Holaa...gambar atas tu ayam percik kuah putih versi kelate tau. Actually ayam percik ni dah lama buat.Even dibuat before pregnant lagi.haha.So nak letak la dalam blog ni kot2 sape2 nak cuba try n to keep me remember the recipe. Cuma i selalu tanya my mom masa tu n then lepas buat terus lupa resipi.Pulak tu my mom skang ni gi Mekah, jadi kena korek balik ingatan ni balik guano nok masok aye percik kelate ni.Ni recipe.Remember, i like to main hentam je n masak yang sket sbb kami mkn 2 org je.Just for two.Kalo nak masak lebih tu boleh adjust.
Bahan A: untuk ayam
1) Ayam ( i used bahagian dada sekali ngan kepak)
2) 2 ulas bawang putih *
3) 1 inci halia*
4) sedikit garam
Bahan B: untuk kuah putih
1) Santan ( i used 1 1/2 cup)
2) Sedikit halia dalam 1cm *
3) 3 ulas bawang merah *
4) 1 batang serai diketuk
5) Gula dan garam
6) asam keping
7) sedikit tepung beras (jika nak lebih pekat)
Cara-cara:
1) Kisar atau tumbuk semua bahan bertanda *
2) Ayam diperap dengan bahan A yang ditumbuk. Masuk dalam periuk dan rebus dengan air. Boleh campur sedikit santan untuk merebus. Rebus sampai empuk (untuk lagi cepat masak apabila dibakar nanti)
3) Dalam periuk lain, masukkan santan dan bahan B. tambah sedikit air. Masak dengan api perlahan sampai pekat.Kena selalu kacau.
4) Angkat.
5) Ambil ayam yang direbus dan bakar dalam oven. (Lagi sedap kalo guna arang).Lumurkan kuah yang telah siap menggunakan serai yang diketuk. Bakar ayam tersebut. Sambil2 tu boleh tambah lagi kuah untuk dipercikkan supaya ia meresap ke dalam ayam.
6) Angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi kerabu/nasi putih
Seriously, i love ayam percik.tapi yang versi kelate punya la.Tapi kalo versi lain yang sedap i layan gak.hihi.Ayam percik ini sedap dimakan/diratah begitu aja or makan dengan nasi kerabu!Complete set.Tapi tengok la nasi kerabu yang i buat dibawah ini..i just buat nasi kerabu guna nasi putih je.senang.my mom selalu buat gitu je.Yang kaler biru tu x pernah kitorg buat.beli je lah.huhuh
2 comments:
sedapnyaaa1my fav!xpenh cuba,kali ni nk tryla..tq for the recipe! =)
yun, cuba la.tp ni resipi very simple ja.hihih.kalo nk adjust2 boleh
Post a Comment