rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 20, 2011

Tips tahu jantina baby

Minggu ni rasa mcm lemau sket.dunno why.asyik rasa nak baring je.kdg2 jadi moody.sian kat hubby layankan i.adakah kesan jalan lama sgt kat kl?huhu.tapi mmg aa rasa mcm malas je nih.nk update blog pon tertangguh-tangguh.Nak kata perut besar tak la besar sgt lagi.I am now 23 weeks.My baby becomes more active day by day.Boleh rasa makin kuat kick bila dia seronok pusing2 dalam perut.huhu.kadang2 geli2 gak..this is what we call a great feeling for us as mom-to-be.masa ni la boleh rasa kan how magical to be a mother.I'm so glad to be one of the lucky person to have this kind of experience. Ye la.x semua orang dapat merasa pengalaman mengandung.jadi ini adalah tanda kita patut bersyukur atas rezeki Allah bagi bila kita mengandung:)

As mentioned before, i did my 4D scan at Columbia Asia Hospital Taiping. Why?sebab x sabar ler nak tau gender.kalo ikutkan boleh je tunggu smpai beranak nnti biar surprise.tapi kan susah btul nak beli baju2 baby kalo x tau gender.hhihi.kalo dah beli pinky2  tetibe keluar boy pulak x ke naya?kena simpan utk next baby.lambat lagi la noo..so disebabkan itu la pi check n at the same time nak usha gak Columbia Asia kat taiping tu ok ke doktornya?berapa charge dia kenakan?sebab maybe i akan ada 2 option plak ni.because sebelum ni gi KPJ Penang rasa harga dia agak mahai utk i yang sederhana ni.huhu.Rumah sewa plak tak berapa selesa sgt nak berpantang.tandas cangkung je ada kat bilik bawah.FYI rumah sewa i 2 tingkat n jenis rumah lama gitu so condition kureng sesuai.hmm..tak ke haru nnti time berpantang?ish2.jadi fikir2 selesa gi taiping lah.then seminggu pas deliver balik kelate(oh..laratkah daku?)..Utk pengetahuan juga, gynae situ namanya Dr Khairul. Sangat friendly n charge x semahai i kena di KPJ Png. dia siap bagitau kalo nak deliver situ dia boleh bagi MC seminggu..wahhh

Korang yang masih lagi tak tau gender anak dalam perut mesti selalu kena tanya kan ngan orang sekeliling/kwn2/family? contoh soalan cepumas. "dah scan baby?" " apa jantina baby?" ."u rasa baby girl ke baby boy dalam perut?".haa..bagi orang yg berpengalaman mcm orang2 tua, diorg boleh teka apa jantina. Ni antara tips2 yang i dpt:

1) Mak i cakap kalo baby boy, kat leher akan ada nampak macam gelang2 hitam n masa pegnen asyik nak gi ludah kat toilet. haha.ni experience mak i yang beranak 6 orang adik lelaki..Adik i semua lelaki lor..huhu.i'm the only daughter.

2) Opah cakap kalo kita rasa berat baby lebih ke kiri, maknanya baby girl..kalo berat baby lebih ke kanan, baby boy.

3) Mak kepada kawan i bagitau kalo perut macam bulat n leper, baby girl..kalo perut muncung ke depan n macam tajam sket bentuknya, baby boy. Ini pengalaman dia yang anak perempuan semuanya,huhu

4) Kawan i cakap kalo ko suka makan daging masa pegnen, confirm anak ko lelaki. kalo ko suka makan ikan n sayur anak ko tu pompuan..

5) Kawan i sorang lagi ckp tengok muka si ibu,kalo berseri2, baby boy..kalo muka x berseri, baby girl sebab orang kata anak pompuan tarik seri wajah ibu dia..(gituuu)

6) Tips dari google, kalo ibu suka tido mengiring ke kiri..kemungkinan anak pompuan..kalo tido mengiring ke kanan adalah anak lelaki.

7) Orang kata kalo ibu suka bersolek, kemungkinan anak pompuan..kalo x suka bersolek kemungkinan anak lelaki.

8) Tips lain..Tengok garisan pada perut ibu..Kalo garisan tegak dari bawah ke atas tu jelas/x putus, maybe anak lelaki..tapi kalo terputus garisan, maybe anak pompuan..

Oh..well..banyak tips.tapi sebenarnya x leh percaya bulat2.sebab semua tu ditentukan Allah. Ada jugak yang tips contohnya no.2..opah kata pasal berat2 baby tu..i rasa baby mcm ke kiri.(x tau la sbb i suka tido ke kiri kot)..kalo no 1 tu i mcm x nmpk lagi gelang hitam tu.huhuhu..jadi depends orang.ada gak beberapa tips yg betul.pokok pangkalnya takpa la mana2 jantina..asalkan sihat!Yes,i dulu verangan nak baby girl..ye laa...payah la family kitorg ni ada pompuan.sepupu2 i bnyk laki..hubby i pon sama.adik dia pon sorang je pompuan.jadi genetik lelaki tu very strong la.So,can u guess what is my baby's gender??i dah wat 4D. baby sihat n ikut size week.muka tengok macam ikut i kot.haha.lega rasa baby sihat..the gender? Doktor Khairul siap zoom..confirm la............jeng jeng jeng....

.
.

.

.
.




ITS A Handsome BOY


p/s : After this i will buy more blue colour for my lil boy.Senang mama nak beli barang pas ni kan;p


16 comments:

hana yoriee said...

kalau ikut pd senarai yg reyna bg tu mcm ke arah baby boy. tp sume org duk ckp baby girl..haha..

gelang hitam kat leher mmg obvious. baby selalu main kat belah kanan, tido ngiring ke kanan, garis kat perut tak putus2. tp hana suka mkn ikan ngan sayur..camno tu? hehehe

ReYNa said...

hana, kalo sy plk orang kata baby girl.huhuhu.pastu mula la verangan baby girl je.tgk gmba pon baby girl.adoi..tu la.terbalik.rupa2nya baby boy.hihiih..hana agak2 baby apa dlm perut?xpa apa2 jantina asalkan sihat kan;p.makan ikan bagus tuh baby cerdik

~YUN~ said...

memang banyak yg btul masa yun preggykan rayyan dulu,hehe!eh reyna,taiping duk area mana?yun kt taiping ni..hehe!dulu teringt gak nk scan kat colombia,berapa ye 4d scan die?ceh tnye mcm mengandung plak..hehe

ctfza said...

hehe.. macam kene dgn i no.5,6,7..

tapi yang no.1 i ada syndrome tu tp i dapat cute baby girl..

yang no.2.. yang ni kelakar sebab opah my husband told me the same.. opah pandai pegang perut.. so dekat2 nak bersalin itu hari opah pegang perut n terkejut.. dia cakap eh budak ni banyak berat kekanan.. bukan girl ni.. boy ni.. mother in law i cakap.. "apa2 lah mak.. asal selamat.." huu.. keluar2.. baby girl yg lasak itu. :-)

ciksuen said...

kite pon selalu dongar2 tips2 neh..tp kite punye symptom ni macam bercampur-campur je..ehe

aTy _faRed~ said...

23 minggu dah ley buat 4d ek..??beshnyer...!! saye nak buat tp dokter asyik soh tunggu 7 bulan..ggrrr...tp dah tau jantina baby..same ar..:) yang awak cakap tande2 tu...memang kene ar..tp mungkin kebetulan kot..;)

ReYNa said...

yun: tepeng tu kg hubby,hihihi.selalu kitorg balik sbb dekat kan ngan png.umah kg hubby tu dkt assam kumbang.dkt gile ngan tesco n hospital columbia tu.charge dr khairul murah la siap bg discount lg.haha.kena RM85 je tau

fza: org2 tua mmg bnyk pengalaman kot tu yg boleh teka2 gitu,tp fza dpt gurl.xpe asal semua selamat n baby sihat ye x;p

ciksuen: hihi.sama la.campur2.tp bile dh scan terjwb la.hihi.

aty: oh.sy dulu 15 weeks dh buat 4D.haha.tu pon dr tu yg nak buat.tu kena mahai.dh la baby malu2 lg time tu.skang je baru nmpk.baby aty pon boy ke?hihi

byzura said...

reyna...suka lah tgk n bc psl entry baby2 nih..dh lama k.by terhingin nk peknen lg...eh,bukan stakat baju je dh tau nk bli boy atau gal,nama pun dh ley stat cri..heeee..t.cre;)

ReYNa said...

kak by.sy dh pikir nama baby dah.tp ramai pulak org namakan yg sama thn ni.hihhi.

najmi said...

yeay Nuh ada geng, welcome handsome baby boy to sooccer team, fm Nuh, and Jihad hihih

ReYNa said...

haha!tu la mie.sy rasa kita bleh wat team bola ni.hihi.

!k@ said...

waahh..leh geng ngan baby ika.ika dulu bt 4d scan pun masa 23w...
seronok dpt tgok muka baby jelas kan..
yg tips tu mmg kena ngan ika..
cuma ika suka makan ikan..muka berseri tu xtau la..rasa mcm x..(kate ye jap g perasan lak kan..tp mmg mls gile nk solek.selekeh je rasa..

ReYNa said...

ika pon bby boy ek..yeaa..geng!tu la kdg2 xde la btul sgt petua tahu jantina ni sbb lain org lain pengalaman

PUAN THALHA : said...

alhamdulillah. dah tahu baby boy. kite scan 20 w haritu masih tak nampak, lagipun baby mengiring. hee. tak sabar nak tau gak ni. nanti la next month pulak kot. ;p

ReYNa said...

thalha, nasib baik dia mau tjk kalo x malu2.dia dgr doktor pujuk aritu.tu dia tunjuk.huhu.nnti gi la scan lagi.pujuk2 baby.InsyaAllah dia dgr ckp.hihi

bayi ibu said...

terima kasih banyak atas testimonial ye , boleh refer www.3d-4d-scan-malaysia.com atau www.bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia untuk latest package ye ... kalau tidak jumpa muka baby FREE , jantina tak nampak free untuk 22minggu keatas , REFUND kalau jantina salah .. guarantee services ye ... 2d detail scan , 5d scan>> HDlive juga available di ampang , boleh refer kat facebook untuk latest update sonographer bertugas termasuk miss jezzlyn, miss celynn, miss shanice , miss ada , miss irene di facebook >> https://goo.gl/53vyFG ... cuba klik link ni ye.. sebarang masalah semasa booking online sila sms 0176202933/0164383366 (SMS sahaja) , book sahaja bayar semua lepas scan.