rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 12, 2012

Persiapan Beg ke Hospital

I'm now 35 weeks. 
Suddenly, i felt like my fingers grew bigger.especially my right fingers.dah start rasa kebas2..tak tau pasai apa. kaki pon mcm ngilu nak jejak lantai..tapi bengkak tak la sangat,.Tapi kann..Masa 34 weeks haritu pulak dah start kuar something mcm air gitu from my cik B. I'm so curious n pelik sangat sebab boleh tetiba basah baju kat part tu? And that week also i rasa sakit perut cam senggugut tu tapi yang very2 mild..tak la smpai guling2.;p.

Checkup sudah dibuat untuk 34 weeks haritu kat KK..everything is ok and baby's weight is 2.4 kg..wow.thats why rasa makin berat perut. I think my baby's weight will be 2.7-2.8kg bila sampai due nanti.hihi.mcm i dulu.

Minggu ni my parents datang. jadi boleh tanya macam2 la. Memang mak i kata kena bersedia dah sekarang ni takut in case anything happen sebab dia dulu tak keluar tanda mcm darah, just sakit perut. Biasanya orang kata kita akan ikut macam mana mak kite beranak dulu.As a reminder to myself, adik bongsu i kuar masa 34 weeks n but still healthy..n semua adik2 i termasukku diberanakkan lebih awal dari tarikh due...Ustazah sekolah i jugak ada bagitau dulu dia beranak masa 34 minggu n  mmg ikut mcm mak dia.jenis kuar awal gitu..oHHhh...lagi berdebar la..Jadi i dah start wat preparation la sket2. 


the orange bag is for me n the brown bag is for my son.huhu.Guna checklist dari mypermatahati. ada a few things yang tak complete lagi untuk i macam blouse.i baru ada 1 kot yang berbutang. mak i nasihat cari yang besor sket since baju i before pregnant banyak kecik.jadi esok kena beli lagi. Jadi beg2 ini belum masuk lagi dalam bonet keta.

Hospital checklist for me:



Hospital Checklist
Qty
Done
Remarks

* Mommy*



1
Buku pink/kad merah

selalu ada dlm keta
2
IC

always in my purse
3
handphone


4
Blouses/clothes
5

baru ada 1 yg butang dpn
5
Stokin
2

6
Kain batik
3

7
Inner wear/panties
5

x cukup lagi.org kata better beli saiz besar
8
Toiletries


9
Books/magazine


10
Towel
1

11
Face cloth
1

12
Maternity pad
1
ada beli yg gelung jugak
13
Slipper
1


14
Camera

hubby akan bawak
15
Air/minyak selusuh


air x elok lagi letak dlm keta
16
Minyak angin

minyak herbanika
17
Air zam-zam


mintak hubby bwk
18
Food/drinks

mintak hubby bwk
19
Thermos



20
Plastic bag
1

21
Sweater
1

22
Comb
1

23
Breast pad
4

24
Nursing bra
4


*Baby*



1
Diapers
6

2
Baju butang depan
3

3
Minyak telon
1

4
Wet tissue


5
Towel
1

6
Mittens & booties
4

7
Bathing

travel pack Johnson & johnson
8
Receiving blanket
3

beli 2 je
9
Barut
5

10
Topi
1




Ini pulak my air selusuh.Minta tolong husband ustazah kat sekolah buatkan.Ada kurma, minyak kelapa dara dan air (botol besar). Lagi 2 botol kecik tu mintak tolong hubby buatkan.I siap label 1 botol air zam-zam dan 1 lagi guna air biasa.Bertungkus lumus la dia baca n niatkan  supaya i mudah bersalin..aminn.thanks hubby.love u so much. Hari2 i dah start minum semua jenis2 ini since masuk 34 weeks.(ikut nasihat ustazah sekolah)

My parents pon ada bawak dari kelantan.2 botol besar air selusuh n minyak selusuh.wahhh..kena rotate minum ni. Tinggal akar fatimah je belum rendam.kena tunggu sakit contraction lah kot.ada cikgu suh minum masa 36 weeks dah,emm...Hopefully semua dipermudahkan dan dimakbulkan doa,thanks so much papa mama bawak semua itu..diorang tau i sangat penakut.mintak2 jadi berani nanti demi baby..

p/s: Ini semua sebagai usaha saya. Semuanya ditentukan Allah..Harap dimakbulkan.


21 comments:

LoVEaQshA said...

bdebar+xsbr kan..~
nti nk copy paste checklist nie yer..(^__^)

Hana Soffelia said...

Tiba2 i lak excited bla baca preparation u. hehe owh, btw, u org Kelantan ke? Same with me. nanti blik pantang kat sana eh? Hope everything was fine k.

NoRr said...

wow reyna...pelbagai items nampaknya~ i pun excited tengok... for my case dulu, semua benda yg dibawa lagsung tidak digunankan sebab semuanya hospital bagi. nak balik baru pakai baju seniri n baju baby seniri. hehehehe...penat2kemas beg, bawak balik macam tu jugak.

anyways! caiyokkkk!! dah x lama lagi tu. my baby was born at 37 weeks ;)

Mrs Chot said...

Woowww...Insyaallah, everything's gonna be fine...Bila i tengok checklist tu I pulak yang rasa berdebar2 and takut....Huhu....Good Luck Reyna!!Nanti2 cepat2 upload gambo your son! :)

aTy _faRed~ said...

same ar reyna..mase ai masuk 34 minggu baru ni..ai pun ade rase sikit macam senggugut..tp tak teruk sngt pon..n my pelvis pon dah rase ngilu..tp dokter kate normal-may be baby ngan carik jalan kat situ.tp dokter pon kate..memang kene standby..gud luck tuk kite berdua..;p

sapphire said...

Rina..thanks for the check list..now I have some idea on what to pack.. :)

Semoga selamat semuanya..amin amin.... :)

najmi said...

Rina, bagusnya well prepared.
Semoga dipermudahkan Allah swt. Amin

Tak sabar nak tgk ur baby

Byzura Mj (By) said...

wah dah banyak persiapan. By dah masuk 36 weeks + belum siap lagi..nak nak air tu semua.. wuaa. cuak plak

a Y u said...

harapnye sumenye lancar nnti.. (^_^)

bersalin private ke gov..?kalu gov,jgn bgtau minum air selusuh klu diorg tanya..konfem y kena marah.. i dah kena marah ms nak bersalin thun lepas.. n ramai org cakap,nurse kat gov memang tak bg minum air selusuh..

ReYNa said...

loveaqsha: boleh2.sila lah copy.huhu,.ni pon ubahsuai sket dari mypermatahati

hanasoffelia: ore kelate?hihi..yup2!satu negeri la kite.plan nnti blk kelate lepas kuat sket.huhu

norr: ooh.ye ke semua hospital bagi?bagus tuhh.kalo tertinggal brg jadi x risau la coz hospital bagi ye dak?hihi

faten: thanks faten.doakan lah daku.x tau la camne nnti.hopefully semua ok.gambar sudah semestinya,.huhu

aty: tu la kan.kite due dekat2 ni.kena standby la gitu.tengok aty dah buat air selusuh haritu terus semangat nak buat gak.huhu.semoga semua dipermudahkan utk kite.

ReYNa said...

nilam: hihi.kena get ready lor coz dah masuk 35 weeks kan.nnti nilam pon gitu la gak.thanks nilam.

mie: thanks mie...nnti anak kite boleh geng la kan.hihi

byzura: sempat lagi ni nak buat air selusuh.huhu.mintak hubby buat pon dah ok:)

ayu: i nak bersalin kat private.huhu.kalo ada ape2 baru gi govt.tu la ada dgr gak pasal tu tapi kan air selusuh tu just air yang dibacakan doa kan.pelik tul nurse x bagi.

~ NANA ~ said...

wahhh dah dekat! i pulak yg excited...hehe

choclairissa @ intan marliana said...

wahhh bagus2..nampak awak dh sedia anytime dah ni..suke2..happy ofr u dear :)

ReYNa said...

nana: mmg dah dekat ni.hihih.lagi bape minggu je

intan: sebenarnya x bape sedia tapi buat2 la persediaan sket,.hihi.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

waa bagus2..gud luck ye n dpt bersalin normal..amin

ReYNa said...

thank u kak rose.hopefully selamat semuanya..aminn

!k@ said...

dah dekat dah..semoga semua dipermudahkan..amin..
reyna: yang panties tu beli disposable je..banyak pun xpe..senang pakai masa heavy flow..

thisisfarhana said...

banyaknye air2 u tu. hehe. i tak wat pun lagi. tapi dah pesan kat miki suh watkan. barang2 keperluan yg basic pun hospital dah sediakan kan klu u beranak kt private...

ReYNa said...

ika: aminn.semoga makbul.eh.baru beli yg disposable td.hihi.nmpknya kena beli lg nih.thanks:)

fana: xpe sempat lg u bleh suh miki wat.tu la.bnyk pulak i nk minum ni.tp takpe la sbb tu semua air doa.huhu.hopefully selamat semua.i prepare je brg2 tu takut apa2 jadi.hihi

~zuera~ said...

tenkiu sbb share list ni.i nk pack barang to hospital.tgh dok buat list teringat i penah baca kt blog u..so i cilok da la.tengs!

Ummi Raid said...

Harap dapat dikongsi bersama. Set Pengurusan Uri Ummi raid.
http://ummiraid.blogspot.com/