sebab time tu mesti very the bz ngan kerja sekolah n x cukup masa melayan nafsu shopping barang baby. I like the checklist dari liyana scr (credit to her) and also the checklist from mypermatahati.easy and boleh tick2.nanti nak buat juga. Ok firstly what to buy? As a new mom surely i am confuse. Here i've listed some of the things/baby stuff that came across my mind..The pictures below are taken from several blogshops:-

ikea's baby cot

nanti kalo gi KL nak tengok la

Cloth diaper by sweetlunashop

perlu ke awal2 ni ek?cam malas je nak basuh.hihihi



Tilam baby

Penting.Tapi mcm nak beli yang set tilam kekabu.yang ni tunggu baby besar cket


Rompers/socks

comel2..



bedung baby

Nowadays, baby swaddle has become modern too.lipat n lekat ja
cute booties (cuti2 nak jahit sendiri gak 1-2 booties..kalo la rajin
(-_-)

Stroller from onebabyworld

Macam awal gak kan kalo nak beli stroller.Ada sesiapa nak hadiahkan?

breastpump!

Kena buy la sbb keje kan.nak beli yang affordable n easy for travel.medela swing ni mcm ok.ni amik gambar dari mybreastpump. hihi.bajet nak breastfeed la baby secara exclusive.Ada sesiapa yang penah guna?please give me advise on how to buy good and affordable breastpump.

Haiiiiyaa...apa mau beli ni.Mcm nak beli breastpump dulu aje.or buy barang2 utk mama nye dulu.hahaha.(penting untuk gi hospital in case any happen).




Tuesday, November 22, 2011

Susu untuk orang mengandung

Nape cakap pasal susu?sebab skang ni tgh pening nak minum susu apa pulak dah.haha.ok.masa awal2 pregnant ada try minum anmum.perisa coklat.sbb masa tu mulut rasa x sedap n badan berangin.bila minum je macam nak kluar balik.minum sekali je la sehari sbb bulan puasa larat nak bancuh time malam2 je.huhu .pulak tu ada pulak teori2 dari orang2 yang berkenaan yg menjadikan pemilihan susu utk aku semakin susah,,antaranya:

1) Orang A:
Kalo akak dulu dengar anmum boleh sebabkan baby besar dalam perut. (disokong pulak ada sorang ni minum anmum pastu anak yg kluar 4kg!whattt?gerun dengar(betul ke weh?? (-_-)..pastu abiskan gak la anmum tu n try minum susu biasa.tu pon minum yg dari kotak je..kadang2 x minum sbb malas n gantikan dgn cheese or dadih/yoghurt.punya la malas kan kite niii.ish2

2) Orang B:
Anmum ni kandungan gula tinggi.x sesuais ngan akak yg kencing manis.jd minum susu biasa ja.
(oh..gitu pulak ye)

3) Orang C:
Minum la enfamama. i minum enfamama mmg nampak perubahan la kat anak i.(oh..ok)

4)Orang D:
Aku minum susu HL je dari mula ngandung.(lagi sonang..sedap pon sodap)

5) Orang E :
Aku minum Anlene.nak bagi anak tinggi.hihihi..(betul gak..tp x minum lg anlene ni)

6) Mak aku:
Mama dulu mana minum pon susu2 ni..yg penting cukup makan n selalu lah baca al-Quran bagi anak sihat.(aku ikut cakap mak aku sbb tgk adik2 aku semua ok.kadang2 tu yg aku x minum susu.gigi aku cantik je..hihihihi..perasan)

7) MIL aku:
Mak minum susu segar hari2..tgk anak2 mak semua tulang n gigi kuat..(erk..ok mak.kena minum susu ye)


Haa,,.pening tak..macam2 teori.tapi akhirnya terbuka jugak hati ini utk minum susu regularly.tu pon sbb dah berselera ni.hihi.lepas anmum i chose to drink s-26 mama after i got the sample from the clinic.tapi lama2 bosan gak sbb rasa dia mcm minyak ikan gitu,dalamnya ada DHA.so ada bau sketla.tu yg skang ni nak susu HL je.macam mana nak pilih susu yang baik untuk pregnancy ni and sesuai dgn tekak?dahla ada banyak choice kat pasaran.dah try anmum, s-26, HL..tinggal enfamama, friso ngan mamil mama je x cuba lagi.tgk nestle pon ada keluarkan susu utk pregnant women.My hubby risau i tukar2 jenama susu ni konon takut efek apa2 x?(dia selalu risau bukan2)..

p/s: sebenarnya susu dah abih,tu yg melilau cari susu apa lagi yg best.hihi.any ideas>?



Monday, November 21, 2011

Thinking of baby...plus

hi darls.

Have u heard about babyplus?As what i could understand based on the story from my cousin's hubby, Babyplus is a device that helps to educate your baby since in the womb.It is a set of sound lessons that are played for prenatal child and enhanced intellectual abilities!Ok.So far what i observed, my cousin's hubby punya anak mmg ada nmpak difference and quite brilliant.

Rase nak beli sesangat la benda ni tapi kan kena start dari 18 weeks la. ni dah 19 weeks ni macam mano?pulak tu agak mahai benda ni. Ada dijual kat cosway tapi harganya dalam rm880 la without coupon. kalo ada coupon cosway tu dpt murah sket.dlm rm500. Tapi money is still my problem. Yes, i need to invest a lot this year and next year. Buy umah lagi.hukhuk.so kena jimat cermat. Oleh itu, hasrat untuk membeli babyplus ni mcm terkubur je.so,kena pikir alternatif lain.BACA AL-QURAN BANYAK2!aa..cakap senang tapi mampu ke ni.huhu.Tapi i baca setakat yang i mampu.at least baca. Sbb keje i jadi cikgu ni banyak nk kena jaga emosi.tapi kadang2 terbabas gak.asyik nak geram kat bdk2.dahla budak2 ni notty2.mulut tu nak sembang ja.kalo kena jerkah je baru mau senyap.bila tgk cikgu mcm singa je baru nk duduk baik2.adoila.nasib baikk laa cuti sekolah sekarang ni.hilang stress!

kalo blum pernah dengar boleh tgk kat link ni, babyplus..mcm syok kan.nnti la kalo ada rezeki lebih insyaAllah i will buy. For now, i need to think deeply...hmmm


Saturday, November 12, 2011

Ayam percik Kelantan kuah putih..nyumss

Holaa...gambar atas tu ayam percik kuah putih versi kelate tau. Actually ayam percik ni dah lama buat.Even dibuat before pregnant lagi.haha.So nak letak la dalam blog ni kot2 sape2 nak cuba try n to keep me remember the recipe. Cuma i selalu tanya my mom masa tu n then lepas buat terus lupa resipi.Pulak tu my mom skang ni gi Mekah, jadi kena korek balik ingatan ni balik guano nok masok aye percik kelate ni.Ni recipe.Remember, i like to main hentam je n masak yang sket sbb kami mkn 2 org je.Just for two.Kalo nak masak lebih tu boleh adjust.

Bahan A: untuk ayam

1) Ayam ( i used bahagian dada sekali ngan kepak)
2) 2 ulas bawang putih *
3) 1 inci halia*
4) sedikit garam

Bahan B: untuk kuah putih

1) Santan ( i used 1 1/2 cup)
2) Sedikit halia dalam 1cm *
3) 3 ulas bawang merah *
4) 1 batang serai diketuk
5) Gula dan garam
6) asam keping
7) sedikit tepung beras (jika nak lebih pekat)

Cara-cara:

1) Kisar atau tumbuk semua bahan bertanda *
2) Ayam diperap dengan bahan A yang ditumbuk. Masuk dalam periuk dan rebus dengan air. Boleh campur sedikit santan untuk merebus. Rebus sampai empuk (untuk lagi cepat masak apabila dibakar nanti)
3) Dalam periuk lain, masukkan santan dan bahan B. tambah sedikit air. Masak dengan api perlahan sampai pekat.Kena selalu kacau.
4) Angkat.
5) Ambil ayam yang direbus dan bakar dalam oven. (Lagi sedap kalo guna arang).Lumurkan kuah yang telah siap menggunakan serai yang diketuk. Bakar ayam tersebut. Sambil2 tu boleh tambah lagi kuah untuk dipercikkan supaya ia meresap ke dalam ayam.
6) Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi kerabu/nasi putih


Seriously, i love ayam percik.tapi yang versi kelate punya la.Tapi kalo versi lain yang sedap i layan gak.hihi.Ayam percik ini sedap dimakan/diratah begitu aja or makan dengan nasi kerabu!Complete set.Tapi tengok la nasi kerabu yang i buat dibawah ini..i just buat nasi kerabu guna nasi putih je.senang.my mom selalu buat gitu je.Yang kaler biru tu x pernah kitorg buat.beli je lah.huhuh


Tak cukup ulam n malas nak gi buy bahan2 dah.so layan kan aje..Resipi nasi kerabu nanti i will update later bila rajin lagi.

My husband has morning/evening sickness

I'm 17 weeks ++ now. But my husband has morning/evening sickness.Saja tulis dua2 sbb dia muntah x specific time.Lately,hubby has been complaining about feeling nauseated (actually, he already went to do checkup at hospital and there's nothing medically wrong with him)..Jadi kawan2 dia kata sebab bini pregnant tu yg hang dapat morning sickness tu..sebab tetibe nak muntah.eh ehh...ada pulak.(senyum dalam hati..)..Have u heard about this symptom?After i googled and read some of other's experiences, this weird symptom is called "sympathy pains".ada jugak jumpa info pasal Couvade Syndrome.He also have some strange cravings.balik2 nak spaghetti jeeee...uuuu...boring la kalo mkn hari2.tapi disebabkan die nak sangat jadi malam ni kena buat la spaghetti tu.

Sekarang ni i dah boleh masak2..kalo first trimester malas gila nak masak.tapi skang dah masuk trimester 2 jadi sangat bersemangat and nak masak sedap2.hihi.sebab muntah2 dah takda sgt. Semua itu sudah diambil alih oleh suamikuuu.ciann dia.maybe because he loves me so much sampai terkena pulak alahan perempuan preggy.hihi.Ni nak tunjuk la what he love to eat so much..dia dah pandai masak spaghetti ok.tapi sbb dia selalu pening2 alahan pompuan ngandung jadi bini dia kena ambil alih.

Presentation is like canteen food (macam judge masterchef cakap..ahaha..but the flavour is there).Give a clap to him because he never ever masak sebelum ni.kalo masak pon tau masak telur n burger sedap je.hihi)

p/s: treat your husband nicely because he loves u so much

Tuesday, November 8, 2011

fasa mengidam

Pernah x korang melalui fasa mengidam ni?entry ni khas utk para ibu yg sedang pregnant.hihi.Mengidam macam keinginan yang sangat tinggi untuk makan sesuatu.Ada baca kat internet kata mengidam ni disebabkan perubahan hormon yang berlaku dan seterusnya meningkatkan kepekaan deria dan bau rasa pada pregnant women.Ini boleh mempengaruhi pemakanannya.

Ok, nak story la dulu masa awal2 trimester mmg dah start mengidam tapi tak la smpai nak yang bukan2 (nasib baik!kalo x kesian kat hubby.;p).Ingat lagi dulu teringin benor nak makan tembikai susu.habis cari kat tesco tapi time tu takdak pulak dah.keciwa..then,bila lalu kedai buah sorang apek ni nmpak la tembikai susu tu.bersinor2..haha...jadi dapat la makan. Pastu teringin gak nak makan sup ayam je.kalo boleh nak makan selalu.sbb time tu mulut rasa x sedap, jadi sup2 la yang boleh masuk dlm mulut. Bile dah macam berselera sket n x tau nak makan apa tetibe rasa nasi lemak la yang paling sedap.jadi mintak hubby belikan nasi lemak selalu.kalo balik kelate pulak confirm nak nasi dage jee..haa..kelakar.

Skang ni dah masuk trimester 2.Tapi fasa mengidam tu masih ada.Haritu tgk orang makan tutti frutti tetiba teringin pulak dah.nasib baik la tutti frutti tu ada kat penang ni.kalo x jenuh kot nak cari.bile dapat makan heaven wohhh..sedap sgt tapi harga je x sedap.hihihih..takpelah.demi baby yg teringin ni..(sebenornya mak die yg nak..bak kata hubby i).ni la first time makan tutti frutti ni.dah la sedap.healthy pulak tu.sesuais la utk mommy yg kureng minum susu.

presentation x cantik langsung.hihihi

Itu cerita seminggu yg lepas. Skang nak cite mengidam masa hari raya korban haritu.Disebabkan my parents gi Mekah,jadi i x blk kampung la n hubby nak jumpa pah nya yg dah beberapa bulan x jumpa. Kebetulan, korban x dibuat oleh family belah tpg n daging korban diorg x amik.masa tu teringin pulak sgt nk makan daging korban goreng..adoii...MIL buat nasi beriani.x berani la nk ckp kat dia nak daging goreng.kesian dia pulak.Mcm x sesuais je daging goreng ngan nasi beriani?haha.jadi mintak tolong hubby tolong la cari daging korban.(hubby la mangsa ku).At last, semalam hari isnin dapat jugak laa dari adib,bespreng hubby i bagi.dia kata kalo x cari kang kesian anak dlm perut meleleh air liuq!hhaha...TERIMA KASIH ADIB!baby x meleleh air liur dah sbb hari ni dah buat daging tu jadi daging goreng..simple tp sbb teringin sgt jd sedapp laaa..


mak happy baby pon happyyyyy!
source: more4kids

how about you?haha.jangan mengidam oink2 sudah

Thursday, November 3, 2011

A road to hajj

Hajj or pilgrimage to Mecca is one of the five pillars of Islam. On 26th October, my parents flew to Mecca to perform hajj.

Semoga mereka mendapat haji mabrur.

p/s: Raya haji tahun ni without my parents again...:(

Sunday, October 30, 2011

16 weeks?WOwww!


Holaaa!!!

Uh ohhh..i'm already 16 weeks?wow..cam kejap kan.muahaha.lagi 5 bln nak menghadapi nih.dah la makin lama makin x update blog.angin malas sentiasa ada.ok.ni nak update cket la a few stories.,.On Saturday, me and hubby went to KPJ bandar Perda (Penang Specialist Centre) and met Dr Fawziah.Rasanya dia sorang je kot dr melayu utk gynae kat seberang nih.Saja gi consult ngan dia n scan baby sekali. Pegi hari Sabtu mmg ramai org kat KPJ nih,agaknya sebab ramai cuti jadi senang nak jumpa dr.

Okie.dapat dah jumpa dr fawziah n dah survey sket harga yg mungkin akan kena kalo nak deliver kat situ.dalam tangan mesti ada 5k la kan.tu kalo normal.,sbb deposit je die tulis rm2500.(gulp)..demi baby.i will try to survey the best. Kat KPJ siap ada 4D lagi.mula tu i told them i wanna scan yang biasa je.tup2 doktor wat gak la 4D.tapi mmg best la tgk baby dlm perut tu.baby malu sket die tunduk je ke bawah,haha.cuma dr fawziah ckp yg masa scan tu my baby ni usia die 5 weeks 6 days..tp bila scan nmpk besar sikit saiznya.mcm saiz 17 weeks..(uhhhh ohhh...risau baby besau)..tapi dr ckp its ok.dun worry much,..ok..dlm hati nak salahkan minum susu anmum kot.(depa kata sbb maybe minum susu anmum..ish.,x tau ler..)..sebenarnya ikut nasib badan kan.hopefully baby ok n sihat sempurna n paling penting juga mama nih boleh push baby masa deliver dgn senang.hihi.Semua org nak beranak normal kan. Bila dah abis consult n scan dr said our next appntmt is on 7th Jan 2012.Tgk apa jadi nnti.wahh,,excited!..tapi bila bab bayar...jadi mood :((..huhu..haah..amik ko reynaa nak sgt gi private..kan kena melayang ratus2.(takpa2..demi baby..)

Ramai kwn ckp bila ada anak nnti tentu kita x akan pikir utk diri sendiri dah,pikir nak spend untuk anak je.adoi..x leh shopping merapu2 dah,ni pon dh berjimatt ooo..Tapi masa gi jln2 sorang2 aritu lps byr keta terjumpa pulak kedai buku.Dah lama x buy book yg berpengetahuan jadi gi masuk n buy 2 books..Special for pregnant women!sukeeeeee...Let me show u what i bought..useful for first time preggy yg excited like me.:))

The books which is good for me mengisi masa lapang yang x berapa lapang

Ni buku diari hamil siap boleh conteng2 lagi apa yg kita nak tulis.I also paste my baby pics in this diary.Therefore, in future i can show it to my baby. Diari ni dibahagikan kpd 3 trimester.siap details perkembangan ur baby.bought this book time 2nd trimester.tapi buh gak gmbar scan masa mula2 dulu in every weeks yang kita rasa sesuai ..senang kan:p








Thursday, October 20, 2011

Good hospital to deliver?

Now i'm confused..reallyyy..where to deliver my baby next year?in my mind i want to do it at my kampung but it is a bit far for me to travel.If any case happen, the hospital will send the patient to KB!oh,..k.krai-kb..it takes about 1 hour to reach there.Hence, there is no specialist in krai..only in KB. hmm..Before that terpikir kat taiping.My mother in law pon ok.But my mother is willing to take care of me during my confinement. Lagipon dia tak keje jadi mesti bleh jaga nanti. Kalo my mother in law keje pulak. So after pikir pros and cons, i decided to deliver in penang.Cumaa??My current house where i'm staying right now is not so comfort for me. discuss2 dgn parents akhirnya proceed jugak la idea utk beranak kat sini.jd bakal baby akan dpt plat penang.hihi.

just to ask everyone here orang penang especially yang tahu hospital yang ok kat penang yang belah seberang ni sila inform kepada sy.I'm really need you help. Sudah survey kat tenet a few good choices but still need to do the right decision.

A few good hospitals here:

1. Bagan Specialist
2. KPJ Penang Specialist Centre, Bukit Mertajam
3. K. S. Wan & Liow Specialist Maternity
4. Klinik Penawar ( Dewan Bersalin Muslimah) kat Permatang Pauh - yang ni pompuan je tapi syg takde specialist

Why i chose all specialist and only one without specialist?sbb x berani lagi gi hospital kerajaan.tggu ada pengalaman 1st dulu baru berani kot.ni nak beranak pon dah seriau.Hopefully, everything is going to be fine.doakanye..

Orang kata lebih baik pilih hospital yang ada doktor pompuan tapi kalo dah kebanyakan hospital ni doktor laki yang conquer camno?mak i kata dah nak wat camna.terdesak tak apala.asal semuanya selamat.hmmm....

Sweet birthday

Its my 27th birthday..

Semakin hari semakin tua.huhu.entry ni patutnya dibuat 14 oktober lepas.tapi ye la sebab dah ngandung ni angin malas makin menjadi2.jadi i cuma suka blogwalking je n tgk benda menarik kat blog orang.haha.hari ni sbb malas wat keje jadi boleh la update sket blog ni..celebrate my birthday ni pon kat secret recipe..why?of course la sedap kek nya ..before that i was like teringin baskin robin, tapi sbb bajet n macam x kenyang je mkn ice cream jadi dinner+celebrate birthday tu disambut kat secret recipe.hihi..anyway..i love my hubby's card.tapi x tunjuk la sini sbb special gitu.haha.paling suka his handwriting.lagi comel berganda2 dari tulisan i.walaupun i am a teacher tp tulisan i mcm doktor.haha..ok.meh tengok la apa yang best sgt kitorang suka makan kat secret recipe ni.



Caribbean fish
Super sedap






Nyum2x..my all time favourite cake..choc cheese


Thank you hubby ingat my birthday n belanja mkn!muahhh!



Thursday, September 22, 2011

Tips cepat hamil

adoi...still teringat2 kat arwah noni sayang.Ya Allah.My father said after i deliver my baby next year he will find a new cat for me.adoiii papa.mana nak sama ngan noni.tapi takpalah.ini dugaan bagi orang mengandung.Kesian kat baby x dpt jumpa arwah noni,..emm..thanks for all my friends yg sudi bagi kata semangat.N i love the words from my mother in law in Fb.."so sorry to know about this. mak baru tahu ptg tadi. ada hikmahnya. you have been very good to her, taking care of her just like a baby. Insyallah, Allah will replace a better one for you ~ a baby of ur own. "

Hopefully, when time flies i will become better. Ni pun dah semakin ok.badan pon dah naik.perut dah buncit sket.mmg kalo dah 10 minggu perut mcm buncit sket ek?terasa keketatan baju kurung modenku.

Today nak cerita sket pasal mcm mana i n husband berusaha utk dapat baby.nak bg sikit tips kepada kawan2 yang still berusaha,takpa.usaha tangga kejayaan. (faten..sila baca ni).We were married last year on 11 June 2010. I got pregnant on July 2011. So dalam setahun jugak la kan nak berjaya.Tapi nak ikutkan sebenarnya i baru berusaha tahun ni.sbb last year still duk berjauhan lagi.I duk kat klang yg hubby plak Penang,.Tahun ni kira kami ready and stable to become a good parent.

Kepada orang yang masih belum pregnant walaupun dah berusaha bagai tapi x dpt anak lagi jangan cepat putus asa,harapan masih ada!Rezeki Allah yang bagi.Kalo ada orang cakap buruk2 n kata mcm2 contohnya mandul la, sbb bela kucing la n etc korang jgn sesekali amik peduli. Bukan diorg yang bagi anak kat kamu. Hanya Allah tempat kita memohon zuriat. Macam i bela kucing pon dapat jugak pregnant.sbb i'm confident that rezeki tuhan bagi.n kucing pula doakan rezeki utk kita.(this is my opinion n based from my true experience..kalo nak bantah tlg diam je la ye..:)

Antara usaha2 yang i buat utk persediaan mengandung terutama dari segi pemakanan:
  • tak minum air bergas (semua jenis termasuk soda)
  • tak makan McD, KFC, Pizza Hut, n semua jenis fast food.tapi kalo termakan sesekali x apa
  • tak makan junk food
  • banyak makan sayur hijau n buah2..(minta husband pon makan selalu)
  • tak makan asam boi/jeruk/asam2 dan sewaktu dengannya..(duk png ni syurga jeruk2 tapi i kena tahan godaan)
  • Makan folic acid (i makan sebulan je terus pregnant)
  • tak makan jambu batu (x tau kenapa x boleh tapi i tetap cuba tips tu..sebelum ni gila jambu batu..kalo singgah R&R mesti nk buy..pastu stop..skang je mkn blk sbb dh pregnant:))
  • minum susu (tapi kadang2 je minum..huhu)
  • Cuba petua minum air rendaman kacang hijau :

    1. Ambil segenggam kacang hijau.
    2. Rendam kacang hijau itu selama 2 hari (sampai tumbuh ekor anak tauge kira-kira panjang ekor itu menjadi 2 kali panjangnye kepala tauge). Air rendaman tu hendaklah sama aras dengan kacang hijau (bagi kacang tu tenggelam dalam air).
    3. Tutup bekas tu (kalau nak mudah, rendam guna periuk)
    4. Bila dah jadi anak tauge, cuci dan buang kulit hijau yang ada (kulit kacang hijau)
    5. Rebus tauge itu dengan 2 gelas air kira-kira dalam 15 minit dengan api sederhana.
    6. Apabila air rebusan itu dah tinggal jadi separuh. Tapis & ambil air rebusan yang tinggal (kira-kira dalam segelas).
    7. Minum air rebusan itu tiap-tiap pagi bermula dari 1st period sampai waktu subur.

    (i amalkan seminggu je..pastu mmg mujarab lah..rasanya sbb kacang hijau yang baru tumbuh anak taugeh tu ada hormon progesteron)


  • Banyak makan taugeh jugak ( i makan raw..wat ulam)
Bagi amalan doa untuk cepat mengandung pula:

  • Baca Asmaul Husna (baca yg hadiah/sourvenir masa i kawen dulu). Amalkan baca Al- Musowwir (Maha menciptakan). Untuk suami baca juga Ya Awwal ( maha memulakan) dan Ya Muta'ali (Maha suci /terpelihara)
  • Baca Al-Quran
  • Berdoa setiap kali lepas solat minta kurniakan anak.Allah pasti mendengar.
p/s: Ada lagi tips lain tp under 18 sx la.takpa.tanya la org yang lebih berpengalaman dlm hal ni.Jangan lupa kuatkan lah semangat jgn putus asa n try la tips2 sy bg ni.Kalo x dpt juga sebenarnya Allah nak uji kita.Jadi bersabarla.USAHA TANGGA KEJAYAAN!

Tuesday, September 20, 2011

Maternity toothpaste

I knew about this maternity toothpaste after i saw the advertisement in Pa & Ma. Tak penah tau plak yg fluoride x bagus utk ibu mengandung.jadi hari ahad haritu pi buy kat jusco bahagian farmasi tu.

why pregnant women must avoid using fluoride toothpaste?
i found useful blog yang story pasal pureen maternity toothpaste ni..i copy paste dari ini : viaemma

Kenapa tidak kepada fluorida?

Menelan florida yg berlebihan boleh merosakkan sel pembentuk enamel gigi atau dikenali sebagai fluorosis gigi. Gigi demikian mempunyai kesan pelunturan warna yang nyata, kesan putih legap, keperangan atau hitam.Kajian terkini oleh Universitty of South Florida menunjukkan pengambilan florida semasa hamil berhubungkait dengan ketidakupayaan pembelajaran sebanyak 1% setiap tahun di kalangan kanak-kanak. Mengikut US National Research Council, florida berupaya mengganggu fungsi otak.Menelan fluorida yang berlebihan boleh menyebabkan muntah, kekejangan perut dan loya kerana ia bercampur dengan jus gastrik untuk merengsakan perut dan usus.Keracunan fluorida yang kronik boleh mengakibatkan fluorosis tulang. Gejala fluorosis tulang adalah sakit sendi, kekejangan, pergerakan yang terhad dan jika terlalu teruk boleh menyebabkan kecacatan.

Kenapa tidak kepada lauril sulfat?

Sodium lauril sulfat merupakan bahan cuci dan penggalak buih yang terkandung dalam ubat gigi biasa. Ia boleh mengakibatkan ulser mulut kerana ia mengeringkan membran berlendir yang melindungi mulut.Ubat gigi yang tiada bahan ini sesuai untuk mereka yang bermulut kering. Mulut kering boleh disebabkan oelh tekanan, pengambilan ubat dan kekurangan vitamin. Gejala mulut kering termasuklah gusi berdarah dan sakit, bibir merekah dan nafas berbau.

Kenapa tidak kepada Sakarin?

Sakarin disentesis daripada tar batu arang. Ia menyebabkan kanser pundi pada tikus jantan. US Evironmental Protection Agency menganggapnya sebagai karsinogen. Ia boleh menyerap masuk ke dalam plasenta dan mempengaruhi fetus.Ubat gigi ini juga mengandungi tiga kali ganda calcium dan phosphate, tambahan 8% xylitol dan 2.1% Sarcosinate.


Apa kelebihan Kalsium dan fosfat?


Kalsium dan fosfat merupakan ion yang penting untuk pemineral enamel untuk mengekalkan gigi yang kuat dan mencegah kerosakan gigi. Dwi kalsium fosfat dihidrat juga berfungsi membersihkan dan memutihkan gigi.


Apa kelebihan Xylitol?


Xylitol merupakan sejenis pemanis semulajadi yang terkandung dalam serat buah-buahan dan sayuran termasuk buah beri, kulit bijirin (Contohnya gandum, barli, jagung, ot) dan cendawan.


Xylitol mencegah kerosakan gigi dengan :-


  1. Mengurangkan ‘Streptococci mutans’ dalam air liur dan plak.
  2. Merangsang rembesan air liur yang meningkatkan pH plak dan meneutralkan asid yang terhasil daripada penapaian karbohidrat dalam diet kita. Air liur juga mengandungi mineral seperti kalsium dan fosfat.
Apa kelebihan Sodium Lauroyl Sarcosinate?

Sodium Lauroyl Sarcosinate merencatkan enzim yang menguraikan gula menjadi asid. Ia juga merencat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan nafas berbau.


Thursday, September 15, 2011

Sepi tanpa Noni (hanya orang yang sayang kucing memahami perasaan ini)

Dah 4 hari Noni dah meninggalkan diriku.Mmg sepi, sunyi.Kalo masa sekarang ni dia ada dah tentu dia akan menemaniku surf internet macam ni..Mana2 bahagian rumah ni mesti teringat kat Noni. especially lepas sembahyang.sebab Noni akan hari2 teman kita sembahyang.dia akan tengok kita berdoa. Mesti noni berdoa untuk tuannya juga kan.. Lepas pray mesti aku akan usap kepalanya tanda terima kasih kerana tolong berdoa.

Sebelum pregnant ada beberapa orang cakap kalau bela kucing susah dapat anak.I was like oh..ok.But.i never believe that. sebab kucing murahkan rezeki kita. Soal anak itu adalah ketentuan tuhan.takda kaitan dengan kucing. Kalo kucing pembawa penyakit takkan pula kucing menjadi haiwan kesayangan Rasulullah. Jadi aku tetap memegang kucingku seperti biasa n membelainya. X sanggup nak buang kucing.Noni dah jadi peneman sejak tahun ini.Mmg terasa kesepian takdanya.walaupun dia kurang mengiau tapi setiap perbuatannya mmg sangat terkesan kat hati ini. Bila disahkan pregnant, noni seperti tahu akan ada orang baru dalam hidup kami. Jadi sebelum ini kebiasaannya potty dia aku uruskan. Apabila pregnant dia sudah pandai membuang di luar, seperti mengerti dia tak mau menyusahkan tuannya.

Kebiasaannya noni mmg kami lepaskan sbb dia suka keluar untuk jalan2. Tapi baru2 ni di dpn rumah tetiba ada anjing yg baru kena buang suka kejar noni. Sampai sekarang even noni takda anjing tu mesti nak datang dpn rumah, geram sgt sbb dialah penyebab noni takda..

Kejadian pada hari selasa, 1.00 pagi lebih kurang. Mmg x boleh dilupakan.. bunyi kereta yg kuat tiba2 mmg selalu jadi kerisauan. Jadi pergi intai di tingkap. mmg sah nmpak ada kereta wira tiba2 pusing balik bwk laju sgt. Terus aku bukak pintu n nampak noni tercungap2 n nmpk sgt sakit. Aku tgk di seberang jln nmpak kucing belang yg suka kejarnya juga.tapi n then nmpak anjing itu!!!mmg sah dia kena kejar ngan anjing tu n mesti masa noni tgh larikan diri kena langgar ngan kereta. kereta tu cina bawak.mungkin dia takut sbb langgar kucing then terus pusing balik. terus panggil my hubby n ayah. Mata dah mula berair tgk noni mcm sakit sgt."noni..kenapa mcm ni..."noni pandang ngan mata sdg tahan sakit..takda darah setitik pon .mesti noni injured bahagian dlm. nmpak basah sekeliling dia sbb dia terkencing.Aku dah meraung dah x boleh tahan tgk dia sakit mcm tu.ayah mintak hubby bwk aku ke bilik jgn bg tgk noni tgh nazak.Lagipon masa ni tgh mengandung. kat bilik hubby cuba tenangkan aku.n then dia turun teman noni pulak smpai la dia menghembuskan nafas terakhir. aku pergi juga turun x tahan nak tgk jugak noni kali terakhir. aku menangis lagi smbil pegang noni.macam x percaya dia dh mati. sejuk badannya. sedihh sgt.

Noni ditanam di kwsn rumah kami.takut kalo tanam kat luar for sure anjing akan korek. jadi setiap hari smpai skang mesti aku akan tgk kubur noni.masih merah lg.hati mmg sebak.Esok pagi mama call. kami sama2 menangis noni dah takda dlm hidup kami.tak ada kucing yang very special mcm noni. mungkin Allah nak menguji hambanya sejauh mana aku akan mengingatinya. Mmg aku perlukan masa. Kesedihan terlampau ini akan cuba atasi. Tapi mana mungkin aku akan lupakan noni, kucing yang setia menemaniku.Sepi sekarang rumah ini..

Noni masa kecik2

Noni suka tido mcm ni

Masa bulan puasa dia suka geselkan muka kat kaki.nak perhatian

Noni letakkan kepalanya di peha kita untuk tunjuk how much she loves me...sekarang dah tak ada..Allah lebih menyayanginya

p/s: tengah menaip ni air mata tetap keluar..Ya Allahh..kuatkanlah hatiku


Tuesday, September 13, 2011

Sepi tanpamu

tajuk entry ini ada kisahnya.tapi i x mampu nak tulis hari ini..kesedihan yang terlampau sampai x ada mood segalanya.hopefully baby dalam perut sihat sebab mama bnyk sgt nangis dah...minta maaf baby.mama x boleh tahan

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya U olss!

OH..Tahun ni beraya di taiping kampung hubby.last year dah raya kat kelate.jadi kena ikut giliran la kan.balik kelate pulak raya kedua la.huhu.ini first time time in my life kena raya jauh tapi takpala asal boleh gak balik kan.

p/s: Selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua yang mengenali diri ini.Lagu ni khas untuk semua:)




Saturday, August 20, 2011

Pregnancy week 5

Its been 5 weeks already.I started to feel the glories of morning sickness but not so bad.just feeling like i had that something yucky in my throat. macam nak muntah tapi x dpt muntah.sampai pening because i could not vomit.Especially after i drink the milk .urgh..I know that nausea and vomitting are common sign of pregnancy and begins around 6th week of pregnancy. I know i'm lucky considering that some women are throwing up constantly.I just feel to throw up too tapi x dpt and badan angin kalo minum susu.kalo orang lain ada yang dah muntah2 sampai nak kena tido je. As for me..bab tido i could not avoid.bukan malas tapi badan rasa nak baringg jee..(abih la x buat kuih raya)..Ok..Actually i want to share about what i felt during this pregnancy.

After i began to spread the news of that i'm officially pregnant, people asked how i was feeling, "bersyukur sangat" i'd tell them.Its a gift from Allah and i want to make my hubby happy.But at the same time i'm nervous too.Why?Because having a baby is a longlife commitment and i'm scared of labour time.(yeah i know i mcm penakut sangat tapi mmg i begitu.my mom pon tau.it is bad thing about me). Ya Allah.permudahkanlah urusanku nanti.I've been reading a lot of pregnancy stuff and started to blogwalking to all mommies blog.Thanks to all the mommies yang sangat pemurah dengan info.i owe you all!
Fetal development pregnancy in week 5

source: babygaga


Cute baby pictures courtesy from mr. google

p/s: 1. If you all know how to overcome morning sickness please let me know:)
2. Share with me how to have cute baby.hihih