rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, November 30, 2013

Genap 1 tahun 8 bulan

Alhamdulillah.Rizqi Aqil dah 1 tahun 8 bulan semalam.Dah pandai macam2.Selalu tergelak kalo tengok apa kepandaian dia yang terbaru.Macam semalam dah pandai pulak nak mencangkung bila kita nk cuci kalo dia poop2.haha. Ok.nak list sket apa yg dia dah dapat sepanjang ni.Just for my reference kalo tetiba rasa nak ingat balik apa ye cik iqi pandai.
1. Dah boleh sebut hujan kalo nampak hujan.
2. Boleh sebut mommy dengan jelas.Sebelum ni asyik panggil abah je.hihi
3. Boleh panggil atuk, nenek n bye pah (bila bye2 pengasuhnya)
4. Reti nak turun naik tangga.Kalo biar dah lama terlepas naik sendiri.(risau)
5. Bila dah nak sampai rumah, dia sebut 'sampai dahhhh'
6. Boleh nyanyi alif ba ta, twinkle2 dengan pelat dia.
7.Dah tau numbers .boleh sambung nombor yang kita sebut contoh number 1, 2.3,4.dia akan sambung5,6,7..and so on.
8. Belajar phonics.Boleh sebut beberapa phonics letters.(masih gigih ajar sebab rizqi dia mesti tukar2 cara belajar nanti cepat bosan nak gi main je.Don't know maybe because he is a boy, if girl could be more focus i think.huhu..perbezaan yang kita tahu antara boy and girl.tapi what do you expect from 1 year old ++ boy?belajar tu kira bagus dah tu.melentur buluh biar dari rebungnya).
9. Dah paham arahan, minta simpan atau ambil barang dia dah boleh buat.dulu keje dia nak sepah je.haha.skang dah pandai.good boy.siap nak lipat kain.
10. Nampak minat ke arah memasak.Maybe masa pregnant dulu penangan suka memasak tu anak pon suka main ngan sudip/bekas sambil buat aksi memasak.Takpa.mommy sokong minat rizqi sebab besar nanti boleh masak untuk mommy.
11. Gigi dah banyak.atas bawah geraham pon dah ada.,Sakit kalo dia tergigit masa nak terlena.ngilu sangattt...bertahan demi kejar cukup fully bf  sampai 2 tahun.
12. Boleh paham sebut beberapa huruf hijaiyah kalo dia pegang kad tu.paling dia tahu huruf ba sebab dia boleh tunjuk sendiri kat frame surah seribu dinar.So proud of him.
13. Pandai sebut bukak kalo nak bukak bib dia, pintu atau apa yang berkaitan nak bukak.haha.
14. Pandai sebut i love uuu.tapi suka main2.suka main sebut lololoololoolo .hihi

Phew..ada banyakkk lagi perkembangan.I believe every child is genius.We as parents should explore what our child be able to do. nanti lah tulis balik.Selalu doa rizqi jadi anak yang bijak, pandai dan beramal soleh.aminnnn.
 Iqi paling suka cats.Macam mommy dia.ni pic seminggu sebelum genap 1 thn 8 bln.

Genap 1 tahun 8 bulan







7 comments:

harzharun said...

rambut lebat!..kerinting!..comel!..

ReYNa said...

hihih.tu mmg x potong dah sejak potong umur setahun.curly smpai org igt pompuan.haha

Hana Soffelia said...

wah, seronok baca progress Rizqi. Btw, ajar by phonics letter tu kan, hana masih tak faham lagi. ada buku tak reyna?

ReYNa said...

hi hana.phonics letter tu sy selalu ajar rizqi tgk video youtube cara bunyi .pastu sy buat sendiri power point.hihi.buku ada tapi x start lg.baru ajar yg basic.

Laura Kwan said...

Hello,

I recently created an infographic on behalf of the brand Gaviscon that gives useful information to future moms about How to fight gastro-esophageal reflux and heartburn in pregnancy / Bagaimana menangani gastro-exophageal reflux dan pedih-ulu hati semasa mengandung.

As you yourself were pregnant not so long ago, I thought that you may be interested in sharing this content with your readers, whether they are pregnant or soon to be pregnant.

You can contact me on laura@lionandlion.com if you want to see the infographic.

Also, please note that:
- This is not an advertising campaign (no payment involved). The purpose here is to share information with whoever is interested in it.

I'm looking forward to hearing from you.
Best regards,
Laura

Nor Ayuni Rosli said...

Salam kenal Rina.

Basically Rizki punya perkembangan lebih kurang sama je dengan perkembangan mu son, Faris. Cuma part lipat baju tu lain. Faris lebih suka sepahkan baju yang dah I lipat. Penat I nak kena lipat balik.

Anyway nak exchange link boleh? Sebab Ayu baru tukar URL. Before this my URL would be bnsyg-stories.blogspot.com. My new URL would be ayuni-stories.blogspot.com
Let me know ye?

Thank you

ReYNa said...

lauren : hi lauren, i have used gaviscon too but personally i'm not the best person to review stuff.maybe you could find other bloggers?sorry dear

ayu : hi ayu,boleh exchange.rasa i penah tgk blog u la.hihi.ala rizqi tu main2 lipat.dia mula tus eronok.bila dtg mood dia mula lah sepah gak.ajar dia amik balik brg dia sepah tu.