rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 22, 2011

Tips cepat hamil

adoi...still teringat2 kat arwah noni sayang.Ya Allah.My father said after i deliver my baby next year he will find a new cat for me.adoiii papa.mana nak sama ngan noni.tapi takpalah.ini dugaan bagi orang mengandung.Kesian kat baby x dpt jumpa arwah noni,..emm..thanks for all my friends yg sudi bagi kata semangat.N i love the words from my mother in law in Fb.."so sorry to know about this. mak baru tahu ptg tadi. ada hikmahnya. you have been very good to her, taking care of her just like a baby. Insyallah, Allah will replace a better one for you ~ a baby of ur own. "

Hopefully, when time flies i will become better. Ni pun dah semakin ok.badan pon dah naik.perut dah buncit sket.mmg kalo dah 10 minggu perut mcm buncit sket ek?terasa keketatan baju kurung modenku.

Today nak cerita sket pasal mcm mana i n husband berusaha utk dapat baby.nak bg sikit tips kepada kawan2 yang still berusaha,takpa.usaha tangga kejayaan. (faten..sila baca ni).We were married last year on 11 June 2010. I got pregnant on July 2011. So dalam setahun jugak la kan nak berjaya.Tapi nak ikutkan sebenarnya i baru berusaha tahun ni.sbb last year still duk berjauhan lagi.I duk kat klang yg hubby plak Penang,.Tahun ni kira kami ready and stable to become a good parent.

Kepada orang yang masih belum pregnant walaupun dah berusaha bagai tapi x dpt anak lagi jangan cepat putus asa,harapan masih ada!Rezeki Allah yang bagi.Kalo ada orang cakap buruk2 n kata mcm2 contohnya mandul la, sbb bela kucing la n etc korang jgn sesekali amik peduli. Bukan diorg yang bagi anak kat kamu. Hanya Allah tempat kita memohon zuriat. Macam i bela kucing pon dapat jugak pregnant.sbb i'm confident that rezeki tuhan bagi.n kucing pula doakan rezeki utk kita.(this is my opinion n based from my true experience..kalo nak bantah tlg diam je la ye..:)

Antara usaha2 yang i buat utk persediaan mengandung terutama dari segi pemakanan:
  • tak minum air bergas (semua jenis termasuk soda)
  • tak makan McD, KFC, Pizza Hut, n semua jenis fast food.tapi kalo termakan sesekali x apa
  • tak makan junk food
  • banyak makan sayur hijau n buah2..(minta husband pon makan selalu)
  • tak makan asam boi/jeruk/asam2 dan sewaktu dengannya..(duk png ni syurga jeruk2 tapi i kena tahan godaan)
  • Makan folic acid (i makan sebulan je terus pregnant)
  • tak makan jambu batu (x tau kenapa x boleh tapi i tetap cuba tips tu..sebelum ni gila jambu batu..kalo singgah R&R mesti nk buy..pastu stop..skang je mkn blk sbb dh pregnant:))
  • minum susu (tapi kadang2 je minum..huhu)
  • Cuba petua minum air rendaman kacang hijau :

    1. Ambil segenggam kacang hijau.
    2. Rendam kacang hijau itu selama 2 hari (sampai tumbuh ekor anak tauge kira-kira panjang ekor itu menjadi 2 kali panjangnye kepala tauge). Air rendaman tu hendaklah sama aras dengan kacang hijau (bagi kacang tu tenggelam dalam air).
    3. Tutup bekas tu (kalau nak mudah, rendam guna periuk)
    4. Bila dah jadi anak tauge, cuci dan buang kulit hijau yang ada (kulit kacang hijau)
    5. Rebus tauge itu dengan 2 gelas air kira-kira dalam 15 minit dengan api sederhana.
    6. Apabila air rebusan itu dah tinggal jadi separuh. Tapis & ambil air rebusan yang tinggal (kira-kira dalam segelas).
    7. Minum air rebusan itu tiap-tiap pagi bermula dari 1st period sampai waktu subur.

    (i amalkan seminggu je..pastu mmg mujarab lah..rasanya sbb kacang hijau yang baru tumbuh anak taugeh tu ada hormon progesteron)


  • Banyak makan taugeh jugak ( i makan raw..wat ulam)
Bagi amalan doa untuk cepat mengandung pula:

  • Baca Asmaul Husna (baca yg hadiah/sourvenir masa i kawen dulu). Amalkan baca Al- Musowwir (Maha menciptakan). Untuk suami baca juga Ya Awwal ( maha memulakan) dan Ya Muta'ali (Maha suci /terpelihara)
  • Baca Al-Quran
  • Berdoa setiap kali lepas solat minta kurniakan anak.Allah pasti mendengar.
p/s: Ada lagi tips lain tp under 18 sx la.takpa.tanya la org yang lebih berpengalaman dlm hal ni.Jangan lupa kuatkan lah semangat jgn putus asa n try la tips2 sy bg ni.Kalo x dpt juga sebenarnya Allah nak uji kita.Jadi bersabarla.USAHA TANGGA KEJAYAAN!

18 comments:

kisah aku said...

good tips dear..tq sgt..

sapphire said...

thanks for sharing.. :)
kena try ni...hee

Mrs Chot said...

Huhu..Tq Rina....And sorry to hear bout Noni...Insyaallah, bak kata aunty, ALLAH akan bagi u better things ahead...like ur baby in ur tummy....kan...ada hikmahnya tu...anyways, Tengsssssss for the useful tips...nanti balik keje ni i nak rebus kacang hijau tu... (^_^)

[s.u.r.i.a] said...

thanks for sharing! :)

ReYNa said...

kisah aku: welcome dear.nnti try tips ni.:)

nilam: welcome.try tau nilam.mana tau nnti ada rezeki.hihi

faten: welcome.nnti faten try semua tu tau.tgk mcm mana.oh.jgn lupa mkn kurma setiap pagi.lupa nk tulis.

suria: welcome dear!

choclairissa @ intan said...

tq dear..hehe ade few yg i mmg amalkan seperti x minum air gas tu..tp kalo mkn asid folik..menstrual larila..

ReYNa said...

hi intan, ye ke menstrual lari?huhu.maybe ikut org kot.sbb lps i mkn je tup2 x dtg period dh.pregnant nxt month.mkn tu pon sb ada kwn suggest kata kalo nk cepat ngandung mkn la asid folik.

ZANA said...

beli mcm2..tapi haram nk makan/minum.. :(

ReYNa said...

nape zana x mkn?

~YUN~ said...

tipss yg sgt berguna,blh try plak utk 2nd baby,hehehe

ReYNa said...

yun, nk cepat dpt 2nd baby ek?hihi.bagus2x

Qayse Nilze said...

gud tips dear..
i kena try...hee
i pun lambat after 7month br ada..i n husband x merancang,cuma rezeki masing2 berbeza...but bby bertahan for 3 weeks..pastu gugur...so i nk try ur tips dear...

ReYNa said...

qayse, try la dulu.mana tau ada rezeki nnti.kita berusaha dulu:)

Lieya said...

thanks for sharing, i likeeee it. Nanti nak try, seb baik kene minum air rebusan togey kalau kene makan kacang ijo tu allamakkk memang bercintalah nak makan. heehehe.... pasal noni tu, sabarlah ye... bile kite dah sayang mmg sangat2 terasa kehilangannya. K.Lia penah rasa apa yang rina rasa. Anyway congrate yee... jaga diri and baby rina elok2.

ReYNa said...

hi k.lia.cuba la tips tu.mana tau ada rezeki nnti.hihi.thanks for ur concern:)

Qiela said...

thanks reyna, harap2 sy pun cepat pregnant. sunyinya duduk sorg2, suami jauh.

tsk.
amin...

Sue Omey said...

Assalamualaikum...nak tanya air rebusan tu minum segelas sehari waktu period hingga waktu subur ke?skg tgah usaha utk hamil..moga rezeki bby berpihak pada kami... insyaalah..amin..

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

Saya suka tips kerohanian tu :)
Memang betul bila kita dekatkan diri dengan Yang Maha Pemberi, nak minta dapat anak cepat tu lebh mudah. :)

Satu lagi tips nk hamil, amalkan makanan tambahan untuk subur..

Pengumunan: Vitamin Kesuburan Untuk Cepat Hamil