rinarizqi shawl

Like our RinaRizqi shawl on Facebook

My wedding ticker

Daisypath Anniversary tickers

Friday, March 30, 2012

I'm officially a mother at 37 weeks:)

Holaa

I'm officially a mother.My baby boy was born on Thursday, 29th March 2012 at 12.10pm.He wanted to come out to see the world earlier than expected date. Nak jadi baby March,.x jadi baby April..wait for the unexpected story of my son's birth.(i rasa macam mimpi lagiii)


assalamualaikum semua...
Mama saya penat n x larat lagi.jadi cerita saya akan disambung lagi bila mama saya sudah sihat:)

Tuesday, March 27, 2012

Alhamdulillah rezeki baby

Alhamdulillah..now i'm 37 weeks and still healthy.still boleh jalan2, mengajar and masih larat untuk pray normal walaupon sudah semakin slow untuk naik turun.Cuma tadi gi check kat klinik desa, nurse kata perut sudah mengeras n nampak turun sedikit n anytime baby boleh keluar.check dekat columbia asia hospital pon camtu bila balik taiping..huhu.kaki pon dah bengkak sebelah..some said if kaki bengkak 3 kali then lepas tu surut maknanya nak beranak ler tu.,jadi tunggu la saat itu.hubby sudah x sabar tengok baby.erm,..mental kena kuat ni..

So,for update tonight..last week balik taiping and collect what my sister in law belikan masa expo klcc haritu..dia kata yg midvalley punya kureng best jadi ini aje yg dpt dibeli.huhu.tapi apa pon thank u so much sebab jadi runner i gi expo.nasib u ngandung gak kan boleh la pesan barang baby.hihi



Its an Electric Steam Steriliser combo together with bottle & food warmer brand autumnz.harga rm150.murah la tu kan berbanding harga asal.then i pesan belikan botol MAM jugak.comel giler kot botol tu.cute sangat the bird.Botol MAM ni ada macam2 design tapi nasib baik my SIL tau i suka animals.hihi.harga dia mahai sket dari tommee tippee jadi pesan1 dulu.tengok baby suka botol mana sebab i dah beli botol tommee tippee. Pastu SIL belikan treenie drying rack kat fabulous mom masa sale haritu.murah sket dari munchkin tapi design dia ala2 munchkin gitu..comelll..suka!

Now nak cerita rezeki baby gak ni.My baby duk dalam perut lagi tapi dah dapat prezzieee!thank u sekali lagi kepada adik iparku yang telah bagi hadiah baju baby yg best ni  (coz ada cats!) n also that cute bib:)

Another prezzie..


Its a diaper bag!purple color i loikee!hadiah ni cousin hubby bagi :)

this one too,.present for baby:)))))(bape banyak senyum dah)
Its a fisher price rocker for baby!thank u so much my dear brother. Your nephew gonna love this too:)

and not to forget..rezeki baby lagii..tapi ini hadiah diri sendiri.huhu


MEDELA FREESTYLE yang lama aku kepingin..nak bagi rezeki kat baby kan.sanggup la mama ni belikan.huhu.tapi i x beli la yang harga 2k tu. i bought medela freestyle from here qbabyshoppe. Harga reasonable untuk i beli. Owner dia baik gila sanggup gi hantar ke umah.tapi i pesan hantar ke umah kwn di shah alam.free of charge uu..dapat  jugak free jingle jungle bottle.yeay!Cuma puzzled dengan instruction first time nak guna fs ni.camno nak basuh parts dia ek.boleh ke basuh ngan steriliser or just guna boiling water?bateri kena charge 8 hours only or 24 hours?huu..kena belajoo nii.sape2 ada medela freestyle sila tunjuk ajar padaku.jasamu dikenang:)


p/s: Alhamdulillah dapat macam2 baby ni.nnti jadi good boy ye.












Friday, March 23, 2012

Perkembangan 36 weeks

36 weeks++.
Another 4 weeks to go!tangan kebasss nii tapi type jugak la.Korang penah tak kena kebas2 ni...hujung jari mcm x rasa apa..nak tulis lesson plan pon mmg cincai boncai tulisan.ni taip pon rasa x laju mcm dulu.ahah..dah 2 minggu mcm ni.sakit rasa tapi x leh merungut.nasib boleh drive lagi...ok.as usual.i update sket perkembangan.ramai kat sekolah ingat i dah bersalin. whatt?konon sebab lama x tgk i.cikgu2 sesi pagi la x nmpak i.hihi.xpa.lagi 4 mggu je lg. Tau tak bile dah nak dkt bersalin ni makin nak shopping??tapi shopping online la.huhu.selagi blom beranak selagi tu nak shopping.nnti time pantang pon nak shopping gak.online je la.semua di hjg jari kan:)

Look what i have spent this week:

2 parcels..1 from sentuhanbayu and 1 from supermakshop (fb)
Mereka semua sangat cepat n pantas.good service!
kak lily from sentuhanbayu juga sgt friendly:).i'm a newbie in cd so kena bnyk tanya la kan.

 nak gigit2 ini CD!yg biru tu lembut.i boleh byg baby pakai:)..
I bought Thirsties duo wrap cover and Thirsties fab fitted. nape beli mahai?dah la made in US..(ntah..sebab kenan tengok anak omputeh pakai comel gilaaa!.pastu thirsties ni kak lily cakap sgt sesuai ngan baby kecik saiz org kite:)




I bought these from supermak.mittens, baby wizard CD and another receiving blanket.kan gatai tangan beli.mittens die cute2!cepat sold out.utk baby boy sesuai la ngan design i pilih ni..i cannot imagine if i have a daughter tentu lagi berlambak mau beli..huhu.

I'm in love with this cute cloth diaper.beli 1 aje dulu tengok baby ok x.hihi.skang abru ada 3 cd. tggu la lagi next shopping,.


ahahaha.sekian shopping kali ini.esok nak balik taiping nak amik apa yang my SIL belikan masa expo klcc haritu n my breastpump(woot2x~**)

Ok.now i want to show my per'kembangan' for 36 weeks. dah lama macam x amik gambar kan.asyik lemau je.harini rajin sket sebab dapat makan best and mcm gembira dapat benda cute.huhu




Sunday, March 18, 2012

Miracle blanket

Happy Sunday everyone.I'm officially 36 weeks today.
Nothing happen until now just felt something x sedap kat perut. semalam pulak tetiba mcm loya n x tau nak makan apa.hmm..mcm nak jadi balik mcm first trimester.huhu. Ok.just googling around to find another receiving blanket..setakat ni ada 2 dah. saja gedik tengok walaupon my mom said i can use flat diaper a.k.a kain lampin biasa tu je.hihi.So,google2 i jumpa 1 yg mcm menarik. It is a miracle blanket .Ianya bedung moden..Review dia macam best la and siap 100% guaranteed works. i tengok video dia pon cambest.Ye la,kita kan sakit2 tengah pantang kalo tetiba baby colic mesti tension gak kan. Ni review i copy paste dari manjaku.

Miracle Blanket direka khas bertujuan
1. Membantu bayi anda tidur dengan lena seperti dalam dakapan ibu
2. Menenangkan bayi yang sedang menangis kuat
3. Rekaan yang membolehkan ibu membedung bayi dengan kemas dan ibu tidak perlu khuatir kerana tangan bayi tidak akan keluar daripada bedung. 
4. 100% kain cotton yang berkualiti, tidak panas dan menyerap peluh.
5. Memudahkan ibu untuk menyusukan bayi anda.
6. Boleh dipakai daripada lahir sehingga mencecah 4 bulan.

Many parents satisfied with the product.i tengok kat youtube pon ramai pakai gak.Tapi harga dia mahai gokk.huu.

tengok video ni:




Comel baby..dengar suara baby cam soothe je telinga ni..tapi x mau la sampai colic.hihi

Wednesday, March 14, 2012

Shopping during 35 weeks pregnant

Haa.cannot resist shopping again..hihi
I'm 35 weeks on that day (Monday) but i couldn't stop thinking to shop2..(macam duit banyak je ..;(..so menabung lagi la nanti..huuuu..ni pon pkai duit hubby bagi). i ajak my mom to accompany me and went to gurney plaza saja nak jenguk mothercare since dia ada wat sale kan.,n also parkson.Last2 i end up beli jugakkk baby's stuff!rambang mata.Tapi that day i'm officially dah jadi mothercare punya member!yahooo..sebab dah kumpul shopping dari bln 12 haritu sampai rm400 jadi boleh la become a member..hehe.

 haha...habisla baby kena pakai semua ni nanti.baru lah comel dan bergaya kan even baby boy?
Lepas shopping kat mothercare suddenly rasa pening nak makan sangat2 terus la ajak my mom gi McD. makan2 pastu x pegi pon parkson even ada mad sales for kids.sebab tetiba i sakit perut pulak.terus balik.oh..lupa plak..sebelum balik tu sempat gak grab 1 benda yang sangat best untuk bagi kat baby.(for me)
.
.
.
.
 Its a book! a perfect gift to my baby. The title is MY FIRST STEPS BABY BOY. I bought it at MPH.This book is so special because u can put all about your baby's progression such as the birth, precious memories, first visit, first gift, family tree and etc..comel gile kot buku ni. Ada gak untuk baby girl..sangat cute macam nak beli untuk my SIL tapi sayangnya that day i sudah abih duit gi mothercare.huhu

One of the content. .Ada jugak 1 page tu kita boleh letak rambut baby kita.nanti besar leh tunjuk.hihi.Gambar2 baby dalam buku ni semua extra cuteness!

Monday, March 12, 2012

Persiapan Beg ke Hospital

I'm now 35 weeks. 
Suddenly, i felt like my fingers grew bigger.especially my right fingers.dah start rasa kebas2..tak tau pasai apa. kaki pon mcm ngilu nak jejak lantai..tapi bengkak tak la sangat,.Tapi kann..Masa 34 weeks haritu pulak dah start kuar something mcm air gitu from my cik B. I'm so curious n pelik sangat sebab boleh tetiba basah baju kat part tu? And that week also i rasa sakit perut cam senggugut tu tapi yang very2 mild..tak la smpai guling2.;p.

Checkup sudah dibuat untuk 34 weeks haritu kat KK..everything is ok and baby's weight is 2.4 kg..wow.thats why rasa makin berat perut. I think my baby's weight will be 2.7-2.8kg bila sampai due nanti.hihi.mcm i dulu.

Minggu ni my parents datang. jadi boleh tanya macam2 la. Memang mak i kata kena bersedia dah sekarang ni takut in case anything happen sebab dia dulu tak keluar tanda mcm darah, just sakit perut. Biasanya orang kata kita akan ikut macam mana mak kite beranak dulu.As a reminder to myself, adik bongsu i kuar masa 34 weeks n but still healthy..n semua adik2 i termasukku diberanakkan lebih awal dari tarikh due...Ustazah sekolah i jugak ada bagitau dulu dia beranak masa 34 minggu n  mmg ikut mcm mak dia.jenis kuar awal gitu..oHHhh...lagi berdebar la..Jadi i dah start wat preparation la sket2. 


the orange bag is for me n the brown bag is for my son.huhu.Guna checklist dari mypermatahati. ada a few things yang tak complete lagi untuk i macam blouse.i baru ada 1 kot yang berbutang. mak i nasihat cari yang besor sket since baju i before pregnant banyak kecik.jadi esok kena beli lagi. Jadi beg2 ini belum masuk lagi dalam bonet keta.

Hospital checklist for me:



Hospital Checklist
Qty
Done
Remarks

* Mommy*



1
Buku pink/kad merah

selalu ada dlm keta
2
IC

always in my purse
3
handphone


4
Blouses/clothes
5

baru ada 1 yg butang dpn
5
Stokin
2

6
Kain batik
3

7
Inner wear/panties
5

x cukup lagi.org kata better beli saiz besar
8
Toiletries


9
Books/magazine


10
Towel
1

11
Face cloth
1

12
Maternity pad
1
ada beli yg gelung jugak
13
Slipper
1


14
Camera

hubby akan bawak
15
Air/minyak selusuh


air x elok lagi letak dlm keta
16
Minyak angin

minyak herbanika
17
Air zam-zam


mintak hubby bwk
18
Food/drinks

mintak hubby bwk
19
Thermos



20
Plastic bag
1

21
Sweater
1

22
Comb
1

23
Breast pad
4

24
Nursing bra
4


*Baby*



1
Diapers
6

2
Baju butang depan
3

3
Minyak telon
1

4
Wet tissue


5
Towel
1

6
Mittens & booties
4

7
Bathing

travel pack Johnson & johnson
8
Receiving blanket
3

beli 2 je
9
Barut
5

10
Topi
1




Ini pulak my air selusuh.Minta tolong husband ustazah kat sekolah buatkan.Ada kurma, minyak kelapa dara dan air (botol besar). Lagi 2 botol kecik tu mintak tolong hubby buatkan.I siap label 1 botol air zam-zam dan 1 lagi guna air biasa.Bertungkus lumus la dia baca n niatkan  supaya i mudah bersalin..aminn.thanks hubby.love u so much. Hari2 i dah start minum semua jenis2 ini since masuk 34 weeks.(ikut nasihat ustazah sekolah)

My parents pon ada bawak dari kelantan.2 botol besar air selusuh n minyak selusuh.wahhh..kena rotate minum ni. Tinggal akar fatimah je belum rendam.kena tunggu sakit contraction lah kot.ada cikgu suh minum masa 36 weeks dah,emm...Hopefully semua dipermudahkan dan dimakbulkan doa,thanks so much papa mama bawak semua itu..diorang tau i sangat penakut.mintak2 jadi berani nanti demi baby..

p/s: Ini semua sebagai usaha saya. Semuanya ditentukan Allah..Harap dimakbulkan.


Sunday, March 4, 2012

Shopping seround

Its Sunday everyone n I'm 34 weeks now.uh uhh..cepatnya masa.Patutla rasa perut makin besar sket, lenguh2 n semakin lemau. nak main masak2 pon kena tunggu mood.ni dah bape hari makan kat luar je.adoi..sian hubby..huhu..

Ok.today sempena 34 weeks ni, me n hubby pi jalan2 la. Kalo tak balik2 duk umah  or gi tesco je..bosan ok.hihi.So, we all gi queensbay la cuci mata. singgah gak kat mom's care n cotton on kids..but nothing interested to buy because no sale..hmmm..last shopping kat daiso.tapi hubby je la yg beli.huhu.lepas tawaf queensbay i decided to go to mom's little ones located at d'piazza mall, bayan baru. Sebab saja nak tengok breastpump.Bila sampai situ, owner dia mmg baik gile la.sembang2 ngan hubby.mesra alam sungguh.assistant dia pon baik layan semua i tanya.

Jadi kat situ i saja tengok medela freestyle ngan ameda la coz i mmg nak yg double pump punya.First time pegang n cuba tengok sendiri..mmg ada perbezaan. seperti ramai orang cakap medela fs bunyi dia mmg cam vibrate handphone or mesin rumput ke?huhu.agak bising sket tapi best coz sangat freestyle..but.kalo ameda lactaline soft je bunyi dia.n boleh adjust suction dia sama ngan freestyle.,huhu.Cuma price nak beli kat mom's little one tu i kena pikir triple double thinking lor.

The breastpump quotation: For medela freestyle, pakej yang ditawarkan ialah RM2299 with 1 year warranty, cooler bag, ice pack n 2 bottles. For ameda lactaline is about RM957 with 1 year warranty n mom's precious bag. So...i kata nanti dulu..balik umah kire duit dalam tabung.(bilaa niiii nak beliii??..belajar teknik marmet la.hiihihi). Tak beli breastpump lagi tapi gi beli benda lain..tengok la hasil belianku.ada la sale utk nursing bra fabulousmom.dari RM39.90 jadi RM35.90... Jadi grab!coz rasa x selesa ngan apa yg ada skang n nak tambah stok nursing bra..skang ada 5.cukup la tuu.huhu..eh.beli jugak buku panduan penyusuan susu ibu bagi ibu bekerjaya.Disebabkan kekurangan bajet nak gi breastfeeding class (sebab kena bayar RM150/percouple) ..so belajar lah dari buku ni..hihihi..bestt baca!Tak lupa jugak i dah tergoda ngan  kekiutan cloth diapers jadi beli la satu. beli yg murah dulu nak cuba,.i bought coolababy jenis velcro (RM30.00) and add on lovelyworld insert (RM20.00)..mahai sket sebab insert tu cambest.huhu.tengok link ni lovelyworld


Hasil belian

gedik nak pakai cloth diapers gak since tengok baby sangat cute bila pakai. nak cakap comelnya montot anakkuuu..hihi.nanti lah beli lagi kalo ada rezeki.kena beli cket2 dulu nak cuba kat baby:-)

p/s: i read clothdiapermalaysia..thanks a lot to my dear friend nic yang telah introduce kan benda yang sangat cute ini. Kalo tengok baby cloth diapers dia mmg lumayan betul!

Friday, March 2, 2012

Big Blue Packaging!

Happy Friday everyone!i'm soo happy today.
why?

hihiiihihihihihih..

i've received a big blue packaging from littledivaboutique


Semua tertanya-tanya kat sekolah apekebenda nih?

Its my set tilam kekabu!

Comel tak?cakap lah comellllll..hehehe
tak sabar nak letak baby kat tilam baby ni!loveliness:-)

p/s: almost 90% barang sudah ada.Tinggal breastpump je lagi