rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, February 25, 2012

32 weeks @ 8 months update

Hello all. Look at my pregnant tummy.dah 32 weeks.Selalu berkira2 bila nak 8 bulan ni.tengok2 minggu ni dah 8 bulan pon.esok nak masuk 33 minggu.biasa la i update lambat cket.,huhuhu.

ini one of my baju maternity. kain cotton.Tempah khas la baju maternity sebab i kan cikgu jadi baju kena bertukar2.huhu.nnti boring.lagi satu sekolah i tu cikgu dia suka fesyen2.yang mengandung pon nak fesyen2 jugak.hihi. lagi satu perut kan makin besar.jadi x sessuaiiis la pakai baju ketat2. Baju kurung i bnyk baju kurung moden.jadi kena la buat special cket,i'll review later my maternity wear collection.(wahh..collection keee...padahal baru 4 je buat).nnti nak pregnant lagi simpan la baju2 ni boleh pakai lagi,.

Look at my perut.  .tee heee..all my colleagues ckp  perut kecik la...steady aa boleh jalan2 naik turun tangga..berdiri  bla2..tapi they all x tau i kalo balik umah confirm nak rehatt jeee..keje pon malas2 je buat.


Apa i rasa & perubahan i bila dah masuk 8 bulan ni?

  • Semakin hari rasa semakin panas!skang tido pakai kain batik je la. Kalo dulu i takde kipas pon rileks je.siap tido ngan selimut la.tapi skang takde nyee.
  • Malam2 mesti bangun gi toilet.kadang2 smpai 3 kali. rasa baby dah turun n menekan pundi kencing jadi kita akn rasa nk kenc..je
  • Kadang2 rasa letih sangat sebab jalan2 banyak kat sekolah.nak wat camne keje dh begitu,(tapi org kata kalo bnyk jalan n senang beranak..aminn)
  • Selalu risau takut nak terberanak.huhu.sebab perut kadang2 asyik mengeras especially bila bangun tido.kalo rasa macam kuar something/discharge trus gi toillet,(tapi takda pape pon sebenarnya..perasaan je lebih)
  • Kaki bengkak sikit tapi masih under control.hihi. nurse tulis slight edema (swelling).Kena tido kaki letak tinggi sket mcm letak kat bantal. (dah buat tapi still jadi lagi..)
  • Kedudukan baby cephalic..which means normal.yeaay..good boy!
Itu la antaranya...

Sepanjang pregnancy alhamdullillah tak banyak alahan n baby ok.awal2 alahan tu biasa la.,Ada sekali  penah risau jantung baby berdegup laju sangat..(170 last check kat klinik desa)..siap nurse suh rest dulu 15 minutes, then check balik.kalo masih tinggi jugak kena gi spital,.huu..i pon rest la kat klinik tu..baru ok baby's heart beat.rupanya sebab dia tengah aktif time gi check up haritu. oo..baru la i tau. 

Kalo kite gi klinik govt ni mmg details sangat la takleh tu takleh ni kan..Nasib baik result MGTT i ok..cuma prob i haritu berat badan x berapa nak naik dah. nurse ni kata kalo static je berat x leh gak.,kena la gi check lagi..boring tul..dah setiap minggu gi klinik nak kena check berat. Akhirnya, setelah i makan banyak2 , hari isnin haritu berat i naik gak ler 500g.hihih..

Okla ..thats all for tonite. Mesti ramai gi motherhood expo kat klcc tu kan.i x leh gi coz my mom dah tak bagi i gi travel jauh2 since dah masuk 8 bulan. (sedihh tak dapat gi yg kat midvalley jugak bln 3)..my mom dulu penah deliver adik bongsu i masa 8 bulan.jadi kena extra hati2..hmm..

12 comments:

SaRaH SaLiHaH said...

he he he..
mmg sgt nak berehat kl dah mask 8 bulan..
Buat Reyna..rest byk2..nnt baby dah kuar..tak sempat nak rest2 lagik..hahaha..
anyway, jgn lupe minum susu ya..
haa, dah leh selidik2 ni..menu2 time bpantang nnt..selamat ya!!

ReYNa said...

hihi.tu la sarah.semua ckp kena rest bnyk2 ni.nnti kuar bb x sempt nk rest kan.huhu.ok,.kena tgk menu berpntg dh.mintak2 lauk yg sy lalu mkn.

ck a.k.a anggerikhijau said...

simptom kita sama je reyna..especially bab berat badan tu..sussah gilos nak naik..time xpregnant bukan main mencanak dia naik.kadang smpai rasa nak sepak je bila org asik dok sebut, perut kecik..geram pun ada..maklum la,tgh preggy kan,sensitip lebih skit..

[s.u.r.i.a] said...

saya ni senang-senang je naik 2kilo hehe. insyaAllah, yang penting baby sihat.

thisisfarhana said...

i perut xdela besar sgt. badan i je yg naik berkilo2! badan senang serap food jd daging kot. haha. budak ofis i pn cakap perut i x besar. yg MIL lak cakap perut mcm dah boleh beranak. confuseeee. huhuhu

ReYNa said...

ck: pelik kan nape x mo naik sgt badan ni.hihih.smpai risau2.diorg duk kata kecik la perut apa semua tu lagi la menambah stress.

suria: senang ye u naik badan.rasa ikut body org kot kan

fana: i mcm setuju yg MIL u ckp tu.hahaha.ye la tgk mcm lebih kurang i je padahal beza sebulan.mesti bdk2 opis u tu mmg time pegnen badan naik berkilo2.tp mcm tgk body org kot.

aTy _faRed~ said...

same ar...mase jer 8 bulan memang ai pon asyik rase nak terberanak..takut jer selalu..huhu

thisisfarhana said...

xtau la. tapi budak ofis i memang pregnant perut besar2. makan byk sgt vitamin kot. huhuh. malas nk layan bile org cakap perut kecik. hehe

ReYNa said...

aty: 8 bln ni mencabar minda n emosi btul kan.huhu.hopefully kita dpt beranak ikut time dia

fana: u perut kecik diorg kata?kalo i ni lagi diorg kata mcm 6 bulan kot ngandung.hiihi

nizabeba said...

jelesnye badan susah nak naik..hehe.. mase dah 8 bln ni, perut akn salu rase mengeras.. i byk kali false alarm, asek gi spital je ingt dah tiba mase..hehe..so, reyna rest byk2 k. x sabar nk tggu bby boy kuar =)

ReYNa said...

niza, mmg x sabar tp at the same time tatutttttnyaaa.hihiii.tu aa..badan susah nak naik even makan banyak.masa blum pregnant sng plk nak naik.hihi

Hana Soffelia said...

Ololo comelnya bump dia. Tak sbar gak nak bump mcm tu. I dh msuk 5 bln tp bump still small. hehe