rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 6, 2012

Baby and Demam kuning

Happy Sunday everyone.
Today nak cerita pasal demam kuning. Rasanya semua mommies mesti tau pasal demam kuning ni kan?or dalam bahasa lain panggil jaundice.Boleh kata babies sure kena kuning ni cuma tinggi or rendah je.kalo tak kena kuning tu memang sihat betul baby tu..Ada banyak reason jadinya kuning ni. Especially if the parents blood are O+ jadi mmg high chance untuk dapat kuning. Me and hubby have the same blood group, O+.So i try to avoid baby kena kuning since i pregnant lagi.Antara i buat ialah minum susu kambing (hi-Goat), makan kurma hari2 n x lupa makan spirulina. Unfortunately, my baby kena jugak kuning even i consumed all those things. hmm..maybe ini ujian bagiku. I mudah bersalin tapi i dapat bahagian lain ujian dari-Nya..Poor my baby.Kena demam kuning tinggi sampai masuk wad.Dah detect baby macam ada kuning sikit masa hari kedua dia lahir. So, my parents bagi tips suh minum susu kambing kat MIL since i balik berpantang kat rumah MILhari ketiga..dulu maybe parents i penah buat mcm tu kot kat adik2 i yg kena kuning..i x buat research awal2 terus setuju. alahaii..sian my baby,rupanya susu kambing x elok pon bagi kat baby. (bila pikir balik tension gila n menyesal sungguh..sampai nangis la).

Hari keempat, still x surut pon kuning baby.boleh nampak kat mata dia kuning2 tu.I tahan lagi la ingatkan akan surut esok2. Tengok2 hari kelima nurse datang umah n cakap baby nampak kuning sangat.bawak la baby rizqi ni ke klinik kesihatan.Check result hah amek..16.5 bacaan.i dah lemah lututla dengar kalo lebih dari 15 kena masuk wad..dalam hati x mau masuk wad tapi demi baby terpaksa la.

 Poor baby Rizqi.Tido bawah lampu.Hari pertama dia nak kena tido bawah lampu tu mmg struggle gila sebab dia x mau duduk dalam tu. I'm so stressed!dengan sakit x hilang lagi.pantang cowboy la kat situ ngan baby. Nangis2 nak balik sebab sedih sangat tengok dia duk dalam tu n kita mmg x cukup tido la. Nasib baik ada support yg tak terhingga from my hubby, parents, MIL n semua yg bagi semangat,kalo x boleh meroyan gak kot.huu..:((. Baby jaundice kena selalu bagi breastfeed every 1-2 hours.jadi memang i tak tido la sangat nak menjaga baby.Nasib baik gak i bought medela freestyle tu,penyelamat jugak sebab boleh pump susu time dia tengah tido kan..Tapi i sangat marah ler ngan wad kat hospital tpg tu,.sorry to say,bukan i against govt hospital  tapi diorg bg susu fm without my permission!they said my baby x cukup susu sbb nangis gila2 masa diorg nak mandikan or amik darah baby ke apa time tu n bila dah siap baru bawak baby kat i baru nak bagitau dah bagi susu fm. wth!sedangkan klinik penawar tempat i beranak tu pon mintak permission tanya nak x susu fm?of course i jwb x mau n nak fully bf.tapi seb baik la nurse kt klinik tu paham bahasa.ni terbalik plk hospital govt mcm x friendly bf je.sampai ke sudah i still tension ngan wad hospital tu.ye laa.even my susu x semeriah org lain tapi rasa cukup la utk tahap perut baby masa tu.(still emo)


my baby rizqi time ni dah turun kuning dia.cian dia. nasib baik turun.kalo makin naik takut sangat la sebab bleh effect kat otak kan.mintak jauh2.


Punca jaundis a.k.a demam kuning yang i baca:

jaundis berlaku bila bilirubin berkumpul di bawah kulit yang menghasilkan warna kuning. Darah yang mengandungi bilirubin akan diproses oleh hati dan dibuang melalui air kencing atau najis. Sewaktu baby dalam perut, hati ibu  yang melakukan proses tersebut. bila baby lahir, terpaksalah baby sendiri yang bekerja. tetapi, organ2 baby belum matang lagi jadi disebabkan itu terjadilah jaundis kat baby. 

bilirubin yang dikeluarkan banyak melalui najis. sebab itu kena bagi penyusuan ibu yang kerap. 
baby mudah hadam dan mudah nak buang air besar. Ada sesetengah org tua suka suh bagi minum air masak kan katanya baby akan kerap kencing jaundice tu akan cepat turun.hmm...x betul tu. turun gak tapi lambatt..

Punca jaundis ni banyak juga.
antara puncanya bila darah si ibu dan anak berlainan, anak lahir pramatang, kesan lebam bila lahir...
jaundis pun ada macam2 jenis. Kadang2 ada  lambat sembuh dari jaundis ada pula cepat sembuh.
Antaranya jaundis normal, jaundis patalogic, dan jaundis susu ibu. Ada anak sepupu hubby kena jaundis sampai sebulan!sebabnya dia jaundis susu ibu.

Seingat i masa nak masuk wad tu doktor tanya i masa ngandung makan apa.i ckp ler mkn salindah ubat homeopati. Diorg ni x bagi mkn homeopati2 ni katanya bnyk mslh.hmmm..tahh.i tgk cikgu2 sekolah yg mkn tu semua elok je anak.kena kuning gak tp x tinggi pon.So i assume baby i kena sebab jenis darah dia. mcm2 teori.Masa jaga baby kat wad i pantang terus dari makan jamu, salindah,halia, lada hitam n cili. alhamdulillah, baby akhirnya ada perubahan even selalu je org2 tua suh mkn mcm2. 

p/s: pesanan untuk diri sendiri, pastikan buat research sebelum dengar ckp org2 tua yg suh bg baby mkn mcm2.Sian kat baby.




10 comments:

hana yoriee said...

huhu..poor baby rizqi. Hana pun blood type O+ and baby pun ada detect kuning juga dalam 11.0 mcm tu. Masih tak bahaya kata Dr. Alhamdulillah makin makin hari makin turun. Mama hana pun pernah suruh hana bg baby minum susu kambing tapi hana dgn tegas said NO! sbb hana ada la buat research. kalau nak suruh hana yg minum boleh. But, not directly to my baby. Iyealah, fresh goats milk tu kita tak tahu dia sterilize atau tak. Mmg goats milk compisition dia lebih kurang human milk. Tapi kita tak tahu mcm mana diorg handle goats milk tu kan? baby punya usus pun masih fragile. huhu..kesian kat baby.

Kenapakah hosp tpg tu bukan Brastfeeding friendly hosp??? pelik nih! selalu hosp mmg marah kita bawak botol susu. ni terbalik pulak. huh..mcm2..

anyway, semoga Baby rizqi cepat sembuh dan sentiasa sihat =)

adlyn833 said...

reyna,siannya baby u.tetiba terus takut sebab i pun darah O+. pasal susu kambing tu,i mmg ada dgr tak elok bagi sbb agak panas utk baby.tapi ada gak yang bagi,baby diaorg ok je.so,its depends.
ada yg bagi petua beli ubat kat kedai ubat cina.cakap utk baby jaundice.nanti dia bagi akar2 kayu.rendam and guna air tu utk mandikan baby.
hope,baby u makin ok ye..

puansazusarin said...

siannya baby...semoga baby cepat sembuh yer...pernah juga dengar org kata beli ubat kat kdai cina mcm yg adlyn kata tu...

PUAN THALHA : said...

ryna, pasal blood type tu, tak betul jugak la. sebab i darab b+ and hubby darah a+, tapi baby kene kuning jugak. dari pembacaan antaranya kerana cara pemakanan orang zaman sekarang..kesian baby u masuk wad. i memang tak sanggup tangok baby di letak bawah lampu tu. huhu. kesian sungguh. tapi kalau baby masuk wad, memang hosp akan bagi susu formula sikit sementara tunggu ibu datang.apapun, alhamdulillah baby ryna dah sembuh dari kuning. Faiqa kene bawak klinik lagi esok. harap- harap turun bawah 10, dah tak payah ke klinik lagi. kesian tangok baby nangis asik kene amek darah.. huhu

Alia said...

kesiannye baby u.

i pun tgh pregnant ni minum susu kambing in positive note tak nak baby kene jaundice. but Allah knows more than us.

ada tak doktor ckp ape2 yg elok di makan waktu pregnant utk elak jaundice?

btw, masa mula2 i checkup dgn specialist kt gomen. specialist tu x bg amek salindah ke or ape2 product yg they claim bagus utk otak baby and what so ever. even pil dha pn specialist tu x bg amek. just makan mcm biasa and make sure berkhasiat.

smoga baby u cpt sembuh! :)

harzharun said...

Hola darling...sori lmbt..jarang blog walking skang...xsedar u dah bsalin..anyway congrate ya!...

Qasyaf dulu pong kuning..siap kne intensive photo care lg..which mean kne lampu biru atas n bawah...tido dlm kot spital yg keras xde lapik pong..juz pakai diapers..sayu tol...

Skang semua dah ok syukurlah...keep bf baby tau...
Ciom sket tuk rizqi..muahhh!...

ReYNa said...

hana: itula i x wat research jd camtula..sian baby.hoo..mmg bengang betul nagn wad tu.smpai skan teringat. x mau pi situ dah.,.huhu

adlyn: alhamdulillah baby dah ok skang.ada penah mandikan dia ngan ubat sensei tu.huhu.mcm2 la buat nak bg kuning turun cepat

puansazusarin:baby dah sihat skang..yeay..!ada wat dh kat baby mandikan dia ngan macam2 air la.huhu

thalha: huhu.semua baby kena tp yg darah O agak tinggi la risiko.tp mmg pon maybe zaman skang mcm2 kan.i dulu balun mcm2 tu yg kemungkinan sebab jaundice.makan burger la apa.huhu..x suka hospital tu sbb kita dah ada kat situ tp dia bg gak susu fm tanpa izin.tension btul.mmg sedih gila kalo tgk baby kena amik darah.smpai nangis la kite,huhu.hopefully faiqa pon cepat turun ye

alia: ha;ah diorg ni x bg pon mkn supplement2 mcm tu.especially homeopaty.ada kes kot.takpala.learn from mistake.maybe ada hikmah ni

harz:hello dear.thanks for the wish.takpa lmbat.hihi.dah tlg ciumkan rizqi..oh..ciumkan qasyaf jugak laa.baby rizqi nak kawan.hihi

aTy _faRed~ said...

memang kesian tengok anak duduk dalam tu melalak2..aty ritu pon anak kene demam kuning tinggi gak..kene tahan wad3 hari..sanggup lar aty berkampung kat situ sebab nak bf die..memang pantang cowboy jugak..

sakit hati jugak bace spital tu slamber bagi FM kat baby..tak mintak izin..tak sound ker..??

ReYNa said...

huu..dah sound aty.tp its too late.depa dh bagi.diorg tetap kata cian baby lapar.mmg budus la nurse n doc situ..(still marah),huu

F a i z a h ' s said...

Melawat sini... anak sy kena prolonged jaundice...lg la susah hati sbb hari ni day 36 still ada kuning... da wat check up dgn pakar kanak2 mmg sume normal just dia kena breastmilk jaundice tp xsemestinya kena stop bf... alhamdulillah so far baby amira fully-bf till now walaupun kena breastmilk jaundice... btul apa2 kena wat research n cari ilmu secukupnya... sy smpai xtdo mlm sambil2 bf baby amira every 1-2hour spnjg masa sy gugel cari infos alhamdulillah tahu la serba sedikit sblm doctor explain or nk decide sumthing at least kita tahu sumthing... xdakla redah je kan... apa2 pun setiap yg terjadi pasti ada hikmahnya... utk next baby insya allah kalu kena lg mcm ni xdakla kita gelabah n bg baby mkn mcm2 utk hilangkan jaundice.. ubat dia hnya susu ibu :)