rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, August 6, 2011

Dugaan puasa=tako tao


Salam Ramadan..

Macam mana puasa?dah masuk hari keenam kita berpuasa.kerja jadi cikgu ni banyak dugaan gak.hari2 tgk budak bwh umur x pose and berleter menjadikan tekak kita kering ditambah keje2 bnyk yg x akan abis,.nak isi markah SAPS tu lagi.penat dek oi,.keje pulak petang2.jadi x sempat la nak masak bagai untuk berbuka.terpaksa beli ajo.ni pulak cuti weekend balik tepeng,kampung hubby.last week dah balik kelate.so kena la balik umah kg suami pulak kan.lagipun penang n tepeng x jauh pun.,bile2 boleh balik.,hihi.bawak balik gak si comel i bernama noni mok.die takut sangat ngan kucing2 kat umah umah tepeng ni sampai x mo keluar dari sangkar die,siann,,.kucing antisosial.nasib baik die manja ngan tuan die..(aku la tu).kalo x kena buang la.huhu.

Menu apa ya nak berbuka hari ni?duk umah mak mertua ni x tau lg mak mertua nak masak apa,tapi of course mesti special punya sebab die masak gile sedap!pulak i tertunggu2 cousin hubby balik jugak coz die ada bwk balik takoyaki maker!yeayyy!dapat pulak resipi takoyaki so apalagi mlm ni or esok boleh cuba la.sonokkkk!huhu.sebab i gile mkn tako tao tu.alaa..yg kat jusco tu.,tp mahai la kalo mkn selalu.3 ketul pon nk dekat 4 hengget kot.so,dah godek2 recipe from mr.google..here goes the recipe.I'm gonna try this:p

Bahan-bahan
  • *225g tepung takoyaki - boleh ddapati di jusco section japanese food(RM10.90)
  • *100g @ 2 biji telur size M
  • *580ml air berisi ais -resepi asal 700ml-(baik buat 580ml..tak lembek sgt
  • 1/2 tsp granulated dashi-akak beli yang dah siap paket kecik-kecik. Akak guna 1 peket (RM5.90)
  • minyak sayur untuk melengser acuan.
Bahan Isi
  • tako@sotong -(pakai yang biasa ajer..nak pakai kurita paul pun boleh ahaks)
  • sotong potong kecik, toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
  • kubis - cincang halus
  • crab stik-siat kecik
  • daun bawang-hiris halus
Bahan Topping
  • sos okonomiyaki (RM9.90)- kalau tak jumpa boleh guna kicap manis+sos tiram
  • mayoni-akak masukkan dalam plastik...senang nak picit
  • fish flakes @ ikan parut (dried bonito fish flakes)RM7.90
  • nori halus-tak beli ..pastu menyesal..sebab tak cunlah
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan-bahan bertanda *. kacau supaya tidak berketul-ketul. (akak blender ajer..senang keroje)
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit.
  • kalau takade boleh guna acuan kuih cara.
    • Tuang adunan hingga penuh (dalam 1 1/2 sudu besar).
    • Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
    • Kikis lebihan-lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
    • Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letak minyak masak lagi agar bebola takoyaki ni jadi lebih garing.
    • Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit... sekiranya minyak dah kering.
    • Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya.
    • Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...
    • Sodap di makan panas-panas
    copy paste dari sumber ini

    picture of tako yaki or tako tao that makes me drooling!
    sumber : eatz.me


    yang ni cara-cara nak buat


    wohh.mula la laparrrr..adoiii..dugaann puasa

    5 comments:

    Minmin said...

    wah! tliur dbuatnye kt jj tu consider mahal sbb mkn xkenyang hoho. anyway thanks for the recipe nk try la ;)

    ReYNa said...

    hi minmin..tu laaa.terliur kan tgk.hahah.blom cuba lg.esok nk try.nnti wat review;)

    MY said...

    wahhhh.... sgt suka tako... tp dh jarang beli since harga dh naik.. huhuhu

    Mrs Chot said...

    Huhuhu Rina....Mlm tadi bila aunty pelawa suruh makan, faten juai mahai...harini, bila baca entry rina pasai tako-tao ni dah kreukkk.kreukk..berbunyi perut ni...teringat mlm tadi, nyesal tak makan...hahahahahahah....

    ReYNa said...

    maisarah:tu laa sbb harga dh mahai tu yg cuba buat tu.sedap jugak wat sendiri.berbaloi bleh mkn bnyk2.hihi

    faten: kannn..tu laaa juai mahaiii ngat.hihihi.takpa.nti blk tepeng singgah umah bleh mkn lg