rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 8, 2011

fasa mengidam

Pernah x korang melalui fasa mengidam ni?entry ni khas utk para ibu yg sedang pregnant.hihi.Mengidam macam keinginan yang sangat tinggi untuk makan sesuatu.Ada baca kat internet kata mengidam ni disebabkan perubahan hormon yang berlaku dan seterusnya meningkatkan kepekaan deria dan bau rasa pada pregnant women.Ini boleh mempengaruhi pemakanannya.

Ok, nak story la dulu masa awal2 trimester mmg dah start mengidam tapi tak la smpai nak yang bukan2 (nasib baik!kalo x kesian kat hubby.;p).Ingat lagi dulu teringin benor nak makan tembikai susu.habis cari kat tesco tapi time tu takdak pulak dah.keciwa..then,bila lalu kedai buah sorang apek ni nmpak la tembikai susu tu.bersinor2..haha...jadi dapat la makan. Pastu teringin gak nak makan sup ayam je.kalo boleh nak makan selalu.sbb time tu mulut rasa x sedap, jadi sup2 la yang boleh masuk dlm mulut. Bile dah macam berselera sket n x tau nak makan apa tetibe rasa nasi lemak la yang paling sedap.jadi mintak hubby belikan nasi lemak selalu.kalo balik kelate pulak confirm nak nasi dage jee..haa..kelakar.

Skang ni dah masuk trimester 2.Tapi fasa mengidam tu masih ada.Haritu tgk orang makan tutti frutti tetiba teringin pulak dah.nasib baik la tutti frutti tu ada kat penang ni.kalo x jenuh kot nak cari.bile dapat makan heaven wohhh..sedap sgt tapi harga je x sedap.hihihih..takpelah.demi baby yg teringin ni..(sebenornya mak die yg nak..bak kata hubby i).ni la first time makan tutti frutti ni.dah la sedap.healthy pulak tu.sesuais la utk mommy yg kureng minum susu.

presentation x cantik langsung.hihihi

Itu cerita seminggu yg lepas. Skang nak cite mengidam masa hari raya korban haritu.Disebabkan my parents gi Mekah,jadi i x blk kampung la n hubby nak jumpa pah nya yg dah beberapa bulan x jumpa. Kebetulan, korban x dibuat oleh family belah tpg n daging korban diorg x amik.masa tu teringin pulak sgt nk makan daging korban goreng..adoii...MIL buat nasi beriani.x berani la nk ckp kat dia nak daging goreng.kesian dia pulak.Mcm x sesuais je daging goreng ngan nasi beriani?haha.jadi mintak tolong hubby tolong la cari daging korban.(hubby la mangsa ku).At last, semalam hari isnin dapat jugak laa dari adib,bespreng hubby i bagi.dia kata kalo x cari kang kesian anak dlm perut meleleh air liuq!hhaha...TERIMA KASIH ADIB!baby x meleleh air liur dah sbb hari ni dah buat daging tu jadi daging goreng..simple tp sbb teringin sgt jd sedapp laaa..


mak happy baby pon happyyyyy!
source: more4kids

how about you?haha.jangan mengidam oink2 sudah

3 comments:

~YUN~ said...

reyna,kalau mengidam kene cepat2 makan!nanti jd mcm rayyan,air liur meleleh,sebab mummy xdpt a&w rootbeer!haha

choclairissa @ intan said...

hehe comel mengidam..tp i rase u mengidam makanan sehat2 la dear..good baby :)

ReYNa said...

yun: ye ke air liur rayyan meleleh?alala.siannya.mesti die teringin rootbeer a&w tu sesangat!hahaa.okies2.noted.nnti ngidam terus je g beli

intan:haha.hopefully baby sihat la dpt mkn apa yg diidamkan.tp dulu2 nak nasi lemak gak.mcm2.