Salam Ramadan..
Macam mana puasa?dah masuk hari keenam kita berpuasa.kerja jadi cikgu ni banyak dugaan gak.hari2 tgk budak bwh umur x pose and berleter menjadikan tekak kita kering ditambah keje2 bnyk yg x akan abis,.nak isi markah SAPS tu lagi.penat dek oi,.keje pulak petang2.jadi x sempat la nak masak bagai untuk berbuka.terpaksa beli ajo.ni pulak cuti weekend balik tepeng,kampung hubby.last week dah balik kelate.so kena la balik umah kg suami pulak kan.lagipun penang n tepeng x jauh pun.,bile2 boleh balik.,hihi.bawak balik gak si comel i bernama noni mok.die takut sangat ngan kucing2 kat umah umah tepeng ni sampai x mo keluar dari sangkar die,siann,,.kucing antisosial.nasib baik die manja ngan tuan die..(aku la tu).kalo x kena buang la.huhu.
Menu apa ya nak berbuka hari ni?duk umah mak mertua ni x tau lg mak mertua nak masak apa,tapi of course mesti special punya sebab die masak gile sedap!pulak i tertunggu2 cousin hubby balik jugak coz die ada bwk balik takoyaki maker!yeayyy!dapat pulak resipi takoyaki so apalagi mlm ni or esok boleh cuba la.sonokkkk!huhu.sebab i gile mkn tako tao tu.alaa..yg kat jusco tu.,tp mahai la kalo mkn selalu.3 ketul pon nk dekat 4 hengget kot.so,dah godek2 recipe from mr.google..here goes the recipe.I'm gonna try this:p
Bahan-bahan
- *225g tepung takoyaki - boleh ddapati di jusco section japanese food(RM10.90)
- *100g @ 2 biji telur size M
- *580ml air berisi ais -resepi asal 700ml-(baik buat 580ml..tak lembek sgt
- 1/2 tsp granulated dashi-akak beli yang dah siap paket kecik-kecik. Akak guna 1 peket (RM5.90)
- minyak sayur untuk melengser acuan.
Bahan Isi
- tako@sotong -(pakai yang biasa ajer..nak pakai kurita paul pun boleh ahaks)
- sotong potong kecik, toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
- kubis - cincang halus
- crab stik-siat kecik
- daun bawang-hiris halus
Bahan Topping
- sos okonomiyaki (RM9.90)- kalau tak jumpa boleh guna kicap manis+sos tiram
- mayoni-akak masukkan dalam plastik...senang nak picit
- fish flakes @ ikan parut (dried bonito fish flakes)RM7.90
- nori halus-tak beli ..pastu menyesal..sebab tak cunlah
Cara-cara
- Campurkan semua bahan-bahan bertanda *. kacau supaya tidak berketul-ketul. (akak blender ajer..senang keroje)
- panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit.
- kalau takade boleh guna acuan kuih cara.
- Tuang adunan hingga penuh (dalam 1 1/2 sudu besar).
- Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
- Kikis lebihan-lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
- Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letak minyak masak lagi agar bebola takoyaki ni jadi lebih garing.
- Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit... sekiranya minyak dah kering.
- Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya.
- Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...
- Sodap di makan panas-panas
copy paste dari sumber ini
picture of tako yaki or tako tao that makes me drooling!
sumber : eatz.me
yang ni cara-cara nak buat
wohh.mula la laparrrr..adoiii..dugaann puasa
5 comments:
wah! tliur dbuatnye kt jj tu consider mahal sbb mkn xkenyang hoho. anyway thanks for the recipe nk try la ;)
hi minmin..tu laaa.terliur kan tgk.hahah.blom cuba lg.esok nk try.nnti wat review;)
wahhhh.... sgt suka tako... tp dh jarang beli since harga dh naik.. huhuhu
Huhuhu Rina....Mlm tadi bila aunty pelawa suruh makan, faten juai mahai...harini, bila baca entry rina pasai tako-tao ni dah kreukkk.kreukk..berbunyi perut ni...teringat mlm tadi, nyesal tak makan...hahahahahahah....
maisarah:tu laa sbb harga dh mahai tu yg cuba buat tu.sedap jugak wat sendiri.berbaloi bleh mkn bnyk2.hihi
faten: kannn..tu laaa juai mahaiii ngat.hihihi.takpa.nti blk tepeng singgah umah bleh mkn lg
Post a Comment