rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 28, 2012

Breastpump mana jadi pilihan?

Dah 28 minggu ni.tapi breastpump x beli2 lagi.I want a breastpump!!huuu.Firstly i wanted to wait for the expo la mana tau dpt pakej murah2 kan.tapi bila tengok perut dah besar2 ni cuak la jugak kan takut tak terdaya nak gi beli belah.


I dah buat review and kaji apa yang sesuai untuk ibu2 bekerja.. macam2 pilihan tapi yang top 3 dalam pilihan ialah:

1) Medela freestyle
2) Ameda Lactaline Dual breastpump
3) Medela Swing

Nape i pilih 3 di atas?boleh tengok juga entry adik iparku, fana. Dia pon sama la tengah cari breastpump yang the best and sesuai dengan bajet. Mari tengok apa yang sepatutnya every m2b should take note when you are searching for a better breast pump:-

1)Bajet
-Of course bajet jadi keutamaan. Bagi orang yang ada lebih rezeki jadi tak ada masalah tentang hal ini. Bagi aku, pada tahun ini nak sambut baby n kena bayar rumah yang bakal siap thn dpn.Banyak kekangan juga tapi aku percaya pada rezeki anak. 
-Ada sesetengah blog i baca just guna tangan saja utk expressed susu.Kalo breastpump tu sebagai alat pembantu sahaja. Ada lagi satu ramai jugak suka pakai manual breastpump. Ianya lebih murah berganda-ganda tapi kena lama sikit la kalo nak pump susu kan. Untuk orang yang nak sentiasa cepat macam i x boleh la..huhu
-Doublepump electric  ada pelbagai jenis. Kalo yang paling popular and boleh buat macam2 keje smbil pump sudah tentu medela freestyle. tapi harganya buat i senyum kelat. tgk nanti walaupon ianya mmg idaman. Yang kedua popular ialah spectra 3.Ramai orang suka pakai ini sebab dia murah.Rata-rata i blogwalking tengok mmg ramai yang pakai.Pump boleh dapat dalam RM400-600 tengok pakej. Kalo Ameda Lactaline dalam RM700-900.  Yang ni x semua tahu brand ni tapi dia popular kat overseas. Suction x sakit and kelebihannya susu tak akan flow masuk ke tiub seperti jenama lain. kira very hygiene la. 

-Kena sentiasa ingat pam mahal x semestinya menyebabkan susu keluar banyak,ia cuma memudahkan sahaja.Paling penting jangan tension or stress barulah kita akan selesa untuk mengepam.

2) Ilmu

- Perlu ada ilmu tentang penyusuan. Macam i banyak baca kat blog orang. x sempat pergi kursus lagi sbb selalu kursus kat penang asyik clash dengan time i takda.Kena banyak tanya dengan orang la gini especially otai2.
-Makan dan minum kena berkualiti. Susu berkualiti menyebabkan anak akan dapat cukup khasiat:)

Boleh google makanan2 yang boleh menambah susu badan. I tengok my friend makan fenugreek.

3) Situasi kerja
-Kalo kerja banyak dan nak cepat, baiklah beli doublepump. Orang kata doublepump lebih stimulate pengeluaran susu dan boleh kosongkan breast dalam satu masa sambil buat kerja.Jadi i rasa penting beli yang double punya.
- Wanita yang selalu on the go, kerja banyak travel n pergi ke sana ke mari, pilihan yang baik adalah jenis portable dan ringan. Mudah untuk dibawa. Mcm i keje cikgu, x bnyk travel tapi kalo cuti bnyk gak travel..hihih. kalo blk umah kena buat kerja juga walaupon kerja setengah hari.
-If tempat kerja yang takde port elektrik, disarankan beli pam manual or beli yang boleh pakai jugak bateri macam medela swing/ameda. Kena beli la bateri spare untuk itu.

4) Suka jenis pam manual atau pam elektrik
- Ada orang cakap pam manual bleh sebabkan nipple sakit. Tapi ada juga kata tak sakit.malah lebih banyak susu keluar berbanding pakai elektrik...
-Ada orang suka pakai elektrik sebab senang, jimat masa dan tak lenguh tangan nak pump. (ini kategori i yang mmg suka kerja senang)

5) Boleh guna sampai bila?
-Kalo rasa nak ada baby lagi lepas ni mmg worth beli yang betul2 puas hati. Kalo anak yang dah ketiga, keempat gitu rasa2 macam better beli yang x mahal sgt.huhu



Ok.Jadi apa pilihan breastpump yang terbaik?

Terpulang kepada kita, pilih mana yang kita suka dan mampu..:)

Pilihan breastpump idamanku:






source: google

p/s: Sape penah pakai ameda lactaline ni?banyak review cambest je.huhu. Or should i wait for the expo to buy the breastpump?I've seen many m2b went there and got so many gifts after bought the breastpump package.aduhh

21 comments:

~ NANA ~ said...

yup, bab breast pump ni mmg byk faktor yg kita kna consider sblm beli...

kdg2 i mcm kecik hati jugak kalo i ckp medela freestyle tu bpump idaman hati i tp tiba2 ada yg mcm nk kondem ckp "pakai tgn pon blh" "buat apa mahal2 kalo hasihnya lbh kurang je" & mcm2 la lagi...

secara peribadi, i rasa kita lebih tahu apa yg terbaik utk kita & keinginan manusia ni tak sama kn? hehe

iizla said...

kalau ada duit lebih, ape salahnye berbelanja sikit utk breast pump yang agak mahal. saya suggest medela freestyle. mcm saya skrg pakai spectra tapi tak sabar nak upgrade ke medela. huhu

Leonora Halim said...

Reyna.. i've tried several brands.. do refer to my review on my old post as below..

http://leonorahalim.blogspot.com/2011/05/various-breastpumps-review.html

that was almost 8 bulan dulu.. skrg, Spectra masih bertahan.. saya punya medela mini electric dah rosak.. huhu.. maybe penggunaan yg sgt berleluasa.. ahaha... if ada M2B ask me now, apa yg patut beli, i would recommend spectra 3 sahaja.. one whole set maybe lam 300++ sahaja.. i pakai spectra dew... size besau sket.. berat nak hangkut dari umah ke opis sume..

selamat mencuba! :)

Julie M Gumpil said...

HI.. best baca blog u ni.. I pun pakai pump ni... suka sangat.. cepat dan suction dia kuat... Ermm.. nak tak kita tukar2 blog? ni blog i: http://health-wellness-nature.blogspot.com/... see u k...

ReYNa said...

nana: btul nana.bnyk benda nak consider bile nak beli breastpump especially kalo kite target nak yang best2.huhu.

iizla: nak upgrade ke medela freestyle ke?bestnya.hihi.ni tunggu la kalo ada duit lebih mmg nk beli jugak

leonora: ramai org pakai spectra3 kan?dah tengok ur post.pakai spectra dew ek.btul la org kata besau yg tu.i minat yg senang nk bawak n ringan.hihi.

julie: hi julie.thanks baca my blog:)pakai pump spectra3 jugak ke or yg mana ye?

hana yoriee said...

hana pun belum beli lg breast pump. kalo ikutkan mestilah nak fs..tp itu lah, bajet! hoho..

hana penah terbaca kat KIM pasal unimom allegro. double pump yg plg murah setakat ini. dlm rm360 jer utk double pump. tp 1 je la..dia takleh heavy duty mcm spectra. swing pun org ckp takleh heavy duty.

and one of my friend experience yg pernah guna fs and unimom mezzo (manual pump) bgtau. production sama banyak. cuma fs kita blh guna smbl nyapu n buat keja. manual tak boleh la. sume ada pro and cons.

yg penting dpt bf and pump. ada demand ada lah supply =). nnt hana pun nak wat 1 post pasal ni..hihi =)

aTy _faRed~ said...

better tunggu mase expo kat Mid valley nanti..lebih untuk..kalau bukan lebih murah mungkin dapat harge package yg lebih berbaloi..:)

thisisfarhana said...

susah kan nak pilih... hehehe. cuba check, dah ade susu belum? hahaha

ReYNa said...

hana: btul tu.org kata production susu x bgantung sgt kat pump.tp kalo pum tu memudahkan lg sy suke..huhu.nnti hana pon post la apa yg hana beli nnti ok:)

aty: nak tggu expo tu jugak tp x tau la boleh ke larat nk travel bln 3 nnti.hihih.mcm aty dpt bnyk murah kan.syok gile

fana:susu x kuor lg lor.u dah kee?huhuh.org kata dia start kuar bila dh lps bersalin.tp ada gak rezeki org kuar awal

thisisfarhana said...

hr tu saje gatai picit. ade la. nervous gila tengok. hahaha. cube u picit2 sikit mcm cara nurse kat klinik tu ajar. hehehe

ReYNa said...

hari2 duk picit.mcm xde pape pon.huuhu.huiyooo..!rezeki tu fana oi.baru 6 moths sudah kuar,.hihi

thisisfarhana said...

u picit tak betul kot. haha. xtau la.. sbb baca2 hari tu org cakap at 6-7 months breast dh start producing milk kan....

ReYNa said...

i baca plk kalo pas beranak baru bleh kuar susu sbb hormon susu tu aktif bila placenta dah bercerai dari badan.huhu.ada plk kata kalo kuar awal maybe bleh premature baby sbb rahim mengecut.dunno la.tgk org kot

PUAN THALHA : said...

i beli madela swing sebab cukup la dengan budget. hehe. kalau di ikutkan, mahu madela freesyle gitu. hee.

eT said...

me suka pam yg boleh buat double pumping...sbb bila pam sebelah...sebelah lg pon akan kuar susu jugak...xder la rasa rugi...hehe

ReYNa said...

thalha: mmg kalo ada rezeki lebih nak la yg freestyle tu kan.huhu.

eT:btul2x..sbb tu rasa mcm nk yg double.hihi

SaRaH SaLiHaH said...

Rina...
buat masa skrng, sy SGT SUGGEST FS..
sbb mudah dibawa ke mana sahaja..
(buleh refer kak long,kakak Mie tu..)
so far..harganya tak lah mahal..
kl beli online..boleh dpt RM1.4K..
RM1.5..RM1.6K..dan boleh byar ansuran bbrp bulan..
serious amat membantu!!!

Amalina said...

hi reyna..

saye pakai spectra je..yg old version (bukan dew)..alhamdulillah so far my breastfeeding journey sgt smooth dgn spectra..quite bulky..tp if beli dgn bag sume..takde berat sgt =)

ReYNa said...

sarah: pkai FS gak ek?tu laa sy teruja tgk kak long mie pon pakai.huhu.tp ni haa sy bnyk benda nk beli thn ni tu yg jadi kepet tu.huhu

amalina: tgk ramai org pakai spectra kan.kat my tmpat kerja pon ada.so far dia kata mmg ok cuma bulky sket.hopefully my breastfeeding will be smooth jugak mcm awk:)

Noorly A Puad said...

Inginkan tip2 tingkatkan penghasilan susu, kunjungi http://mamahazeeq.blogspot.com/

CT Pqa said...

jom jalan2 dalam blog sy http://mrmrsfirdaus.blogspot.com