rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 1, 2011

My parents sudah balik dari Mekah!

Alhamdulillah..my parents sudah selamat balik ke Malaysia pada hari Selasa bersamaan 29 November.Rasa macam lama je diorg pegi.Bukan main seronok lagi my parents dapat gi sana sampaikan tahun depan nak pegi lagi and ada plan nak bawak adik2 kecikku gi sana plak.Cuma i n my hubby x ada rezeki lagi la nak gi Mekah lagi.Kena tunggu baby besar dulu:).Takpa sebab datuk nenek dia dah doa baik2 kat cucunya ni.Gembira la dengar my mom n my father doa yang bagus2 kat bakal cucu ni.Hopefully doa mereka dimakbulkan..Aminn...

Banyak gak barang2 yang my parents bwk balik.bermacam2.Alhamdulillah, rezeki baby ni dapat la merasa air zam zam, kurma nabi, buah kismis, badam n pelbagai kacang2 dari Mekah.Dah siap simpan untuk time nak beranak n also majlis akikah gak nanti.hihihi.

Antara makanan2 yang wajib dari Mekah.I dah siap bungkus nak bawak balik Penang. Oh.nampak tak bentuk yang macam akar kayu tu?Close up di bawah...




Ini namanya Akar Fatimah. Banyak ada kat Mekah. Rasanya ramai mommy or mommy-to-be tau pasal akar ni. Akar Fatimah ni bagus untuk dibuat air selusuh masa menunggu hari yang mendebarkan ituuuuu (beranak!). I google2 n dpt info dari beberapa blog org kata akar ni perlu direndam bila dh nak dekat2 due tu n diminum airnya..Ada pulak yg cakap boleh diminum lg 2 minggu nak bersalin..ada gak info kata kena minum bila dah nak bersalin...mana satu x tau..takpa,i will try tanya org yang lebih berpengalaman. Air rendaman akar ni mujarab untuk mempercepatkan bukaan pintu serviks. Jadi kita akan mudah bersalin tanpa rasa sakit yg terlalu lama. Lagi satu apa yang best pasal akar ni sbb dia boleh guna banyak kali. Kita boleh jemur akar ni bagi kering n simpan balik utk kegunaan masa akan datang. Tunggu my next second child..elelele..haha.bercita2 tinggi gak ni. Ok..sebenarnya ini mcm usaha kita la kan. Soal mudah bersalin tu semua Allah tentukan. Anggap la ni mcm usaha/ikhtiar kita di samping kita berdoa minta jalan kita dipermudahkan oleh Allah:)




Oh..ni lagi satu nak tambah. Tengok gambar atas. Ni la laksa Kelate..yg ni jenis laksam (lakse)..dah lama benor i x makan benda ni.sbb dulu x bape suka.tp bila dh lama x mkn teringin la pulak kan...hihi.nasib baik nenek ada wat makan2 sikit sempena my parents balik dari Mekah.,.Nikmat makan..:)



8 comments:

Nurulhuda|Adlie said...

akar tu bg ke aku se, haha

alhamdulillah selamat balik dah parents ko kan, bertuah la baby dapat makan mcm2 dari sana, nanti jadi baby cerdik!

~YUN~ said...

minum tau nti,insyaAllah dipermudahkan nti.=)

ReYNa said...

huda,ko nk satu ek.nnti aku bwk bg kt ko.nsb baik mak aku buy lebih,hihii

yun, ada minum x air rendaman akar ni?nnti kena tnya la tips mudah bersalin ni dari yun:)

aTy _faRed~ said...

seronoknyer dapat makanan2 dari mekah.. elok tuk ibu n baby kan..:) saye baru tau pasal akat fatimah tu tuk baut air selusuh..sebelum ni asyik tertanyer2 macamane air selusuh dibuat..:)

!k@ said...

alhamdulillah...mmg pernah dengar pasal rendaman akar fatimah ni.. :)
xsalah mencuba..lepas tu tawakal pd Allah..insyaallah..

ReYNa said...

aty: rezeki baby dpt mkn mknn dr mekah.mommy dia ambik berkat.hihi.oh.pasal air selusuh tu pon sy tgk bnyk blog org jugak.:)

ika: tu la.selagi boleh berusaha kita cuba la kan.mana tau nnti usaha berhasil dgn izin Allah:)

NoRr said...

reyna, sy xdak apa nakpesan kecuali, jgn lupa bawak ke mana saja item2 tu in case nk besalin smua ada dh stanby.jgn jadi cam sy, smua tertingal..heheheh

ReYNa said...

norr, thanks for remind me.hihih,ok2.noted.insyaAllah akan disimpan terus dlm beg khas utk bwk ke mana aje.:)