rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 23, 2012

Nak beli set bersalin

holaaa...

Now i'm on holiday..CNY cuti seminggu taauuu..best gile.hihi.sbb boleh tenang diri n layan tenet cari barang.yezzzaa.cuti x boleh dipersiakan.nnti balik takdak masa nak pikir.pikir hal sekolah je.oh.now i'm in kelantan..my parent's house.baru smpai smalam.nanti minggu ni boleh la wat kenduri 7 bulan.adat orang kelantan kalo dah 7 bln biasanya buat kenduri doa selamat atau sembahyang hajat,kalo dulu2 buat lenggang perut. patutnya kenduri ni keluarga belah hubby kena buat.tapi my parents pon nak buat juge.sbb nak berkat .macam cepatnya masa berlalu,ni dah genap 7 bulan kan.baby pon makin aktif la.huhu

So, for tonight update.I'm looking for a confinement set. but bukan yang jamu2 tu. Untuk makan2 supplement lepas bersalin tu i dah beli set salindah yang complete.skang ni duk makan salindah la smpai la hari bersalin nnti.huhuu.jadi x perlu dah jamu2.Dalam kepala ni nak beli yang mcm ada bengkung, minyak panas, pilis, tungku n also mandian herba.Nanti berhajat nak gi mum's dream gak kat KB.jadi boleh la usha2 barang keperluan kan.nak beli bengkung jugak.mana satu ye yang paling ok?my mom dulu pakai nona roguy.i penah pakai minyak dia gak.best..tapi bengkung tak tau nak beli brand apa.huhu.orang kata leesa formula bagus jugak bengkungnya.any ideas?


sumber2: mumdreams
minyak berubat ni ramai cakap best pakai.dulu packaging dia warna purple kan.
boleh dapat info dari mysetbersalin

kalo tungku my father said nak cari kat sungai.,yang my mom punya dah kena tinggal kat kl n trg dulu2.skang dh tutup kilang mana nak ado dohh.tapi dia ckp batu sungai tu kena cari kat ulu2 sungai la pulak.skang ni time hujan lagi sian pulak dah nak suh dia cari.so alternatif nak beli tungku besi n tungku moden gak ler.ok ker tungku besi tu?tengoklah nnti.ntah2 borong semua kat mumdreams nnti.huhu.

9 comments:

aTy _faRed~ said...

saye pon baru buat kenduri 7 bulan minggu lepas..ikut adat jawa johor[mertua]..kalau dulu2 mertua kate ade melenggang perut bagai..tapi sebab saye tak nak..huhu..bg saye cukup sekadar air yasin, doa selamat dan solat hajat moge dipermudahkan sy bersalin nanti..:)

thisisfarhana said...

so u beli yang mana ni? i maleh nak survey.. nak ikut u je beli mana elok. hihihihi

ReYNa said...

aty, sy baru tau adat jawa pon ada gak ek lenggang2 perut.huhu.igt org pantai timur je.btul tu aty.cukup la ngan air yasin, semayang hajat n doa selamat.yg penting berkat mudah utk bersalin nnti:)

fana, i rasa nak beli luaran punya.sbb i dh ada salindah lor.u nnti kena kot beli jamu2 kalo x buy salindah.huhu.nnti i review apa i beli

thisisfarhana said...

ye ke. i ni takut sikit mkn benda2 pelik ni. hahaha. nk tny budak2 ofis gk aa cmni.

F a i z a h ' s said...

set bersalin NR tuh dgr cerita mmg byk +ve la...selain membanyakkan susu ibu...tp should be avoid dulu masa bb kena jaundice... mana2 ubat jamu mmg awal2 tuh elok elakkan dulu sehingga keadaan baby ok n stabil :) nti panas n jaundice lmbt lak turun... just an opinion...thanx visit blog sy ^_^ nti exchange link okeh...

ReYNa said...

fana,i tgk azreeen n ida mkn salindah cam ok je tu yg beli.cikgu2 sekolah pon ramai makan salindah.diorg tok guru i ler.ihihi.kalo jamu2 tu i x mkn kot takut gak efek baby,tu nak luaran je

hi faizah.btul la org kata mmg NR bnyk org suka pakai.rasa nak beli yg tu kot tp x minum lah teh2 herba.hihi.takut gak kena kat baby kan mcm awk kata tu.ok..i've linked ur blog:)

byzura said...

cuba search warisan mama rasa ada bengkung juga...try tgk...rina, stylo mama complete set modu pun ok dia dual breast pump siap beg,botol n hrga mcm berpatutan...slalu bc pa&ma tu yg tau tuh...hikhik....

ReYNa said...

kak by..modu tu mmg comel sgt tp dia pkai letrik je .huhu.sy nak bleh pkai bateri n letrik.kak by dulu pakai bengkung apa?

byzura said...

ouh ye ke...hmm susah juga kal pkai letrik je kan,nnt dlm keta ke nk pam pyah..hiii..k.by pkai benkung tradisional je yg pnjang berjela2 tuh, turun temurun tau bengkung tuh nenek buat...kna sorg tlg pgg....hikhikk...skarng mcm2 dh komersial bngkung lbh mudah;)