rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, May 26, 2012

Mencabarnya jaga baby boy..

Eh.tajuk entry tu bukan nak merungut.;p.
I just nak bagitau my experience menjaga baby as i'm a new mommy therefore so many challenges that i need to face. Ok.to begin with, i skang ni balik kelate.dah x berpantang kat taiping. Jadi hubby agak jauh la nak selalu mai datang balik kelate kan.Banyak la i need to buat sorang2.nasib my mom willing to take care of baby masa siang2.mlm2 i ler yg jaga.huhu.dahla rizqi ni suka bangun malam!cranky habisla asyik ok ek ok ek ok kalo malam.kadang tu penah dia bangun dari kul 1 pagi sampai la kul 7pg.x letih ke baby ni?huhu..ingat lapar i bagi la nenen.pastu nak lagi.Baby boy ni kuat minum susu banding baby girl. Demand dia tinggi.huhu.nasib baik la susu ada..even selalu sangat la orang2 tua kata i x cukup susu sebab baby asyik nangis je..hmmm..tengok baby i tu dah gemuk still cakap x cukup susu lagi kaa?layan kan aje..dengar je la apa nak dikato tapi dalam hati membara.then lepas baby minum susu mesti nak muakk a.k.a muntah susu.baby rizqi ni perangai ikut sejibik bapaknya kot masa kecik2 dulu sebab dia suka muak lepas minum susu.ehh.jangan nak kata i x burp kan baby tauu,..even dah burp pon dia boleh muak lagi..baru je tuka baju tengok dia muak lagi.begitulah smpai 2-3 kali laa..x boleh biarkan dia ngan baju muak tu coz takut semut gigit dia,,tak pasal lagi mau nangis lagi.sian dia.bersengkang mata la jaga...huuu.so.tuka la baju lagi..pastu baby kencing n berak pulak..nasib baik aku beli baju banyak2..jadi x la kehabisan baju.kalo dalam list korang yang bakal bersalin nanti beli baju baby 5 helai aku rasa x cukup tuu.sila tambah lagi!hahaha..lainla baby u ols xde masalah langsung macam i.everyday baju2 n kain2 kotor baby mesti penuh.nasib baik bapak aku basuh baju baby selalu.I just basuh lampin cloth diaper baby ja.

Kalo baby boy ni paling mencabar waktu nak salin diaper and waktu mandi!i selalu berpeluh2 la kalo nak mandikan baby rizqi ni.Dia x suka mandiii..alaaaa...masuk air je dia nangis.2-3 kalo je mood dia baik n senyap.selebihnya mesti nangis.huhu.dia special sket sebab suara jeritan dia kuattt!maybe efek i masa ngandung dulu i suka kuat suara masa ngaja..(takkan aku nak bisik kot masa ngaja dah keje aku cikgu).i tengok baby girl  my SIL plak senyap je masa mandi.beza sungguh ngan rizqi.haha.Part mencabarnya baby boy ni sebab baby boy suka pancut!unxpected plak tuu!sampai abih la katil mak mertua i ngan katil mak i kena pancutan.hahah.(i berpantang kat bilik mak2 ku).berpeluh serius kalo bab ituu.sesape yang bakal ada baby boy berjaga2 la anda,sediakan lampin banyak2 bukan untuk cover montot dia aja tapi utk cover takut2 dia pancut masa u ols nak angkat dia salin diaper.haha..

Okla,.tu je nak cerita.Maybe ada di kalangan korang yang pernah hadapi situasi macam ku.Till then..tata.thank u for reading this entry:)

Sharing you my pic of baby boy setelah ditukar lampinnya. Oh.ni time dia lepas kena cukur.jadi botak!hihi.Rambut baby sebenarnya curly.

baby Rizqi is wearing CD thirsties.

p/s: Orang kata jaga baby boy memang susah masa kecik tapi bila besar senang nak jaga:')

12 comments:

amal said...

hehe.. mmg mencabar jaga baby boy kan. demand susu dia lebih2. anak saya pun selalu muak susu ni. bukan takat kot mulut, kot hidung pun keluar jugak huhu.. takleh tinggalkan dia sendirian. shaheem suka plak mandi hehe.. tak pernah lagila dia melalak time mandi.. bab pancut tu pun setuju jugak. lepas mandi ke ape kena cepat2 pakaikan diapers. kalo takkk.. abesla.. lagi satu kena selalu tutup la bird dia tu ehehe..

btw, thirsties owl comel! shaheem tak mampu nak pakai. mampu pakai sunbaby ngan babyland je hehehe

ReYNa said...

huhu.rizqi ni kot yg special x suke mandi.berperang ngan dia je kalo nk mandi,kena suhu yg betul baru dia senyap.huhu.beli 1 je thirties.mula nk oiwl tu tp dah sold out jd beli yg gambo pokok tu.hihi.sy beli semua brand kunun nk cuba2.tp suka la babyland.sesuais ngan rizqi

LoVEaQshA said...

Erm baby gurl pn lbeh kurg jer mncbarnya..sm cam adelia siang tdo,mlm bjga dr kul 10mlm smpla ke 7am..
Adelia pn mlm asikla nangis,stiap stgh jam msti nak nenen..da lm dia ngempeng ingtkan da knyg elk letak nangis lg cam kna dera rupanya nk ngempeng jer..
Tp adelia suka mandi..rizqi bby boy mmgla kta thu kna alert cpt sb suka pncut yg peliknya bby gurl ni pn tiap2 ari kna salin tuala baru sb smntra dr dapo nk ke blk blle dia berakla kncingla..selalu gak terpk lu ada ank laki cmnela erk sb msti kna pncut jer..huhu
Apapun best kan pglman nie sume..psal jg mlm nie ms mla2 dlu siap nangis sb xkp tdo je..hahaha ank nangis maknya lg kuat nangis dr ank..skrg da bole trimela jgk wlpn ttp ngtuk sb mlm patut kta tdo tp xdo..

thisisfarhana said...

rina.. masa bukak pampers suh rizqi cicing dulu, tp pampers still kat dia la jgn alih lg.. hehehe. then cakap shhhhh shhhh (ala, bunyi kencing yg org slalu buat tu utk train baby kencing). sophie pun gitu gak.

aTy _faRed~ said...

reyna...samaaaaaa..!!!! memang jage baby boy lain sikit kerenah nyer..bab kencing memancut tu..huhu..memang..abes semua comforter aty..kalau kene gaya..ngan aty sekali kene..!! ;p
tapi part mandi tu lain..qaleef tak merengek..tapi tak tau ar die suker sangat ker tak..tak nampak agi..;p
haaa..yang lain2 memang sama..lagi2 part susu banyak ngan muak muntah tu..sabar jer ar kite2 ni ek..;)

~zuera~ said...

baby i suka mandi.tapi time nak pakai baju baru stat bunyi.bab pancut lak mcm dia tunggu2 time tukar diaper baru dia nak kencing.rasanya dorang ni puas lagi kot dapat pancut dari kencing dalam diaper or cd.

~YUN~ said...

Btul tu!agreeee!tapi xpe,fro time to time,lama2 okey..now afif pn sng je..pndai bwk diri.dulu nk tdoka die mummy yg nangis,huhu

~ NANA ~ said...

my baby boy pon kuat minum susu! nk susu je selang 1-2 jam...lotih maknya! bab pancut tu mmg selalu dh terkena! haha

ReYNa said...

loveaqsha: rasanya most babies mmg nak ngempeng kot ek ngan maknya.huhu.kannn..mmg kite nangis gak lah bila kite x cukup tido nak layan baby lagi.tp tu laa.pengalaman:)

fana: dulu ada wat kat tpg.pastu kt sini lupa nak wat.kite angkat cket bontot dia nak alih towel tetiba dia cicinggggg!!kena pulak kat iii.

aty: haha.mmg rizqi ni spesel laa sorang dia je suka mandi.tu yg pelikss nii.tp skang tgk dia mcm behave sket dah.reti la nak mandi sebab mak dia asyik nanyi2 masa dia mandi..huhuhu..tu la.kite ada baby boy ni mmg selalu la kena pancutan.anak mandi maknya pon kena tuka baju lain

zuera: ha;ah la..ye x ye gak.dia mcm syok je kencing bila x pakai diaper dia.huhu

yun: hihi..ada anak laki mmg gitu kan.kena sabar je la jwbnya.huhu.eh,sama aa,masa awal2 dulu mcm nk nangis tidokan baby,hihi

nana: haha.sama2.sampai rasa kering la susu.kuat sgt nak minumm.hihi

ryy.han said...

Myself dh 2 baby boy pun masa 2nd baby pun still kena pancut...huhu ingat 2nd dh expert tp sama je

ReYNa said...

hihi.mmg susah nak elak kan.i dh bape kali kena even dah tutup2 bird2 dia

Mummymarce said...

Hye u..sory 4 asking..ritu u deliver kat permatang pauh kan..actly nak tnya u tau x sapa2 org yg pnd urut org pas bersalin area2 Bm o permatang pauh...i still tercari2..maklumlah 1st tym bersalin sini...hope u can share...