rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, November 22, 2011

Susu untuk orang mengandung

Nape cakap pasal susu?sebab skang ni tgh pening nak minum susu apa pulak dah.haha.ok.masa awal2 pregnant ada try minum anmum.perisa coklat.sbb masa tu mulut rasa x sedap n badan berangin.bila minum je macam nak kluar balik.minum sekali je la sehari sbb bulan puasa larat nak bancuh time malam2 je.huhu .pulak tu ada pulak teori2 dari orang2 yang berkenaan yg menjadikan pemilihan susu utk aku semakin susah,,antaranya:

1) Orang A:
Kalo akak dulu dengar anmum boleh sebabkan baby besar dalam perut. (disokong pulak ada sorang ni minum anmum pastu anak yg kluar 4kg!whattt?gerun dengar(betul ke weh?? (-_-)..pastu abiskan gak la anmum tu n try minum susu biasa.tu pon minum yg dari kotak je..kadang2 x minum sbb malas n gantikan dgn cheese or dadih/yoghurt.punya la malas kan kite niii.ish2

2) Orang B:
Anmum ni kandungan gula tinggi.x sesuais ngan akak yg kencing manis.jd minum susu biasa ja.
(oh..gitu pulak ye)

3) Orang C:
Minum la enfamama. i minum enfamama mmg nampak perubahan la kat anak i.(oh..ok)

4)Orang D:
Aku minum susu HL je dari mula ngandung.(lagi sonang..sedap pon sodap)

5) Orang E :
Aku minum Anlene.nak bagi anak tinggi.hihihi..(betul gak..tp x minum lg anlene ni)

6) Mak aku:
Mama dulu mana minum pon susu2 ni..yg penting cukup makan n selalu lah baca al-Quran bagi anak sihat.(aku ikut cakap mak aku sbb tgk adik2 aku semua ok.kadang2 tu yg aku x minum susu.gigi aku cantik je..hihihihi..perasan)

7) MIL aku:
Mak minum susu segar hari2..tgk anak2 mak semua tulang n gigi kuat..(erk..ok mak.kena minum susu ye)


Haa,,.pening tak..macam2 teori.tapi akhirnya terbuka jugak hati ini utk minum susu regularly.tu pon sbb dah berselera ni.hihi.lepas anmum i chose to drink s-26 mama after i got the sample from the clinic.tapi lama2 bosan gak sbb rasa dia mcm minyak ikan gitu,dalamnya ada DHA.so ada bau sketla.tu yg skang ni nak susu HL je.macam mana nak pilih susu yang baik untuk pregnancy ni and sesuai dgn tekak?dahla ada banyak choice kat pasaran.dah try anmum, s-26, HL..tinggal enfamama, friso ngan mamil mama je x cuba lagi.tgk nestle pon ada keluarkan susu utk pregnant women.My hubby risau i tukar2 jenama susu ni konon takut efek apa2 x?(dia selalu risau bukan2)..

p/s: sebenarnya susu dah abih,tu yg melilau cari susu apa lagi yg best.hihi.any ideas>?



21 comments:

Mrs.H said...

hai reyna...

akak baru try dumex dumil mama...sedap! tak hanyir pun...:) anmum coklat tu sedap ke? akak beli jugak tapi tak cuba lagi...hihihi

ctfza said...

hehe.. i dulu mula2 ambil anmum dapi tak sesuai..asyik nak muntah.. lepas tu tukar enfamama.. sgt ok! tapi pernah consult dr, dr cakap sebenarnya susu bukan satu makanan yg "a must" kpd ibu mengandung.. yg penting pemakanan harian kita seimbang.. kalau kt cukup carbs, protein, sayur, buah etc tak payah minum susu pun tak apa.. sebab kata dr, khasiat dalam pemakanan kt tu boleh directly meresap dalam badan berbanding dengan susu.. tak smestinya khasiat dlm susu tu boleh meresap.. dr syor susu tu sbg sampingan only.. so lepas tu i skip 2hari skali baru minum.. hehe.. tp i bykkan fruit juice w/o sugar :-)

Zatil said...

rina, xpeje minum susu2 mana, as long as u meet the daily calcium requirement.yang DHA tu added value, leh telan pill neurogain tu.senang abis cite..hehe
ape2pun gud luck in finding the right susu for u!nanti dh brestfeeding lagi pening...lagi byk calcium kne consume. and kalo baby minum formula bertambah2 la pening... hehe sj je ayat2 di atas dinyatakan untuk menimbulkan rasa cuakk..muahhahaha

~YUN~ said...

renya,try enfamama!vanilla!sedap!ceh..promote u..hehe! =)

!k@ said...

dear..ika minum enfamama coklat..ok la ngan ika..xpernah try susu lain lagi..:)

Nurulhuda|Adlie said...

susu HL sedapnya oi!

Nurulhuda|Adlie said...

yg mcm ctfza cakap fruit jus tu mu minum mek, tok sah letak gula

ReYNa said...

hi Mrs.H: sedap ek dumex dumil mama?tu perisa apa minum?anmum coklat tu actually ok je rasanya.sbb dulu still loya2 tu jd rasa lain mcm.hihi.

fiza: oh.minum enfamama ke?ramai gak suggest enfamama ni.hihi.haa..r u mcm maam i.dia ckp gitu la x yah susu2 ni.cukup semua makanan seimbang okla.hihihi.oo.kena bnyk minum juice?kulit anak mesti cantik!;)

nic: hi nic!saja kan nk bg pening2.bnyk goh ayat pening.hahaha.debor nok jadi mommy.thank u for ur advice!nak telan gak lah pil neurogain tu.

yun: enfamama sedap ek.haritu ada baca post lama yun pasal susu.lps tu teringin gak nk try enfamama tu.hihi.ok.kena try ni ramai suggest

ika: hi ika.pilihan hati susu enfamama gak ye.wahh.,.pas ni nak gi beli terus enfamama tu.huhu.thanks

ReYNa said...

huda oi.aku skang ni duk balun susu HL je.sbb senang x yah bancuh.tp sbb aku blk kelate ni abih adik2 aku sekali mau minum.kepet la aku sehari sekotak oi.tu nk tuko susu mengandung balik.hahha..tu la.aku jarang buat jus tp makan buah selalu.nnti aku try mcm ctfza ckp.hihi

Amalina said...

yg pasal anmum tu, quite true jugak..nurse kat kk pon pesan saya jgn amik anmum, sbb berat badan cepat naik..taput kena diabetes pulak

saye just amik anlene, sbb kandungan kalsium yg tinggi..hehehe

ReYNa said...

hi amalina.oh,nurse pesan gitu ek.nurse sy plk pesan jgn minum susu anmum before tido.mmg cepat naik badan.sbb dulu ternaik sket je berat badn trus dia tanya minum apa.anlene pon mcm ok kan.confirm kalsium tinggi.hihi

ainnazari said...

u, nnt anak kita i.Allah sebaya...hehhe i minum susu ikut suka je, hari tu i p check up dkt KK, nurse suruh minum susu tepung tp x ksh brand apa...then yg penting HB kita tinggi...itu je dia advise...hehhee

ReYNa said...

ain,nnti anak kite sebaya ke?baby april 2012?hihi.wahh!ada geng..btul la.hb tu nk kena jaga kan.kalo x nurse mesti bising.

wanie aziz said...

hai reyna...
saya pun minum anmum coklat...
tp ada jugak sepupu yang cakap nnti baby besar... nak tukar susu lain takut tekak xleh terima plak, sebab before ni memang saya x bleh minum susu tepung, alergik... huhuhu

ReYNa said...

hi wanie.tu la kan.ada ramai org kata gitu pasal anmum.plak tu sy ni x bape suka ngat bancuh2 ni.tu yg beli susu HL je.hihi.tp sbb skang ni blk kg adik2 suka minum gak.abisla sekotak sehari.takkan nk buy hari2 kot kan.hihi.skang ni baru beli susu baru.enfamama spt yg dicdg oleh kwn2 bloggers.huii..mmg sodapp la.harga je x sodap.hihi.

luvira said...

reyna ,

memula preggy sempatla abiskan susu anmum yang satu pek tuh...

pastuh beli pek kedua, sampai skang tak bukak2 lagi...tak blew nak telan dah rasanya susu tuh...

haih, tak tau lar mcm ne nak buat, risau gak...

ReYNa said...

luvira, smpai skang x bukak lagi pek kedua?tu mcm kena beli jenama lain tu.hihi.apakata try susu lain.mana tau lps ni bersemangat nk minum..hihi

Belldandy said...

sy minum anmum terus sembelit. skg tgh pening nak minum susu apa plak..

ReYNa said...

ye ke belldandy?tu mmg kena tuka susu mcm tu gayanya.huhu.ni i try enfamama..sodappp

hana yoriee said...

hihi..dulu hana minum anmum choc. pastu ada post kat mommies united kata elok minum susu kambing sbb boleh elakkan baby dr kena jaundice. jadi hana pun beli la jgk hi-goat tu. hehe..diorg kata kalo minum yg premium ada kurma and madu tu lagi bagus sbb khasiatnya bagus utk baby. yg tu hana lum try lagi. semua yg org kata bagus hana g cari..hehe..nnt leh la nak try enfamama selang ngan susu kambing. dpt semua kebaikan..insyaAllah.

Mai Naz said...

Jika ada yg berminat utk mencuba susu kambing Lennoza, susu kambing diformulasikan 7mknn sunnah (Kurma, Kismis, Habbatus Sauda, Zaitun, Za'faran, Delima, Buah Tin) boleh Whatsapp sy di no 0183793656.